Ηλεία

«Φως» στην ιστορία της Αμαλιάδας για την Ιταλογερμανική κατοχή

Μοναδικά ιστορικά στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, αποκαλύπτονται στο νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Βιβλιοπανόραμα’ στην Αμαλιάδα και φέρει τον τίτλο: «Η Αμαλιάδα κατά την Ιταλογερμανική Κατοχή 1941-1944».

Πρόκειται για ένα βιβλίο- ντοκουμέντο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο συγγραφέας- ιστορικός ερευνητής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας Λεωνίδας Καρνάρος.

 

Μαρτυρίες

Υπάρχουν ιστορικοί περίοδοι της Αμαλιάδας που ακόμη «αντιστέκονται» και κρατούν καλά φυλαγμένα τα «μυστικά» τους. Μία τέτοια περίοδος είναι η 4ετία της σκληρής Ιταλογερμανικής Κατοχής, όπου οι γραπτές μαρτυρίες σπανίζουν. Στο συγκεκριμένο βιβλίο διάφοροι Αμαλιαδίτες συγγραφείς καθώς και ένας γερμανός, μέλος των στρατευμάτων Κατοχής, καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες, όπου η μία συμπληρώνει την άλλη και τα στοιχεία αυτά δίνουν ανάγλυφα την ιστορική περίοδο της Κατοχής που πέρασε η Αμαλιάδας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες των: Αριστείδη Ζαφειρόπουλου, Σωκράτη Καλύβα, Άλμπερτ Μαινζ, Θεόδωρου Σιμιτζή, Πάνου Παναγόπουλου και φυσικά του Λεωνίδα Καρνάρου που έχει την επιμέλεια.

«Τίποτε δεν είναι εύκολο, όλα έρχονται κατόπιν επίμονης και συνεχούς έρευνας. Έτσι, μετά από 25 χρόνια έρευνας σιγά- σιγά εντοπίζονται νέα στοιχεία και φωτίζονται στιγμές της ιστορίας της πόλης μας. Ένα έγγραφο από έναν, ένα φύλλο εφημερίδας από άλλον, μία φωτογραφία από έναν τρίτο, ένα βιβλίο από κάποιον τέταρτο… και το μονοπάτι της ιστορίας αρχίζει να σιγοφέγγει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρνάρος στην εισαγωγή του βιβλίου.

Τα περιεχόμενα

Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρατίθενται σημαντικά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν την Αμαλιάδα εκείνης της περιόδου. Αρχικά παρατίθενται οι Δήμαρχοι της Αμαλιάδας κατά την Κατοχή (1941-1944) και εν συνεχεία στοιχεία από τον Θεόδωρο Σιμιτζή για τα καταφύγια, τη συσκότιση, τις κινήσεις από κάθε πλευρά, την άφιξη και διάφορα παραλειπόμενα. Ακολουθεί η ‘Αυτοβιογραφία’ του Σωκράτη Καλύβα και η ‘Αντιστασιακή Αμαλιάδα 1941-1944’ του Πάνου Παναγόπουλου, με στοιχεία για την 28η Οκτωβρίου 1940, την Ιταλική Κατοχή της Αμαλιάδας, τη Μαύρη αγορά, την Οργάνωση αντίστασης- Το Ε.Α.Μ. Αμαλιάδας, την ΕΛΑΣ, το συλλαλητήριο στις 10 του Μάη 1944, το μπλόκο της Αμαλιάδας από τους Γερμανοτσολιάδες στις 20/7/1944 και την απελευθέρωση της Αμαλιάδας.

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται κείμενα του Άλμπερτ Μάινζ για τα Γερμανικά αίσχη πάνω σε Ελληνικά χώματα και τις εκτελέσεις Γερμανών αντιναζιστών και ακολουθούν ιστορικά σημειώματα του Αριστείδη Ζαφειρόπουλου. Μετά παρατίθενται στοιχεία για τις ναζιστικές σφαγές στα μαρτυρικά χωριά του δήμου Ήλιδας, Γεράκι, Κεραμιδιά και Δάμιζα, του Λεωνίδα Καρνάρου και πιο συγκεκριμένα για τις 30 Ιουλίου β1943 που παραδίδεται το Γεράκι στις φλόγες και για τη μεγάλη σφαγή της 18ης Ιουλίου 1944 στην Κεραμιδιά και στη Δάμιζα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με αναμνήσεις του Αντώνη Σιμιτζή από την Κατοχή και τον πόλεμο.

Σε πολλές σελίδες του περιλαμβάνονται αποκόμματα από την εφημερίδα ‘Πατρίς’, που είχε καταγράψει στις σελίδες της τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Ντοκουμέντο

«Είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε μετά από μεγάλη έρευνα και περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό, για αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Πιστεύω ότι όποιος το διαβάσει θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο, που συμβάλλει τα μέγιστα στην αποτύπωση της ιστορίας του τόπου μας» θα πει ο εκδότης Γιώργος Δημητρόπουλος.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζονται τα σύμβολα του Ιταλικού Φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού και από κάτω άποψη της Αμαλιάδας από την οδό Καλαβρύτων της δεκαετίας του ’50.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα