Φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού: Καθολική αντίδραση και προβληματισμός

Share

Στόχος κάθε Νομού και κάθε Δήμου πέραν της εξασφάλισης μιας καλής καθημερινότητας για τους πολίτες τους, είναι και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή και θα αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ωστόσο υπάρχουν και επενδύσεις οι οποίες προκαλούν περισσότερο κακό. Μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα και με τα λεγόμενα και τις αντιδράσεις των προέδρων, είναι και η επένδυση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου που έχει ακουστεί ότι θα γίνει στις παραλίμνιες περιοχές του φράγματος Πηνειού.

Μία επένδυση για την οποία ουδεμία λεπτομέρεια έχει γίνει γνωστή, λογικό είναι να προκαλεί έντονο φόβο στους κατοίκους για υποβάθμιση της περιοχής και προβλήματα στον τομέα της κτηνοτροφίας που κινδυνεύει με άμεσο αφανισμό. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ενοικίαση συνολικά 2.700 στρεμμάτων σε δεκάδες εταιρείες-ενεργειακές κοινότητες, με βασικό μετόχου του έργου να είναι η «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου».

Αποφυγή περιβαλλοντικής Μελέτης

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στα σχέδια των εταιρειών αυτών είναι η δημιουργία 180 πάρκων συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων το καθένα. Μία τέτοια ενέργεια αποτελεί τακτική μεγάλων εταιρειών, αφού χωρίζοντας μία Έκταση σε μικρά κομμάτια η διαδικασία αδειοδότησης είναι ευκολότερη και δεν απαιτείται υποβολή Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε προβλέπεται η ανάρτηση των φακέλων αδειοδότησης στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου και η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Η αντίδραση των προέδρων

Ήδη οι πρόεδροι των κοινοτήτων πλησίον του φράγματος Πηνειού εμφανίζονται έτοιμοι να καταθέσουν αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, έτσι ώστε να λάβει θέση και η συγκεκριμένη υπηρεσία για το αν είναι σωστό να γίνει μία τέτοια επένδυση, μιας και δίπλα από το σημείο που είναι να δημιουργηθεί βρίσκεται η Αρχαία Ήλιδα.

Καμία θέση από τους αρμόδιους φορείς

Για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα περίμενε κανείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση του νόμου και της Περιφέρειας καθώς και οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα προχωρούσαν σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την επένδυση και το τι μπορεί αυτή να προσφέρει στον τόπο μας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί και πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές προέδρων και κατοίκων κάθε εμπλεκόμενης κοινότητας προκειμένου να μάθουν κάθε λεπτομέρεια της επένδυσης αυτής. Αξίζει να σημειωθεί πως εξηγήσεις για το ζήτημα ζητά και το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, με τον πρόεδρο του να έχει αποστείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς τους εμπλεκόμενους στο έργο ενώ προκειμένου να δώσουν το παρών ενώπιον του Συμβουλίου και να αποκαλύψουν όλες τις λεπτομέρειες του έργου.

Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν πως ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού φέρεται να έχει συμφωνήσει με την «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου» για την εκμίσθωση 2.500 στρεμμάτων από τα συνολικά 6.500 των εξωλίμνιων, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

«Τους ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε»

Αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο μιας τέτοιας επένδυσης εμφανίζεται ο δημοτικός σύμβουλος ήλιδας και πρώην αντιδήμαρχος Πηνειού Κώστας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εκτιμά πως μία τέτοια επένδυση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και πως από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες του σχεδιασμού της συγκεκριμένης επένδυσης και όσων βρίσκονται πίσω από αυτήν, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή. Παρακάτω η δήλωση του για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Είναι ίσως από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουν προκύψει τη δεδομένη στιγμή στο δήμο ήλιδας. Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι τι γίνεται με το κομμάτι ανάπτυξη του δήμου και της γύρω περιοχής, αλλά και του ορεινού όγκου. Το φλέγον ζήτημα είναι που ήρθαν σπίτι μας να φτιάξουν σχέδια, να μετρήσουν, να αποφασίσουν. Και αυτό το μάθαμε χωρίς καμία ειδοποίηση. Δεν θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι το γνώριζαν. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσουν. Θέλουν να σκεπαστεί το πράσινο κομμάτι του δήμου με τζάμια ή να αναπτυχθεί;

Ο Αντιδήμαρχος Πηνειού Κώστας Αναγνωστόπουλος

Η πολιτεία όμως οφείλει να αποκαλύψει τι θέλει να κάνει με το φράγμα Πηνειού. Ο δήμαρχος πρέπει να μάθει άμεσα από τους εμπλεκόμενους φορείς τα σχέδια για την περιοχή. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ο σκοπός τους. Υπάρχει ένας χώρος μπροστά από το φράγμα μερικών χιλιάδων στρεμμάτων που μπορεί να αξιοποιηθεί και να βγουν κερδισμένοι και οι πολίτες αλλά και ο δήμος, ωστόσο πρέπει να δούμε τους όρους επένδυσης και ποιοι είναι πίσω από αυτήν. Μία τέτοια επένδυση είναι σίγουρα συμμετοχική και θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά αυτό το κομμάτι. Ο δήμαρχος οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσει ως προς το όφελος των δημοτών του. Εμένα με ενδιαφέρουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και όσοι βγάζουν τα προς το ζην από αυτές. Τοποθετούμαι ξεκάθαρα και λέω πως δεν συμφωνώ ως προς την ανάπτυξη αυτή των φωτοβολταϊκών. Ζητώ κάποια άλλη ανάπτυξη για την περιοχή και δεν θα σταθώ υπέρ μιας τέτοιας επένδυσης. Τους ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε».

«Μπλόκο» προέδρων στα φωτοβολταϊκά!

Με τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επένδυσης να μην έχουν γίνει γνωστές και με τους προέδρους των εμπλεκομένων κοινοτήτων να μαθαίνουν για την πιθανότητα δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή τους κατά τύχη, φυσιολογικό είναι οι αντιδράσεις να είναι έντονες και κάθε άλλο παρά θετικές για μία τέτοια επένδυση. Όπως τονίζουν, ουδείς φορέας τους έχει ενημερώσει για το τι μέλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη επένδυση, ουδείς τους έχει παρουσιάσει τα θετικά και τα αρνητικά και δεν γνωρίζουν ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή, οπότε όπως είναι φυσιολογικό έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα από όσα ακούγονται ότι θα γίνουν στην περιοχή και οι προέδροι των κοινοτήτων δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το όφελος των συμπολιτών τους.

Γιώργος Στάμος-Πρόεδρος Τ.Κ. Κεραμιδιάς

«Ξεκίνησαν οι φημολογίες για επένδυση στην περιοχή δίχως να μας ειδοποιήσει κάνεις τι πρόκειται να γίνει. Φωτοβολταϊκό πάρκο επιθυμούν να στηθεί στις παραλίμνιες περιοχές. Και πριν 40 χρόνια το κράτος πήρε μία παρόμοια απόφαση να πάρει περιουσίες των γονιών μας, αποζημιώνοντας τους βέβαια. Τώρα ξεκινάει πάλι το ίδιο έργο δίχως καμία ενημέρωση. Τι όφελος θα έχει η κοινότητα μου και οι γύρω κοινότητες; Θα βγαίνουν οι χωριανοί στο μπαλκόνι και εκεί που έβλεπαν πράσινο πλέον θα αντικρίζουν φωτοβολταϊκά; Μπορεί η επένδυση να είναι καλή για το κράτος και μερικούς, ωστόσο εγώ θα αγωνιστώ προς όφελος των κατοίκων της κοινότητάς μου και θα είμαι εναντίον ενός τέτοιου έργου. Κάτι τέτοιο θα απομακρύνει τους κτηνοτρόφους από την περιοχή».

Παναγιώτης Ευσταθόπουλος-Πρόεδρος Τ.Κ. Αυγής

«Θέλουμε ως πρόεδροι να έχουμε μία υπεύθυνη απάντηση από τους φορείς για το αν είναι ένα έργο σίγουρο που θα μας φέρει προ τετελεσμένων ή κάτι αβέβαιο; Σε περίπτωση που ισχύει το πρώτο θα πρέπει να συζητήσουμε να γίνουν κάποια έργα προς όφελος των πολιτών των περιοχών αυτών, διότι καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να τα βάζουμε με αποφάσεις του κράτους. Ως πρόεδρος επιθυμώ τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους συμπολίτες μου. Δεν διαφωνώ με το να γίνονται επενδύσεις, ωστόσο θα πρέπει αυτές να είναι ευεργετικές για την περιοχή και όχι καταστροφικές. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να έρθουν και να μας εξηγήσουν τι ακριβώς επιθυμούν να γίνει στην περιοχή, παραθέτοντας μας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση προς όφελος των συμπολιτών μας».

Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος-Πρόεδρος Τ.Κ. Κάμπου

«Δεν γνωρίζουμε τι σκοπεύουν να φτιάξουν, ούτε έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση από κάποιον φορέα. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης της περιοχής. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο έργο δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη, θα έχει πολλά αρνητικά για την περιοχή, θα επηρεάσει την καθημερινότητα όσων βρίσκονται σε αυτήν και την εκμεταλλεύονται βγάζοντας τα προς το ζην τους (κτηνοτρόφοι κ.ά.) και σίγουρα θα υποβαθμιστεί και αισθητικά, μιας και κανείς δεν θα προτιμούσε να αντικρίζει το μαύρο χρώμα των πάνελ αντί του όμορφου πράσινου της φύσης. Άλλη ανάπτυξη είχαμε στο μυαλό μας, με εκμετάλλευση χώρων υψίστης σημασίας που βρίσκονται κοντά στην περιοχή μας (Αρχαία Ήλιδα). Αυτό σίγουρα δεν είναι ανάπτυξη. Θα συνεδριάσουμε όλοι οι πρόεδροι κοινοτήτων και θα συζητήσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας».

Στέλιος Τσίγγανος-Πρόεδρος Τ.Κ. Ξενιών

«Μας αποτελειώνουν με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Ό,τι μας έχει απομείνει είναι η κτηνοτροφία και τώρα την τελειώνουν και αυτή. Γιατί να πληρώνουμε εμείς τα σπασμένα και τα οικονομικά προβλήματα του ΓΟΕΒ, αφού εμείς πληρώνουμε όσα μας αναλογούν».

Από μαύρα πάνελ φωτοβολταϊκών επιχειρούν να αντικαταστήσουν το πανέμορφο πράσινο της φύσης στις εξωλίμνιες περιοχές του φράγματος Πηνειού.
Μήλο της Έριδος φαίνεται πώς είναι οι εκτάσεις γύρω από το φράγμα Πηνειού, με την επένδυση των φωτοβολταϊκών που φημολογείται ότι θα γίνει στο σημείο να μην είναι αποδεκτή από κανέναν.
Σε μία επένδυση για την οποία ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές, κάτοικοι και πρόεδροι των εξωλίμνιων περιοχών του φράγματος Πηνειού δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν για το δίκιο τους και για όσα με τόσο κόπο δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια.