Categories: Ελλάδα

Φωτιά στο Λαύριο: Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά – Στάχτη 600 στρέμματα πευκοδάσους

Share

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος μέσα στην οριοθετημένη περιοχή των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (Ε.Β.Ο.) στο Δήμο Λαυρεωτικής και είχε κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρύμο στην περιοχή Αγριλέζας όπου υπάρχει ένα από τα πιο παρθένα πευκοδάση της Αττικής.

Σύμφωνα με τις Αρχές, μέσα σε διάστημα πέντε ωρών έγιναν στάχτη 600 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους. Το ευχάριστο νέο είναι πως η φωτιά χάρη στην τεράστια κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής, των γειτονικών δήμων αλλά και εθελοντών πολιτών δεν πέρασε στον Εθνικό Δρυμό και έτσι το δάσος σώθηκε.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς μίλησε στο ethnos.gr για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά αλλά και για την τεράστια κινητοποίηση που έγινε και απέφερε καρπούς: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως λίγο μετά τις 5 το απόγευμα οριοθετήσαμε τις εστίες και είναι θέμα χρόνου η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δεν χαλαρώνουμε μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία. Επικρατούν άνεμοι βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ και αυτό μας δυσκόλεψε. Παίξαμε με τα λεπτά για να περιορίσουμε το μέτωπο και μην περάσει μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Επιτρέψτε μου να πω πως πετύχαμε έναν άθλο και σώσαμε το δάσος».

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά ο Δημήτρης Λουκάς είπε: «Ξεκίνησε μέσα από την εγκατάσταση της Ε.Β.Ο. περίπου στις 12.30. Οι πρώτες πληροφορίες που έχω η πυρκαγιά ξεκίνησε από δύο βλήματα που έφυγαν από το στόχο τους και κατέληξαν στο πευκοδάσος μέσα στην εγκατάσταση. Λόγω των ανέμων η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις αλλά παράλληλα άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Είδα πρωτοφανή κινητοποίηση εναέριων μέσων, ήρθε άμεσα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έστειλε μεγάλη δύναμη οχημάτων και προσωπικού. Η Πυροσβεστική και ο Δήμος μας κινητοποιήθηκαν άμεσα. Εκκενώσαμε προληπτικά τις υποδομές που μας υποδείχτηκαν και γενικά είχαμε μία ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια με αίσιο αποτέλεσμα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους γειτονικούς δήμους για τη βοήθεια, τους φορείς αλλά και τους απλούς εθελοντές πολίτες που έτρεξαν αμέσως στο μέτωπο».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής ενώ μας μιλούσε έδινε εντολές στο προσωπικό του Δήμου να υποστηρίξουν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές πολίτες με νερά και τρόφιμα, ενώ όταν του ζητήσαμε να κάνει εκτίμηση της ζημιάς και των καμένων στρεμμάτων δάσους είπε: «Υπολογίζω πως κάηκαν περί τα 500 στρέμματα που βρίσκονται εντός της εγκατάστασης της Ε.Β.Ο. και περίπου 100 στρέμματα έξω από την εγκατάσταση. Η περιοχή είναι δύσβατη και δυσπρόσιτη και σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα θεωρώ πως είναι τεράστια επιτυχία η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε θάμνο, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαμε το μεσημέρι είναι μεγάλη επιτυχία που περιορίσαμε την φωτιά και σε λίγη ώρα θα την έχουμε σβήσει».

via