Ελλάδα

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Κάηκε σπίτι, εκκενώθηκε οικισμός – Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Αχαΐα, Κορινθία

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ένα σπίτι στο Πόρτο Γερμενό παραδόθηκε στις φλόγες και υπέστη υλικές ζημιές, στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στην οδό Αιγοσθένων
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη, εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα τρία μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που ξέσπασαν τη Τρίτη 5 Ιουλίου σε Πόρτο Γερμενό, Κορινθία και Αχαΐα.

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ένα σπίτι στο Πόρτο Γερμενό παραδόθηκε στις φλόγες και υπέστη υλικές ζημιές, στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στην οδό Αιγοσθένων. Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία έδωσε εντολή εκκένωσης του οικισμού Μύτικα.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος, δήλωνε πως «η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις» και πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα.

«Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ».
«Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κολοβέντζος.

Στο μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή από το 112 αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στο Μύτικα εκκενώστε τώρα προς Ψάθα».

Η φωτιά ξέσπασε στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση , σημαίνοντας συναγερμό στην κινητοποίηση της Πυροσβεστική. Οι πρώτες εικόνες από το σημείο ήταν χαρακτηριστικές, καθώς φαίνεται πως η πυρκαγιά καίει σε δύσβατη περιοχή.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ και 6 Ε/Π, εκ των οποίων τα 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της, ενώ σε Γενική Επιφυλακή τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Στο πύρινο μέτωπο βρίσκονται για να συνδράμουν και πυροσβέστες από τη Ρουμανία:

Λόγω της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

-Επί της επαρχιακής οδού Οινόης – Πόρτο Γερμενό από το ύψος της Ταβέρνας Κρύο Πηγάδι, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό.
-Επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου – Ψάθας – Βιλίων από το ύψος της οδού Πευκών, ρεύμα κυκλοφορίας προς Ψάθα.

Φωτιά σε Κόρινθο και Άραξο

Δύο νέες εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης σε Κόρινθο και Άραξο.

Και στα δύο σημεία έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα στον Αη Γιάννη Κορινθίας η πυρκαγιά καίει σε δασική έκταση και ρεματιά με πουρνάρια. Επί τόπου έφθασαν 30 πυροσβέστες 10 οχήματα, 1 ομαδα πεζοπόρων και 6 αεροσκάφη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ πνέουν άνεμοι 3 μποφόρ.

Η πυρκαγιά στον Άραξο σημειώθηκε στην περιοχή Καλαμάκι όπου έσπευσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρων και ένα ελικόπτερο. Οι άνεμοι πνέουν με ένταση 3 μποφόρ και δεν υπάρχει απειλή για κατοικίες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο σε τρεις περιφέρειες της χώρας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, για τρεις περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παράλληλα η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε γενική επιφυλακή και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
-Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
-Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις φωτιές σε Αχαΐα και Ιτέα

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Πόρτες Αχαΐας και Ιτέα Άμφισσας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου αντίστοιχα, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα