Οικονομία

Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου με νέο ράλι 17% τον Ιανουάριο

Πρόκειται για εξελίξεις που δημιουργούν προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, σε μια χρονική περίοδο που πανάκριβο παραμένει και το φυσικό αέριο.
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 σκαρφαλώνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου λόγω της πανδημίας αλλά και των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με την Ευρώπη να βρίσκεται ξανά στη μέση, με τι εξελίξεις αυτές να δημιουργούν νέα ανασφάλεια για την παροχή ενέργειας ανεβάζοντας το κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι το ράλι των τιμών του πετρελαίου τον Ιανουάριο του 2022 ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 έτη, αφού έφτασε το 17% στο διάστημα των τεσσάρων αυτών εβδομάδων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου στην Ευρώπη έσπασαν πλέον και το φράγμα των 91 δολαρίων με τους αναλυτές να βλέπουν τώρα ράλι ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού (WTI) διαμορφώθηκαν πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για εξελίξεις που δημιουργούν προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, σε μια χρονική περίοδο που πανάκριβο παραμένει και το φυσικό αέριο.

Όλα αυτά ωθούν προς τα πάνω και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Ελλάδα ήδη οι μέσες τιμές της απλής αμόλυβδης έκλεισαν τον Ιανουάριο πανελλαδικά στα 1,824 ευρώ το λίτρο. Η αμόλυβδη 100 οκτανίων έχει φτάσει αισίως τα 1,969 ευρώ, το ντίζελ κίνησης τα 1,566 ευρώ, το πετρέλαιο θέρμανσης τα 1,228 ευρώ και το υγραέριο κίνησης τα 1,038 ευρώ. Πρόκειται για πολύ σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με πέρσι που πιέζουν ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Ο ρόλος του δολαρίου

Πρόσθετος παράγοντας που οδηγεί σε αυξήσεις, εκτός από τη μεγάλη ζήτηση και τα παιχνίδια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που αρνούνται να ανοίξουν πλήρως τις στρόφιγγες της παραγωγής, είναι και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ. Η προοπτική για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει να ενισχύει το δολάριο, με τις τιμές του μαύρου χρυσού να καθορίζονται παγκοσμίως στο αμερικανικό νόμισμα.

Στην όλη κατάσταση δεν βοηθά και ο καιρός που τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχει αυξήσει σημαντικά τις απαιτήσεις για ενέργεια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, ενισχύουν συνεχώς τη ζήτηση για καύσιμα.

Το πετρέλαιο που αποθηκεύεται σε δεξαμενόπλοια μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας άλλο ένα ακόμη σημάδι μείωσης των αποθεμάτων σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του όπως η Ρωσία (ΟΠΕΚ+) από την πλευρά τους κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους δείχνοντας προς το παρόν -τεχνητή κυρίως- αδυναμία να ανταποκριθούν σε προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής. Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ προχωρούν πλέον σε νέες συνομιλίες για να εκτιμήσουν την κατάσταση, με το σκεπτικό να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Μεγάλοι κερδισμένοι εκτός από τον ΟΠΕΚ+ είναι και οι πετρελαϊκές εταιρείες. Καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την πανδημία, οι αγορές προϊόντων πετρελαίου παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα. Τα διυλιστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον ακόμη πιο ισχυρά κέρδη από την παραγωγή αμόλυβδης κι άλλων καυσίμων, με τις προοπτικές ζήτησης να σηματοδοτούν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς αυτής.

Πολλά θα κριθούν για τις τιμές της ενέργειας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει μεγάλη παρουσία στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής, αυξάνοντας τους φόβους για εισβολή. Αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν συζητήσει τρόπους αποτροπής της Ρωσίας, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη αποκοπή από το σύστημα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος ακόμη δεν έχει αδειοδοτηθεί επίσημα από τη Γερμανία. Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: ot.gr

Όλη η επικαιρότητα