Ελλάδα Ηλεία

Φωτιές στην Αττική: Οι πολίτες της Ηλείας μιλούν για ευθύνες και αυθαιρεσίες

Στον πόνο και τη θλίψη έχει «βυθιστεί» η Αττική μετά τις φονικές φωτιές που έπληξαν τις περιοχές Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, κατέκαψαν περίπου 13.000 στρέμματα, χιλιάδες σπίτια, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 92 με τις έρευνες να συνεχίζονται. Συγκλονισμένη η υπόλοιπη Ελλάδα παρακολουθεί το δράμα που εκτυλίσσεται, δείχνοντας την αλληλεγγύη προς τους πυρόπληκτους και τις οικογένειες των θυμάτων που περνούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «Γολγοθά» τους.

Φλόγες που κατέστρεψαν στο πέρασμά τους ό, τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και η φύση, άνθρωποι απεγνωσμένοι που έτρεχαν για να σώσουν τις περιουσίες μιας ζωής και τις ζωές τους, των παιδιών, των γονιών και των αγαπημένων τους προσώπων. Οι εικόνες πανικού που επικρατούσαν θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, με τις εικόνες καταστροφής που διαδραματίστηκαν πριν 10 χρόνια να ξυπνούν στους πολίτες της μνήμες που προσπαθούσαν να ξεχάσουν.

Η πολιτεία την ευθύνη

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, η Ελλάδα έζησε μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» της. Με τη φωτιά να κινείται με τεράστια ταχύτητα και να καταστρέφει τα πάντα στο διάβα της, αφαιρώντας παράλληλα και μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ζωών, τα μέσα της χώρας που κατέφθασαν για την κατάσβεσή της δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να κερδίσουν αυτό τον «άνισο πόλεμο» και να την ανακόψουν νωρίτερα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς καθημερινά. Οι Ηλείοι μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν οι πολίτες στην Αττική, στάθηκαν στα λάθη της Πολιτείας που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και την θεώρησαν ως τη μοναδική υπεύθυνη για την κατάσταση που διαδραματίστηκε. Ο λανθασμένος σχεδιασμός, η έλλειψη εναέριου στόλου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και η μη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αποτελούν μερικούς από τους λόγους που η πυρκαγιά δεν τέθηκε ποτέ υπό έλεγχο παρά μόνο τη στιγμή που είχε κατακάψει τα πάντα στο διάβα της. Σύμφωνα με τους Ηλείους, οι φωτιές του 2007 δεν φαίνεται ότι έδωσαν το απαραίτητο μάθημα στους μετέπειτα κυβερνώντες, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε ώστε η χώρα να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις πολιτών για την τεράστια καταστροφή στην Αθήνα:

Νικόλαος Σωτηρόπουλος: «Όλα ήταν σκόπιμα. Όλα από τους ανθρώπους ξεκινούν. Τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν αυτά που έπρεπε. Και εγώ να ήμουν πυροσβέστης, δε θα πήγαινα να καώ έτσι. Για να υπήρχαν τόσα σπίτια εκεί, κάτι θα έγινε. Οι φωτιές του 2007 φαίνεται πως δεν έδωσαν τα απαραίτητα μαθήματα σ’ αυτούς που έπρεπε».

Κωνσταντίνος Αναστασίου-Συνταξιούχος Αρχιτέκτονας: «Πληρώνουμε αμαρτίες. Η ευθύνη βρίσκεται στην περιφέρεια. Και σε άλλα μέρη με ανάλογο μέγεθος παραλίας, η ύπαρξη 2 ή 3 εξόδων είναι εξωπραγματική. Για μένα θα έπρεπε να τα γκρεμίσουν όλα. Δε μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κόσμο. Η αυθαιρεσία στην Ελλάδα πάντα κυριαρχεί. Το κράτος γνώριζε τα πάντα. Οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που αναφέρει το κράτος δεν είναι κάτι εύκολο, αφού απαιτούνται χρήματα. Κάθε ενέργεια των σωμάτων ασφαλείας βασίζεται πάνω σε σχεδιασμό, ο οποίος αν δεν υπάρχει δε θα γίνει τίποτα. Για μένα φταίει η Πολιτεία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι φωτιές του 2007 δεν αποδείχθηκαν μάθημα για όλους, αλλά ο κόσμος ολιγώρησε. Η φωτιά απαιτεί ανάπτυξη του εναέριου στόλου και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών».

Ιωάννης Αποστολίδης: «Για μένα οι φωτιές προήλθαν από ανθρώπινο χέρι. Όποιος το κάνει, είναι εχθρός της Ελλάδας. Τα σώματα ασφαλείας δεν φταίνε σε τίποτα. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Έχω βρεθεί ξανά στις φωτιές και υπηρετώντας στο Ναυτικό ως πυροσβέστης, έχω εμπειρία. Όπου υπάρχουν πευκόφυτες περιοχές, φεύγει από κορυφή σε κορυφή η φωτιά και οι κουκουνάρες είναι σα «χειροβομβίδες». Τα προβλήματα αυτά βαραίνουν τους κυβερνώντες και οι ευθύνη ανήκει σ’ αυτούς, όπως και το 2007».

Γιώργος Τζανετόπουλος: «Οποιαδήποτε ενέργεια έγινε κατά τη διάρκεια της φωτιάς θεωρώ ότι ήταν λανθασμένη και αυτό προκάλεσε το θάνατο τόσων συμπολιτών μας. Οι φωτιές στην Ηλείας ήταν διαφορετικές. Ξεπήδαγαν η μια μετά την άλλη και σε διάφορα σημεία. Στο Μάτι ήταν περιορισμένη η έκταση και θεωρώ ότι ίσως θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για να γλιτώσει ο κόσμος. Για μένα ήταν ευθύνη ανθρώπινου χεριού και η ανταπόκριση δεν ήταν τόσο άμεση όσο θα χρειαζόταν για την κατάσβεση της φωτιάς και την αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όταν η Ηλεία έχει πάθει ανάλογες καταστροφές, θεωρώ απόλυτα λογικό οι πολίτες της να ευαισθητοποιούνται τόσο και να στέλνουν βοήθεια».

Σπύρος Κατσίγιαννης: «Δε μπορούμε να κατηγορήσουμε ανθρώπους που προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλά και το ότι μέσα σε μιάμιση ώρα έγιναν όλα, πιστεύω ότι ήταν ανεπαρκής ο χρόνος για να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός. Οι ευθύνες είναι πάντα διαχρονικές γι’ άλλα πράγματα. Οι παλαιότερες εμπειρίες μας σε θέματα φωτιάς πρέπει να μας γίνονται πάντα μάθημα. Πιστεύω όμως ότι αυτό που αναλογεί στον καθένα, το έκανε και σίγουρα δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες σε κανέναν ιδιαίτερα όταν δεν έχω πλήρη γνώση των γεγονότων. Η Ηλεία που ένιωσε πριν μια δεκαετία την αλληλεγγύη των υπολοίπων, λογικό ήταν να προσφέρει πρώτη ότι βοήθεια χρειαζόταν».

Όλη η επικαιρότητα