Συνεντεύξεις

Φώτης Δικαίος: «Οι πειρασμοί του καλοκαιριού και η διατροφή μας»

Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι.. καιρός για έξοδος, πολλά πάρτυ, τραπέζια, φαγητό, εκδηλώσεις και… πάλι από την αρχή. Μία περίοδος όπου δεν σκέφτεσαι τίποτε άλλο παρά μόνο να περάσει καλά! Με την διατροφή τι γίνεται;…

Γι αυτό και για άλλα πολλά, θα μας μιλήσει ο διαιτολόγος/διατροφολόγος Φώτης Δικαίος ως σημερινός «Εν Οίκω» καλεσμένος.

Info:

Ο Φώτης Δικαίος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υπεύθυνος Διαιτολογικού γραφείου Nutrition Balance στην Καλαμάτα.

Το 2009 εισήχθη στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης (τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας) , όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του και απέκτησε το πτυχίο του στην επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας.

Το 2014 ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση σε ειδικό κέντρο διαιτολογίας. Έχει προσφέρει υπηρεσίες Διατροφής τα τελευταία 2 έτη στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Το 2015 εκπόνησε ερευνητική μελέτη με θέμα : Διατροφικές συνήθειες μαθητών τρίτης λυκείου και διερεύνηση παραγόντωνκινδύνου παχυσαρκίας , με το δείγμα να αποτελεί 80 μαθητές απο την πόλη της Καλαμάτας.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας , συμμετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες που αφορά την παχυσαρκία, ενώ παράλληλα έχει παρακολουθήσει αρκετά συνέδρια σε περιοχές ανά την Ελλάδα.

Στις αρχές του 2017 εν συνεχεία των σπουδών του ολοκλήρωσε επιτυχώς την μετεκπαίδευση του στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο εκπαιδευτικό αντικείμενο: διατροφή , μεσογειακή δίαιτα και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Την ίδια χρονική περίοδο ολοκληρωσε επιτυχώς την παρακολούθηση του σε ειδικό πρόγραμμα (Ε.Κ.Π.Α) στο γνωστικό αντικείμενο: Διαπαιδαγώγηση στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Τον Μάρτιο του 2017 κλήθηκε και παρουσίασε την ερευνητική μελέτη στο 15 Πανελλήνιο διαβητολογικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Έχει κληθεί σαν ομιλητής σε μια σειρά από αθλητικούς , πολιτιστικούς συλλόγους καθώς επίσης και στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέματα βασισμένα στην ενήλικη αλλά και στην παιδική διατροφή.

Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο αλλά και διαδικτυακό τύπο ενώ ταυτόχρονα έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές εκπομπές μεταξύ των οποίων και η εκπομπή της ΟΡΤ “Περί Παιδείας” με τη Μ. Καραγγελή.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Ποιος είναι ο φώτης με μία πρόταση;

Αυτό μπορεί να απαντηθεί ίσως καλύτερα από τα άτομα που με γνωρίζουν και συναναστρέφονται μαζί μου, ωστόσο για να απαντήσω στο ερώτημα θα σας αναφέρω πως ο Φώτης επικεντρώνεται στην δημιουργικότητα, είναι εθισμένος στην αυτοβελτίωση, την προσωπική εξέλιξη και στην καλλιέργεια των προσωπικών δυνατοτήτων, με ταυτόχρονη διατήρηση των αξιών όπως η ταπεινότητα το ήθος και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο.

Φώτη τι σε έκανε  να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα; ήταν κάτι που το ήθελες ή προέκυψε;

Έχοντας ένα οικογενειακό ιστορικό στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό είχα σαφώς από την μικρή ηλικία ερεθίσματα τα οποία σχετίζονταν με την υγεία και την διατροφή θα έλεγα, καθώς στα εφηβικά μου χρόνια η ενασχόληση μου με τον πρωταθλητισμό με οδήγησε  στο να υιοθετήσω και να προσαρμόσω την αθλητική διατροφή στην ζωή μου και να συνειδητοποιήσω τα σπουδαία ωφέλη και την σημασία της στην ανθρώπινη υγεία.

Επικεντρώνεσαι στην παιδικη παχυσαρκία , τι σε έκανε να ασχοληθείς με αυτό;

Είναι γεγονός επικεντρώνομαι στην παιδική παχυσαρκία και εστιάζω κυρίως στην παιδική ηλικία, καθώς σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες η παιδική ηλικία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για την ομαλή σωματική και ψυχική υγεία ενός παιδιού, εκπαιδεύοντας τους γονείς και τα παιδιά να υιοθετούν κατάλληλες διατροφικές συνήθειες θέτονται οι βάσεις για την ενήλικη ζωή. Για να κατανοήσετε την σημαντικότητα  της  παιδικής ηλικίας θα σας αναφέρω πως από τους πρώτους μήνες του παιδιού (4 μήνες) παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού και η δημιουργία λιποκυττάρων στο σώμα, ο συνολικός αριθμός (1-10ετων) και το μέγεθος αυτών θα καθορίσουν την μετέπειτα πορεία του βάρους στην ενήλικη ζωή. Αντιλαμβάνεστε λοιπον, πόσο σημαντικό είναι παιδία που βρίσκονται στα υπέρβαρα και παχύςαρκα όρια να επιζητούν άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Τι αντίληψη έχουν οι ελληνες για την διατροφή και την δίαιτα;

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει καλύτερη ενημέρωση και αντίληψη για τον σπουδαίο ρόλο της διατροφής στην υγεία μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επιστήμης της διαιτολογίας, η οποία έχει εξελιχθει με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και υπάρχει αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση (όπως τα επιστημονικά ευρύματα που σχετίζουν την μεσογειακή διατροφή ως ασπίδα για την ανθρώπινη υγεία) προς το κοινό από όλους τους συνάδελφούς διατροφολόγους. Ωστόσο στο ζήτημα τις δίαιτας είμαι σε θέση να σας αναφέρω πως υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό παραπληροφόρησης το οποίο σχετίζεται με την παραπλάνηση του κοινού. Μαγικές λύσεις που υπόσχονται απώλεια βάρους έυκολα και άμεσα με σκοπό την κερδοσοπία είναι μερικά από τα παραδείγματα παραπληροφόρησης αλλά αυτό είναι και το δικό μας στοίχημα ώστε να καλύψουμε αυτά τα κενά με λύσεις που θα βοηθούν τον συνάνθρωπο και θα του προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής με τρόπο τέτοιο που θα του αναβαθμίζουν και την ψυχική του υγεία και ανάταση.

Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε γενικότερα οι Έλληνες;

Κάτι το οποίο θα θεωρούσα λάθος είναι να υιοθετούμε δυτικά πρότυπα και επιρροές διατροφής και να απομακρυνόμαστε από τίς παραδόσεις μας που χαρακτηρίζουν την χώρα μας και βασίζονται στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής το οποίο έχει αναδειχτεί παγκόσμια το καλύτερο για την προστασία της υγείας μας.  Σαφώς αυτό έχει κόστος και συνέπειες όπως η παρατήρηση αυξημένων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας. Ωστόσο, αυτό πρέπει να αλλάξει!

Ποιες ηλικίες ζητούν συνήθως την βοήθειά σας;

Ηλικιακό κριτήριο δεν υπάρχει. Η επιστήμη της διατροφής καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα. Στο γραφείο μου, για παράδειγμα έχω και περιστατικά που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία ηλικίας 7-8 , καθώς και περιστατικά τρίτης ηλικίας που σχετίζονται με προβλήματα υγείας κτλπ. Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό με βάση τα δικά μου στατιστικά είναι κυρίως μέσης ηλικίας.

Παίζει ρόλο η ηλικία στο αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος;

Όσον αφορά την απώλεια βάρους σαφέστατα διαδραματίζει ρόλο και η ηλικία μας , παγκόσμιες έρευνες αποδεικνύουν ότι κάθε δεκαετία που προστίθεται, μειώνει το μεταβολισμό μας έως και 10%, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι οι παράγοντες που συντελούν και επηρεάζουν τον οργανισμό μας όπως το φύλο , η καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων μας, το DNA μας , η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα που έχουμε. Τέλος, ακόμα και η υιοθέτηση εξαντλητικών διαιτών μπορεί να υποβαθμίσουν τις καύσεις και τον μεταβολισμό δίχως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα για το σωματικό βάρος .

Υπάρχει κάτι που να στο ζητάνε πολλοί και να είναι εντελώς λάθος;

Κάτι το οποίο θα χαρακτήριζα ως σφάλμα είναι η έντονη επιθυμία για απώλεια βάρους γρήγορα και άμεσα . Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που χρειάζεται επιμονή και υπομονή, προσπάθεια και αγώνα για να επιτευχθούν  τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο όπως συχνά αναφέρω μαθαίνουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας αποκτάμε αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αλλάζουμε την ζωή μας σε όλους τους τομείς γεγονός που είναι εύκολα εφικτό.

Φώτη είσαι ένας δραστήριος άνθρωπος με πολλαπλές δράσεις, σε είδαμε και πρόσφατα στην συνεργασία σου και φιλανθρωπικούς οργανισμούς , στην συμμετοχή σου σε συνέδρια που αφορούν τον κλάδο σου , μπορείς να μας αναφέρεις κάτι από τα επόμενα σχέδια σου;

Ήδη έχουν δρομολογηθεί ορισμένες σημαντικές δράσεις που αφορα ημερίδες προς κοινό, την κοινωνία μας σε ζητήματα υγείας αυτό ωστόσο αφορά προς το παρόν την πόλη της Καλαμάτας. Επίσης, πιο συγκεκριμένα μπορώ να αναφέρω πως έχουν τεθεί οι βάσεις για μία νέα διατροφική ερευνητική μελέτη που αφορά την ανάπτυξη παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, αυτήν την περίοδο πραγματοποιούμε μετρήσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και έχω την τιμή να βρίσκομαι σε συνεργασία με υπεύθυνους καθηγητές από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη με σκοπό τα ευρύματα να δημοσιευτούν και να παρουσιαστούν στα συνέδρια .

Όλη η επικαιρότητα