WEB tv Ηλεία Οικονομία

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αίτηση επιδότησης

Για ποιους προβλέπεται ειδικό bonus 10%
Ακούστε το άρθρο

Η δυνατότητα χιλιάδων νοικοκυριών και αγροτών να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα, γίνεται δυνατή με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» (ΦΕΚ 2903/Β/02-05-2023) συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ, η πλατφόρμα του οποίου (https://pvstegi.gov.gr) είναι διαθέσιμη από χθες, Τρίτη 2 Μαΐου.

Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα κι αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Ζώης Σιδηροκαστρίτης: «Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα»

Για το άνοιγμα της πλατφόρμας ο Ζώης Σιδηροκαστρίτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για νοικοκυριά που έχουν μεγάλο κόστος ενέργειας, ο λογαριασμός ρεύματος μπορεί να μειωθεί 70 με 80%. Το καθυστέρησαν το πρόγραμμα όσο μπορούσαν, αλλά επειδή φτάνουν οι εκλογές το έβγαλαν τώρα και ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει χωρίς προβλήματα. Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον γιατί χρηματοδοτείται τα φωτοβολταϊκά συστήματα net metering με μπαταρία, ενώ χωρίς μπαταρία δεν τα επιδοτεί. Ανοίγει μία νέα αγορά net metering με μπαταρίες για μείωση λογαριασμών και αυτοπαραγωγή ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά. Δικαιούχοι δυνητικά είναι όλοι, δεν έχει περιορισμούς στο εισόδημα, απλά μειώνει το ποσοστό επιδότησης. Δηλαδή για ανθρώπους που έχουν μεγάλο εισόδημα η επιδότηση είναι πιο μικρή και για ανθρώπους με μικρότερο οικογενειακό εισόδημα θα είναι λίγο μεγαλύτερη».

Γιώργος Μαντάς: «Τα χρήματα φαίνονται να είναι αρκετά και θα καλυφτούν όλοι»

Ακόμη ο Γιώργος Μαντάς, Μηχανολόγος Μηχανικός πρόσθεσε.

«Για το πρόγραμμα δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προδιαγραφή, χρειάζεται απλά ενεργή παροχή ρεύματος, οπωσδήποτε νομιμότητα των κατασκευών που θα τοποθετηθούν τα πάνελ, είτε είναι πέργκολα, είτε αποθήκη, είτε στέγη, πρέπει να είναι απόλυτα νόμιμο το κτίριο ή τακτοποιημένο βάση της νομοθεσίας των αυθαιρέτων. Τα χρήματα φαίνονται να είναι αρκετά και από ότι φαίνεται θα καλυφτούν όλοι, ενώ  έχουν πει ότι θα διπλασιάσουν τους πόρους. Είναι πολύ σημαντικό να πάμε σε σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, αν θέλουμε να πάρουμε επιδότηση, αλλιώς προχωράμε κανονικά με σύστημα συμψηφισμού net metering. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουμε την επιδότηση είναι να έχουμε στα χέρια μας τη σύμβαση με το ΔΕΔΗΕ, είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Όλη η επικαιρότητα