Ηλεία

Ηλεία: Ο «χορός» της φωτιάς στην Ανδραβίδα – Ελιές, ζώα, αποθήκες, ζωοτροφές στο έλεος της πύρινης λαίλαπας (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Τρόμος και αγωνία είχε κυριεύσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ανδραβίδας που έβλεπαν τις φλόγες που στροβιλίζονταν με την βοήθεια του ανέμου εντάσεως 7-8 μποφόρ να γλείφουν τις φλόγες των σπιτιών τους, να καίνε αποθήκες με ζωοτροφές να καίνε ζώα και ελιές,  να καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου «Σπάρτακος», να απειλούν πρατήρια υγρών καυσίμων και συσκευαστήρια.

Οι κάτοικοι απεγνωσμένοι προσπαθούσαν να σώσουν το βιός τους με τα λάστιχα στα χέρια και με την ουσιαστική βοήθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής που είχε διασκορπιστεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπως και οι εστίες.

Απειλή για την 117 ΠΜ

Οι φλόγες απείλησαν και την 117 ΠΜ αφού έφθασαν σε απόσταση περίπου 200-300 μέτρων από τον χώρο στάθμευσης  των πυροσβεστικών αεροσκαφών! Η επέμβαση του ελικοπτέρου Ericson με τις συχνές ρίψεις νερού ήταν σωτήρια.

Σε μια άλλη περίπτωση οι φλόγες σταμάτησαν  μερικά μέτρα από πρατήριο υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα στο πρατήριο που βρίσκεται στην παλαιά εθνική οδό Λεχαινών Ανδραβίδας στη διασταύρωση με τον δρόμο προς λιμάνι Κυλλήνης.

Ο χάρτης της καταστροφής

Η περιοχή που επλήγη «οριοθετείται » από την περιοχή της 117ΠΜ μέχρι τις παλιές εγκαταστάσεις του «Αστερίς» και από το νεκροταφείο Ανδραβίδας μέχρι μέχρι το συσκευαστήριο του Πετρόπουλου προς τα Λεχαινά. Σε αυτό το τεράστιο τετράγωνο κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης, και ότι προανεφέραμε ενώ το μόνο θετικό είναι ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Οι φλόγες έκαψαν τον «Σπάρτακο»

Από την μανία της φωτιάς δεν  γλύτωσαν οι εγκαταστάσεις του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος». Μια  κλειστού τύπου μεταλλική αποθήκη με ζωοτροφές τόσο για τα άλογα του Ομίλου όσο και για τα άλογα των φιλοξενούμενων ενόψη της 83ης Ιππικής Έκθεσης, είδη ιππασίας, γεννήτριες και άλλα αντικείμενα κάηκαν και το κόστος της ζημιάς όπως δήλωσε ο γραμματέας του Ομίλου  κ. Γιώργος Χονδρός ξεπερνά τις 5.000 ευρώ. «Ως ΔΣ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους άνδρες της ΠΥ που επί δίωρο έδωσαν μάχη για να σώσουν τις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Ευτυχώς προλάβαμε και σώσαμε τέσσερα άλογα που βρίσκονταν κοντά στην αποθήκη που καταστράφηκε ολοσχερώς », δήλωσε ο κ .Χονδρός.

Πως ξεκίνησε

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.30 χθες το μεσημέρι από την θέση «Αγγινάρα» στην Ανδραβίδα και συγκεκριμένα από καλαμιές που βρίσκονται σε αγροτικό δρόμο πίσω από το νεκροτραφείο. Εκείνη την ώρα οι άνεμοι  ήταν εντάσεως 6-7 μποφώρ και η φωτιά «έτρεχε» με ταχύτητα, κατακαίνοντας ότι έβρισκε μπροστά της. Την ίδια στιγμή όμως ξεσπά φωτιά κοντά στο χωριό Αρετή κάτι που δημιουργεί υπόνοιες στους άνδρες της Πυροσβεστικής. Η φωτιά στην Αρετή έσβησε τελικά μετά από περίπου μία ώρα ύστερα από επέμβαση της ΠΥ με την βοήθεια κατοίκων της περιοχής.

Κλειστή η Εθνική

Η φωτιά στην περιοχή της Ανδραβίδας στο μεταξύ είχε στήσει ένα περίεργο «χορό». Διάσπαρτες εστίες…Η εστία που ανησύχησε ιδιαίτερα την ΠΥ ήταν εκείνη κοντά στην 117ΠΜ. Άμεση η από αέρος επέμβαση του πιλότου που με ρίψεις (τρεις-τέσσεριςς) κατάφερε να την σβήσει. Στο σημείο εκείνο και για περίπου ένα χιλιόμετρο είχε κλείσει από τις 4.30 μέχρι και τις 5.30 η ΕΟ αφού η φωτιά στο μεταξύ έκαιγε την βλάστηση αριστερά της ΕΟ με κατεύθυνση τα Λεχαινά.

Και άλλες εστίες

Στο μεταξύ εστίες φωτιές εμφανίστηκαν στη Βάρδα στη θέση «Αρμιρύκι» και στη Νέα Μανωλάδα, οι οποίες όμως ελέχθησαν και κατασβέσθηκαν γρήγορα.  Μέχρι τα ξημερώματα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ανδραβίδας και των άλλων περιοχών, ήταν σε επιφυλακή, από τον φόβο της αναζωπύρωσης. Μόνο μια βροχύ θα ηρεμούσε την κατάσταση.

Στον τόπο της καταστροφής, από την πρώτη στιγμή οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Γεωργιόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανίτης, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ που περιόδευε στην περιοχή, και όλοι οι αντιδήμαρχοι καθώς και πρόεδροι των ΤΚ.

«Σώσαμε τα τέσσερα άλογα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εδώ» δήλωσε ο κ. Γιώργος Χονδρός
«Σανοί καήκανε, το σιλό έχει αρπάξει φωτιά, καήκανε πρόβατα, πάθαμε μεγάλη ζημιά…Καταστροφή» δήλωσε ο κ. Παπαγιαννακόπουλος Αναστάσιος
Η φωτιά σταμάτησε περίπου 100 μέτρα από το συσκευαστήριο του κ. Πετρόπουλου
Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές
Και γυναίκες στην μάχη κατά της φωτιάς
Η φωτιά κοντά στο βενζινάδικο που είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα
Το ελικόπτερο επιχειρεί στην περιοχή της 117ΠΜ
Η φωτιά απείλησε και έκαψε πρόβατα
Σανοί κάρβουνο, σιλό με μεγάλες ζημιές
Ερειπωμένα σπίτια κοντά στην «Αγγινάρα» παραδομένα στις φλόγες
Κόβουν δένδρο στο δρόμο προς Ανδραβίδας Νεοχωρίου για να μην εξαπλωθεί η φωτιά
Η φωτιά έφθασε κοντά στο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων
Η φωτιά στην Αρετή έφθασε έξω από τα σπίτια του χωριού

Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω φωτογραφίες από το υγρό πρατήριο που κινδύνεψε να ανατιναχτεί και σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Photo: Andreas Lourmpas
Photo: Andreas Lourmpas

Photo: Andreas Migkos
Photo: Andreas Migkos
Photo: Andreas Migkos
Photo: Andreas Migkos
Photo: Andreas Migkos

Video: Areti – Vassilis Drak.

Photo: Vaggelis Dimitropoulos
Photo: Vaggelis Dimitropoulos

Όλη η επικαιρότητα