Ηλεία

Φωτιές Ηλείας: Οριοθετήθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι περιοχές που οριοθετούνται για τον Νομό Ηλείας αφορούν τις κοινότητες Καυκωνία, Κοσκινά, Μάγειρα, Πελόπιο, Πεύκες, Πλατάνου, Ξηροκάμπου Αχλαδινής, Λάλα και Νεμούτας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τις κοινότητες Βαρβάσαινα και Κολίρι του δήμου Πύργου
Ακούστε το άρθρο

Οριοθετήθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, οι πυρόπληκτες περιοχές για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές σε κτήρια τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των δήμων που επλήγησαν μεταξύ των οποίων και οι δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου.

Όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση στις περιοχές που οριοθετούνται ως πυρόπληκτες θα δοθεί στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή ή επισκευή των κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πυρκαγιές ενώ οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση αυτοψίας από σήμερα και μέχρι εντός τριών μηνών. Όσο για τα ποσά, σύμφωνα με την απόφαση, αυτά θα δοθούν υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν και αφορούν το ποσό των 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικιών έως 150 τ.μ. καθώς και το ποσό των 300 ευρώ ανά τ.μ. για επισκευή κατεστραμμένων χώρων των κατοικιών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι περιοχές που οριοθετούνται για τον Νομό Ηλείας αφορούν τις κοινότητες Καυκωνία, Κοσκινά, Μάγειρα, Πελόπιο, Πεύκες, Πλατάνου, Ξηροκάμπου Αχλαδινής, Λάλα και Νεμούτας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και τις κοινότητες Βαρβάσαινα και Κολίρι του δήμου Πύργου.

Αναλυτικά τα ποσά που αναφέρει η απόφαση τόσο για ανακατασκευή όσο και για επισκευές των κτηρίων είναι:

-Χορηγείται στεγαστική συνδρομή ανακατασκευής

α) για κατοικίες το ποσό των 1000 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ.

β) για Ιερούς Ναούς το ποσό των 850 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου.

γ) για κωδωνοστάσια το ποσό των 400 ευρώ ανά τ.μ.

δ) για κτίρια κοινωφελούς χρήσης, που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα, το ποσό των 500 ευρώ ανά τ.μ.

ε) i. για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, το ποσό των 500 ευρώ ανά τ.μ. ii. για κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και για επαγγελματικές αποθήκες, το ποσό των 400 ευρώ ανά τ.μ..

-Για την επισκευή όλων των κτιρίων, η στεγαστική συνδρομή υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές που παρουσιάζει το κτίριο.

6.2. Το ανώτατο όριο της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε 300 ευρώ ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου και το ανώτατο όριο της χορηγούμενης Σ.Σ. για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε 180 ευρώ ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου.

Επισημαίνεται ότι, για κτίρια με χρήση κατοικίας (εξαιρούνται κατοικίες που είναι χαρακτηρισμένες ως διατηρητέες στο σύνολό τους ή ως μνημεία), αποθήκης, στάβλου και αγροικίας εποχιακής χρήσης, η στεγαστική συνδρομή για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων ορίζεται σε 180 ευρώ ανά τ.μ. ανεξάρτητης ιδιοκτησίας και μέχρι 150 τ.μ.

Τρόπος χορήγησης στεγαστικής συνδρομής

Όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη απόφαση για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση ή αποπεράτωση κτιρίου το ποσό που αναλογεί θα δοθεί σε τρεις δόσεις και ειδικότερα η πρώτη δόση καταβάλλεται με την έγκριση και αντιστοιχεί στο 50% του ποσού, η δεύτερη δόση καταβάλλεται με την περαίωση του φέροντος οργανισμού του νέου κτηρίου και αντιστοιχεί στο 30% του ποσού και τέλος η τρίτη δόση καταβάλλεται με την περαίωση του νέου κτηρίου και αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της εγκεκριμένης στεγαστικής συνδρομής.

Το ποσό για αποπεράτωση κτιρίου, χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες καταβάλλεται με την Έγκριση χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής και η δεύτερη με την ολοκλήρωση των εργασιών στην οικοδομή.

Επίσης το ποσό στεγαστικής συνδρομής για αυτοστέγαση, εφόσον αγοράζεται έτοιμο κτίριο, χορηγείται εφάπαξ,

Για επισκευή κτιρίου το ποσό χορηγείται επίσης σε τρεις δόσεις (50% η πρώτη δόση, 40% η δεύτερη δόση και 20% η τρίτη δόση).

Στις περιπτώσεις που το εγκεκριμένο ποσό της στεγαστικής συνδρομής είναι μέχρι 5.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό θα χορηγείται εφάπαξ.

Προθεσμίες

Η ΚΥΑ αναφέρει επίσης όσον αφορά τις προθεσμίες που θα τηρηθούν ότι:

«Ο/H ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα ή ο/η διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου που έχει πληγεί από την πυρκαγιά, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση Έκθεσης Αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας.

Ο/Η ιδιοκτήτης/-τρια ή όλοι οι συνιδιοκτήτες/-τριες (σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) ή ο/η ειδικός/-ή διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις) κτιρίου που έχει πληγεί από την πυρκαγιά, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για:

i) ανακατασκευή, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) ή της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέο

ii) επισκευή, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για έκδοση Άδειας Επισκευής εντός προθεσμίας είτε ενός (1) έτους από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είτε ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμο.

Όλη η επικαιρότητα