WEB tv Κόσμος

Τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα συγκλονίζει το Λονδίνο – 6 τα θύματα, νεκροί οι δράστες (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Νύχτα τρόμου έζησε το Λονδίνο  μετά τα διαδοχικά χτυπήματα στη Γέφυρα του Λονδίνου και τη λαϊκή αγορά του Μπόροου το βράδυ του Σαββάτου. Τα δύο περιστατικά αντιμετωπίζονται επισήμως ως τρομοκρατικά, σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, ενώ το περιστατικό στο Βοξχολ, που αρχικά είχε συνδεθεί με τα δύο πρώτα, τελικά δεν έχει σχέση- πρόκειται για επεισόδιο με μαχαίρωμα. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη Βρετανία τους τελευταίους τρεις μήνες: Η πρώτη ήταν στο Γουέστμινστερ, τον Μάρτιο, με δράστη τον Χαλίντ Μασούντ που παρέσυρε πεζούς και μαχαίρωσε αστυνομικό και η δεύτερη στο Μάντσεστερ τον Μάιο όταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι έκανε επίθεση αυτοκτονίας με βόμβα σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

[ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ]
Το σημείο που έγινε το περιστατικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι – αν και βρετανικά μέσα μιλούσαν νωρίτερα  για επτά θύματα – ενώ τουλάχιστον άλλοι 48 έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι σε έξι νοσοκομεία. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες. Όπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της μητροπολιτικής αστυνομίας  οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της επίθεσης οχτώ λεπτά μετά την πρώτη ενημέρωση που έλαβαν οι αρχές προσθέτοντας ότι η εκτίμησή του είναι ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης έχουν σκοτωθεί.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένας τροχονόμος, που είχε βρεθεί στη Γέφυρα του Λονδίνου μετά την ενημέρωση για την επίθεση με το βαν. Τα τραύματα του είναι σοβαρά αλλά δεν απειλούν τη ζωή του όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian αναφέρουν ότι οι τρεις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από πυρά που δέχθηκαν μέσα από θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Τα συγκεκριμένα οχήματα (armed response vehicle) κυκλοφορούν στους δρόμους του Λονδίνου μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015.

Η τρομοκρατική επίθεση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Βρετανίας) με ένα λευκό βαν να πέφτει πάνω σε πεζούς με ταχύτητα περίπου 80χλμ./ώρα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τρεις επιβαίνοντες στο βαν βγήκαν από το όχημα και άρχισαν να επιτίθενται με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι τρομοκράτες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ».

Το λευκό βαν με το οποίο ξεκίνησε η επίθεση

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες δύο εκ των δραστών της επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά αστυνομικών με το Sky News να υποστηρίζει ότι είναι σε εξέλιξη η αναζήτηση για τον τρίτο δράστη αν και η Sun μεταδίδει ότι οι δράστες ήταν πέντε, χωρίς ο αριθμός αυτός να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Φωτογραφία ντοκουμέντο του ενός εκ των δραστών

«Το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» είπε νωρίτερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Η ίδια πρόσθεσε ότι η έρευνα προχωρά γρήγορα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την ανταπόκριση της αστυνομίας και δήλωσε τη συμπαράστασή της στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δίνη των επιθέσεων.

Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στη Γέφυρα του Λονδίνου, όταν ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς παρασύροντας τουλάχιστον 15- 20 ανθρώπους. Η δεύτερη έγινε στην κοντινή λαϊκή αγορά του Μπόροου όταν τουλάχιστον τρεις μασκοφόροι με μαχαίρια – άλλες μαρτυρίες μιλούν για πέντε δράστες – επιτέθηκαν και χτύπησαν τουλάχιστον επτά ανθρώπους σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές.

Αρχικά η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε συνδέσει στο μπαράζ και περιστατικό στο Βόξχολ. Τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για συμβάν του κοινού ποινικού δικαίου -μαχαίρωμα – και ένας ύποπτος φέρεται να βρίσκεται στα χέρια των αστυνομικών.

Η αστυνομία του Λονδίνου καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν, με το σύνθημα: «Τρέξε, κρύψου, πέστο»: Να απομακρυνθούν δηλαδή από τις επίμαχες περιοχές, να κρυφτούν για να αποφύγουν επίθεση και να καλέσουν τις Αρχές.

Στις περιοχές όπου έχουν γίνει οι επιθέσεις η Αστυνομία προχωρά στην εκκένωση κτιρίων- ακόμη και παμπ και εστιατορίων, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί το πρωί της Κυριακής νέα συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών COBRA.

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου η πρώτη επίθεση έγινε στις 22.08 τοπική ώρα (00.08′ ώρα Ελλάδας), στη Γέφυρα του Λονδίνου, ένα από τα πλέον τουριστικά-εμβληματικά σημεία της βρετανικής πρωτεύουσας.

00.25: Χάος επικρατεί αυτή την ώρα στην εμβληματική Γέφυρα του Λονδίνου: Ενα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή, καθώς και ασθενοφόρα.

00.58: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το βαν έχει παρασύρει τουλάχιστον 15 έως 20 ανθρώπους. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τουλάχιστον έξι άνθρωποι κείτονται στο έδαφος «χωρίς να κινούνται».

01.00: Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» μιλούν οι Αρχές χωρίς να δίνουν επιπλέον πληροφορίες

01.08: Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδε τρεις ανθρώπους με τραύματα κατά τα φαινόμενα από μαχαίρι στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν κομμένους τους λαιμούς.

Η βρετανική αστυνομία ανέφερε ότι αναπτύξει δυνάμεις στη Γέφυρα του Λονδίνου και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα κλειστό λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι το φορτηγάκι έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πέντε ή έξι ανθρώπους.

-Νέα επίθεση στη λαϊκή αγορά του Μπόροου, σε μικρή απόσταση από τη Γέφυρα. Μασκοφόροι με μεγάλα μαχαίρια σύμφωνα με μαρτυρίες χτυπούν ανθρώπους.

01.15: Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοινώνει ότι υπάρχει και τρίτο περιστατικό στην περιοχή Βόξχολ. Καμία επιπλέον πληροφορία δεν υπάρχει για το συγκεκριμένο περιστατικό.

02.20: Σύμφωνα με το CNN, 2 άνδρες μπήκαν σε ένα εστιατόριο στην περιοχή Borough Market, κοντά στη γέφυρα του Λονδίνου, και μαχαίρωσαν δύο ανθρώπους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Αυτό  μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, λίγη ώρα αφότου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στέλνει δυνάμεις για να ανταποκριθούν σε πολλαπλά συμβάντα στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο CNN ότι μια σερβιτόρα τραυματίστηκε από μαχαίρι στον λαιμό κι ένας άνδρας στην πλάτη.

02.42: Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του συμβουλίου Cobra το πρωί, μετέδωσαν η εφημερίδα Telegraph και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Στις συνεδριάσεις αυτές λαμβάνουν μέρος κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

02.45: Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοινώνει ότι το συμβάν στο Βοξχολ δεν σχετίζεται με τις δύο επιθέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε επισήμως τρομοκρατικές: Στη Γέφυρα του Λονδίνου και την αγορά του Μπόροου.

03.04: Σύμφωνα με τον Telegraph ένας εκ των ανδρών που κράδαινε το μαχαίρι φώναζε «Για τον Αλλάχ».

03.12: Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε «βάρβαρα και σοκαριστικά»τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Λονδίνου.
«Οι σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους. Ευχαριστίες στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας», έγραψε ο Κόρμπιν, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Twitter.

03.20: Έως και επτά άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στα συμβάντα στο Λονδίνο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sun.
Δύο δράστες που εξαπέλυσαν επιθέσεις κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου έπεσαν νεκροί από πυρά  αστυνομικών, ανέφερε η ίδια εφημερίδα.

03.34: Ένας ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πριν από λίγο ότι άκουσε ισχυρούς κρότους κοντά στην αγορά του Μπόροου

03.43: Ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν χαρακτηρίζει βάρβαρες πράξεις τις επιθέσεις και καλεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή όπου εκδηλώθηκαν.

04:16: Σειρά εκρήξεων ακούγεται από τη Γέφυρα του Λονδίνου. Πληροφορίες ότι ήταν ελεγχόμενες από την αστυνομία.

04:37: Εμμανουέλ Μακρόν και Τζαστίν Τριντό οι δύο πρώτοι ηγέτες που καταδικάζουν την επίθεση στο Λονδίνο.

05:03: Το Sky News μεταδίδει ότι δύο από τους τρεις δράστες έχουν πέσει νεκροί από πυρά αστυνομικών ενώ αναζητείται ο τρίτος.

05:53: Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα θύματα από τη διπλή επίθεση είναι έξι και ότι νεκροί είναι και οι τρεις τρομοκράτες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Πηγή: BBC, Reuters, protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα