Ηλεία

Φώτιση… για παρεμβάσεις τα Θεοφάνεια στο Κατάκολο

Ακούστε το άρθρο

Εκπλήξεις, θετικού περιεχομένου, είχε η κοπή της πίτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Ιωάννη Λάτση που βρίσκεται στο Κατάκολο,παρουσία των Αρχών και των φορέων του τόπου. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, ο οποίος μεταξύ των άλλων, έκανε σημαντικές εξαγγελίες, για το μείζον θέμα που αφορά τους Τσιγγάνους του Πύργου. Ο κ.κ. Γερμανός, πήρε αφορμή από τις προχθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για το θέμα αυτό. Παράλληλα, κατά την διάρκεια κοπής της πίτας του Λιμενικού Ταμείου, υπήρξαν αναφορές για διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή, με τον δήμαρχο του Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή, να ανακοινώνει μια σειρά δράσεων και έργων που προτίθεται να κάνει ο δήμος του Πύργου ώστε το Κατάκολο να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο.

Να τηρηθούν οι νόμοι

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο ζήτημα με τους τσιγγάνους της Αγίας Φιλοθέης και τόνισε συγκεκριμένα ότι: «Υπάρχει νόμος όλα τα ελληνόπουλα θα έχουν φοίτηση μαθητική, υποχρεωτική και δύο ακόμα χρόνια τώρα του νηπιαγωγείου υποχρεωτική. Εφόσον είναι υποχρεωτική η παιδεία και των έξι ετών και των δύο του νηπιαγωγείου και των τριών του γυμνασίου δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τους νόμους του Ελληνικού Κράτους επιτέλους; Έχω αποφασίσει για νέο βρεφονηπιακό σταθμό ή στη Φιλοθέη ή στην Βασιλειάδα. Το κοιτάζουμε να βρούμε το οίκημα να το οργανώσουμε. Η Μητρόπολη θα σας δώσει χώρο οικόπεδο, όσα στρέμματα θέλετε για να δημιουργηθεί ο ξενώνας που είπατε για τους τσιγγάνους. Αυτό θα είναι είτε χρησιδάνειο, είτε δωρεά στο δήμο».

Ολοήμερα σχολεία

Ακόμα μια αποκάλυψη, από τον υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, προκάλεσε θετικές εκπλήξεις στην αίθουσα της εκδήλωσης. Ο υφυπουργός, τόνισε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το έργο που γίνεται τελευταία στο Κατάκολο και μίλησε – όσον αφορά το ζήτημα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που αναφέρθηκε – ότι τα σχολεία θα γίνουν ολοήμερα πλέον και θα μπορούν οι μαθητές να παραμένουν έως τις 4 το μεσημέρι.

Ενότητα για το Κατάκολο

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πάντοτε το Έθνος μας όταν ήταν ενωμένο μεγαλουργούσε. Δεν υπάρχουν πολυτέλειες πλέον», ήταν τα λόγια που ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας.

Ο κ. Βαρουξής, αναφέρθηκε επίσης στην σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια που έχει γίνει όσον αφορά το θέμα της Υγείας στο Κατάκολο και τόνισε ότι: «Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της υγείας για να δημιουργηθεί υγειονομικός σταθμός στο Κατάκολο. Αγαθή την τύχη είχαμε διοικητή της 6ης ΥΠΕ τον συμπατριώτη κ. Γιαννόπουλο που εμπλούτισε αυτό μας το όραμα αυτόν τον στόχο και μέσα στα σχέδιά του στο πρόγραμμα του ήταν η ίδρυση ενός περιφερειακού υγειονομικού σταθμού με έδρα το Κατάκολο. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε όλοι μαζί και πρώτος και καλύτερος ο κ. Δήμαρχος ο οποίος έχει κι αυτός τους δικούς του στόχους για το Κατάκολο έχει όραμα και θέλει να το εκπληρώσει, το Θέατρο. Άρα μαζί με το Θέατρο, να προασπίσουμε την υγεία μας και για τους τουρίστες και για τους κατοίκους της περιοχής. Πετύχαμε από τον διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Μπαράκο με τον οποίο έχω αγαστή συνεργασία την παραχώρηση ασθενοφόρου για τις ανάγκες του ιατρείου και μάλιστα χωρίς έξοδα από το Λιμενικό Ταμείο για την επισκευή του».

Η δημοτική αρχή δίπλα στο Κατάκολο

Από την πλευρά του, σημαντικές ανακοινώσεις, επέλεξε να κάνει στην κοπή της πίτας του Λιμενικού Ταμείου, ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής. Αποκάλυψε μια σειρά δράσεων και έργων που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα έτσι ώστε το Κατάκολο να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο.

«Από εδώ και πέρα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου δεν είναι μόνος του. Ο δήμαρχος είναι παρών, η δημοτική αρχή παρούσα. Στη νέα χρονιά πρόεδρε, θα σκεφτείς πως πρέπει να μεταστεγάσεις το Λιμενικό Ταμείο και θα σε βοηθήσω εγώ να το μεταστεγάσεις. Ζητάς προσωπικό, θα έχεις αλλά θα πρέπει θα βρούμε πού θα το βάλεις αυτό το προσωπικό. Να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας άνετες. Το θέατρο δεν το υπόσχομαι με λόγο πολιτικό, αλλά με λόγο ενός δημάρχου που έχει το πείσμα να λέει πως πρέπει να γίνει κάτι εκεί, προς τόνωση όλης της περιοχής», ανέφερε ο κ. Λιατσής.

Κοινοτικό κατάστημα, Μονοπάτια, Μουσείο

«Θα φροντίσουμε με την βοήθεια όλων να φτιάξουμε το κοινοτικό κατάστημα και τον επάνω όροφο να τον κάνουμε γραφείο – κέντρο πολιτισμού και κάτω θα είναι το ιατρείο. Δίπλα έδωσα εντολή να μην ξανανοικιασθεί το μεγάλο κατάστημα που υπήρχε εκεί ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος σαν στέκι για τους ανθρώπους της περιοχής που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στις καφετέριες. Ένα στέκι θα δημιουργηθεί. Τα μονοπάτια τα έφτιαξαν μια άλλη εποχή με δεδομένο πως κάποτε θα αξιοποιηθούν. Τώρα έχουμε υποχρέωση να τα αναδείξουμε και να τα επισκευάσουμε. Και θα το κάνουμε. Και θα είναι κάτι πολύτιμο και όμορφο. Υπήρχε εδώ πρόχειρα ένα μουσείο το οποίο πηγαίνει στο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου τα αρχαία όργανα του κ. Κοτσανά. Μέσω μιας ΚΟΙΝΣΕΠ δίνουμε το Αέναον όχι σε τρίτους αλλά στον κ. Κοτσανά για να φτιάξει ένα Μουσείο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Λιατσής.

Έρχονται αρχαιολόγοι, δασολόγοι, αρχιτέκτονες και προσωπικό

«Τις επόμενες ημέρες στο τέλος Ιανουαρίου θα φέρω αρχαιολόγο που θα κάνει εκτιμήσεις για τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής όπως η Αρχαία Φειά, ώστε να τα αναδείξουμε. Μετά θα έλθει ένας δασολόγος και με την συνεργασία που έχουμε από τον δασάρχη θα τον έχουμε υποβοηθητικά για το βουνό του Κατακόλου γιατί εκεί κάθε ημέρα φυτρώνουν μεγάλες ελιές. Και επίσης θα έρθει ένας αρχιτέκτονας για να υπάρχει εδώ για την αισθητική του χώρου. Θα φέρουμε ακόμα 15 εργάτες και 5 τεχνίτες και θα κάνουμε εκ των ενόντων δουλειά, χωρίς μεγάλες εργολαβίες. Για την προστασία από πυρκαγιά και τους θερινούς μήνες, και για αντιπυρική προστασία θα φέρουμε 2 χειριστές και 8 εργάτες καθώς και έξι εργάτες για την παραλία», τόνισε ο δήμαρχος του Πύργου.

Οι τοποθετήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι τοποθετήσεις στην κοπή της πίτας έκαναν μεταξύ των άλλων, η βουλευτής,Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, ο βουλευτής, Μάκης Μπαλαούρας καθώς και ο πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κατακόλου, κ. Ψάρρης.

Η κ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη μεταξύ των άλλων, ανέφερε ως πρόταση την δημιουργία ενός Ναυτικού Μουσείου στην περιοχή του Κατακόλου ενώ σημείωσε πως αρκετά κτήρια στην πόλη του Πύργου θα μπορούσαν να αναδειχθούν πολιτιστικά.

Ο κ. Μπαλαούρας, μίλησε για το Home Port στο Λιμάνι του Κατακόλου και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή για την αναγνώριση στο πρόσωπο της Κυβέρνησης την συμβολή της για το θέμα των σκουπιδιών.

Στην πίτα του Λιμενικού ταμείου, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Ηλείας, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Μάκης Μπαλαούρας ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Μπράμος, ο δήμαρχος Πύργου, Γαβριλης Λιατσής, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Βασίλης Σεϊντής, ο δασάρχης Πύργου, παναγιώτης Λάττας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής, ο αντιπρόεδρος, Διονύσιος Αντωνόπουλος, μέλη της Διοίκησης, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Πετρόπουλος, το μέλος του ΕΒΕ, Σάκης Μπουλούτας. Επίσης παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΕΒΕ Ηλείας, Νίκος Παναγιωτακόπουλος και Κώστας Λεβέντης καθώς επίσης και οι Αρχές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής μας.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα