Καιρός

Φωτιές: Παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις σε τρία μέτωπα – Πού είναι αυξημένος σήμερα ο κίνδυνος

Oι φωτιές σε Κάρυστο και Σάμο είναι οριοθετημένες το πρωί της Παρασκευής, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στον Έβρο...
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε τρία μέτωπα φωτιάς που εκδηλώθηκαν την Πέμπτη στη χώρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι φωτιές σε Κάρυστο και Σάμο είναι οριοθετημένες το πρωί της Παρασκευής, ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα στον Έβρο.

Στην Κάρυστο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 6 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρων, στον Έβρο 148 πυροσβέστες, 29 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων, ενώ στη Σάμο οι επίγειες δυνάμεις είναι ίδιες με την Πέμπτη, δηλαδή 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα, ενώ επιχειρεί και ένα ελικόπτερο.

Ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές σήμερα

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα γιαπυρκαγιές και σήμερα αφού οι καιρικές συνθήκες – θερμοκρασία και ισχυροί άνεμοι- ευνοούν την εκδήλωσή τους.

Ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, βόρειου Αιγαίου και Κρήτης.

Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Meteo: Διατηρείται η πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές την Παρασκευή

Ιδιαίτερα δυσμενείς αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και σήμερα Παρασκευή, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν οι ενισχυμένοι Β/ΒΑ άνεμοι σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την σήμερα αναμένουμε (Εικόνα 1):

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κ. και Ν. ΕύβοιαΚυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη.
  • Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

FireWeather1_14072022_f.jpg

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 15.07.2022 (Εικόνα 2):

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Μυτιλήνη, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο 16-17.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME* του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα