Categories: Ελλάδα

Φωτιά στη Δαδιά: Οκτώ μέρες μάχης με τις φλόγες – Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού

Share

Για όγδοη μέρα καίει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι τεράστια ωστόσο η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα.

«Από την Πέμπτη αναμένονται στην περιοχή άνεμοι που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και αν η πυρκαγιά που μέχρι στιγμής έχει κάνει στάχτη 40.000 στρέμματα δεν ελεγχθεί, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», τόνισε χθες στο evros24.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Η εικόνα από την πυροσβεστική

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από την Τρίτη. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία καντηλάκια. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ από αέρος ξεκίνησαν τος ρίψεις δύο αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου.

Πηγή: in.gr