Ηλεία Πολιτισμός

Το «φως» της Ειρήνης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο – Δέος και συγκίνηση για την τελετή αφής (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Ο θεός Απόλλωνας, μπορεί να μην έδωσε τις αχτίδες του για να ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, επίσημης τελετής στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, αλλά το μεγάλο της ταξίδι, για την μακρινή «ΠιονγκΤσαγκ» της Νότιας Κορέας, που θα διοργανώσουν τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2018, έχει ήδη ξεκινήσει. Η ψιλή βροχή δεν πτόησε κανέναν, που παρακολούθησε με συγκίνηση και σεβασμό την τελετή, χειροκροτώντας δυνατά, όταν η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου άναψε την Ολυμπιακή Δάδα, από το Ιερό Φως που ελήφθη κατά τη διάρκεια της επίσημης πρόβας, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η σεμνή τελετή, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι χαιρετισμοί…

Η τελετή ξεκίνησε με τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους αλλά και μαθητές από σχολεία της Ηλείας να κρατούν τις σημαίες των χωρών που ανήκουν στην Ολυμπιακή οικογένεια. Ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, των Εθνικών Ύμνων της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελλάδας με ταυτόχρονη έπαρση των αντίστοιχων σημαιών, από τις Παιδικές Νεανικές Χορωδίες των Δήμων Λαυρεωτικής και Μαρκοπούλου. Το «Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα απήγγειλε ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου με τη στεντόρεια φωνή του, ενώ το συντονισμό της τελετής είχε ο Αλέξης Κωστάλας.

Οι χαιρετισμοί

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς στον χαιρετισμό του είπε «Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και η λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει σε λίγο για την PyeongChang θα μεταφέρει για μια ακόμα φορά τα μηνύματα της Ολυμπίας. Είναι οι αξίες του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων του πλανήτη Γη. Σήμερα στην πιο κρίσιμη ίσως διεθνή συγκυρία, στέλνουμε το Ολυμπιακό Φως να συνεγείρει και πάλι τους νέους του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη και προκοπή».

Εκ μέρους τους Οργανωτικής Επιτροπής «PyeongChang», o Πρόεδρος  Lee Hee Beom τόνισε «Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει τις Ολυμπιακές αξίες που έχουν γίνει τόσο σημαντικές στον σημερινό κόσμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κορέα. Οι χειμερινοί Αγώνες της PyeongChang αποτελούν τους Ολυμπιακούς της ειρήνης και της αρμονίας. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο στην PyeongChang και να διαδώσουμε το μήνυμα. Θα θέλαμε η διεθνής κοινότητα να κατανοήσει ότι έχουμε δεσμευτεί να φιλοξενήσουμε ασφαλείς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ επισήμανε «Οι Ολυμπιακοί αγώνες σήμερα, όπως και τότε, είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης. Αυτήν ακριβώς την κληρονομιά τιμούμε σήμερα. Δεν κοιτάζουμε όμως μόνο το παρελθόν. Με τη σημερινή τελετή, μεταφέρουμε την αρχαία παράδοση στο μέλλον.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο, ο οποίος με τη σημερινή του παρουσία εδώ επιδεικνύει τη δέσμευση της σύγχρονης Ελλάδας στις αιώνιες Ολυμπιακές Αξίες. Θα ήθελα ακόμα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον Δήμαρχο της Ολυμπίας Ευθύμιο Κοτζiά και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο για τη διατήρηση της ιερής αυτής κληρονομιάς για τις επόμενες γενεές. Σας ευχαριστώ πολύ φίλοι μου Έλληνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ιεροί και παγκόσμιοι. Στέκονται ψηλότερα και πέρα από τις διαφορές που μας χωρίζουν. Στον ευάλωτο κόσμο μας, που μοιάζει να κατακερματίζεται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώνουν την ανθρωπότητα, μέσα σε όλη της την πολυμορφία της. Στον ευάλωτο κόσμο μας, όπου η απομόνωση και η επιφυλακτικότητα αυξάνονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πάντα χτίζουν γέφυρες και φιλία. Τώρα, όπως και τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ειρήνης».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είπε «Η σημερινή Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες που θα γίνουν στη Νότια Κορέα, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για το Ολυμπιακό και το αθλητικό κίνημα, να επικεντρωθούν στο παγκόσμιο και τόσο διαχρονικό αίτημα για ειρήνη ειδικά σε μία εποχή που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυστυχώς δυνατά σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Η Φλόγα διαχρονικά έχει περίοπτη θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Νιώθουμε ότι μεταφέρει κάθε φορά στο μακρινό της ταξίδι κι ένα κομμάτι της πατρίδας μας. Και μακάρι η Ολυμπιακή Φλόγα που σύντομα θα φτάσει στην PyeongChang κύριε Lee Hee-beom, Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής,  να μεταφέρει και να διαδώσει μηνύματα φιλίας, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε».

Το τελετουργικό…

Ακολούθησε το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας με Πρωθιέρεια την Κατερίνα Λέχου – το οποίο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός επισήμων. Στη συνέχεια η πομπή με τις Ιέρειες και τους Χορευτές μπήκε στο Αρχαίο Στάδιο εκτελώντας με απόλυτη ακρίβεια τη χορογραφία που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, εντυπωσιάζοντας το κοινό που τους χειροκρότησε δυνατά.

Τη στιγμή που η Πρωθιέρεια παρέδωσε τη φλόγα και ένα κλαδί ελιάς στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή Χιονοδρομίας Απόστολο Αγγέλη, μια νεαρή κοπέλα ελευθέρωσε ένα λευκό περιστέρι στον ουρανό της Ολυμπίας.

Ο Απόστολος Αγγέλης έτρεξε μέχρι το Άλσος του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και αφού άναβε το βωμό δίπλα στο Μνημείο, παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον δεύτερο Λαμπαδηδρόμο, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή Jisung Park  που εκπροσώπησε την Νότια Κορέα.

Αμέσως μετά ο Απόστολος Αγγέλης, δήλωσε «Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος. Αυτή η στιγμή νομίζω ότι είναι η κορυφαία στη ζωή ενός αθλητή και εγώ είχα την τιμή να την ζήσω. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το προνόμιο να είμαι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος».

Η Λαμπαδηδρομία…

Η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, που θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή της ΠιονγκΤσανγκ, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι θεατές…

Εκατοντάδες ήταν οι θεατές που παρακολούθησαν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αψηφώντας τις προγνώσεις για την εκδήλωση βροχοπτώσεων, χωρίς να αποχωρήσουν ακόμα και τις στιγμές που ξεκίνησε να βρέχει, προκειμένου να παρακολουθήσουν ζωντανά το σημαντικό γεγονός της Αφής.

Έδωσαν το «παρών»

Την Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, αλλά και οι εκπρόσωποι των Οργανωτικών Επιτροπών των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, Tokyo 2020 Tsunekazu Takeda,  Beijing 2022 Zaiqing Yu, Paris 2024 Denis Masseglia, Los Angeles 2028 Lawrence Probst III, σε μία κίνηση ενότητας και ομοψυχίας των λαών μέσω του Ολυμπιακού κινήματος.

Παρέστησαν επίσης, τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Anita de Frantz, Gunilla Lindberg, Ser Miang Ng, Guy Drut, Jean Christophe Rolland, Alex Gilady, Lambis Nikolaou, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτές Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Πηνείου Αλέξης Καστρινός, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης και άλλα μέλη της Ολομέλειας, ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Ταξίαρχος Κώστας Στεφανόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα