Κόσμος

Φόβοι για αντίποινα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο τζαμί

Ακούστε το άρθρο

Φόβος και οργή στο Λονδίνο που δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα με νέα τρομοκρατική επιθέση μετά και την τραγωδία στο Grenfeli Tower. Η Τερέζα Μέι, στην πιο δεινή θέση της πολιτικής της καριέρας καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα για την ασφάλεια και τις τραγικές παραλείψεις.

Λονδίνο: Βαν έπεσε πάνω σε πιστούς που έβγαιναν από τζαμί

Το κλίμα μετά και τη νέα επίθεση μίσους, αυτή τη φορά με στόχο μουσουλμάνους,  είναι βαρύ με το Λονδίνο, να μετατρέπεται από μητρόπολη των εξελίξεων σε πρωτεύουσα του φόβου.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας 48χρονος έπεσε με φορτηγάκι πάνω σε πεζούς που έβγαιναν από τέμενος μετά την προσευχή του ραμαζανιού, στο Φίνσμπουρι, μια περιοχή όπου κατοικού πολλοί μουσουλμάνοι κυρίως Αλγερινοί αλλά και άνθρωποι που ανήκουν στην εργατική τάξη. Ο απολογισμός της επίθεσης είναι ένας νεκρός και 8 τραυματίες, όλοι Μουσουλμάνοι.

Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι οι τζιχαντιστές του ISIS θα εκμεταλλευτούν το κλίμα που διαμορφώνεται μετά και την επίθεση κατά μουσουλμάνων. Ηδη μέσα που πρόσκεινται στους τζιχαντιστές καλούν τους «μουσουλμάνους σε πόλεμο στους δρόμους στις γειτονιές τους.»

 

Ο δράστης φώναζε: Θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους 

O 48χρονος οδηγός του βαν συνελήφθη, αφού είχε ακινητοποιηθεί από το πλήθος.Ο οδηγός θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου ν’ αξιολογηθεί η ψυχική του υγεία.Η διοίκηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών για το παραπάνω περιστατικό.

H στιγμή της σύλληψης του δράστη 

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο οδηγός παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από κοινωνικό κέντρο στην περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι, στην οδό Seven Sisters.Η αστυνομία είπε ότι πήρε κλήση γύρω στις 12:20 π.μ. σήμερα τοπικής ώρας (2:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για σύγκρουση στην Seven Sisters, η οποία τέμνει την περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι του Λονδίνου.  Μετά το περιστατικό πολίτες ακινητοποίησαν τον έναν από τους δράστες με αρκετούς να του φωνάζουν «γιατί το έκανες;» και αυτόν να τους απαντά, κατά πληροφορίες, «σκοτώστε με, σκοτώστε με. Θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη της Cobra και ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση. 

O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.

Σύμφωνα με πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB), το συμβάν σημειώθηκε κοντά σε ένα τέμενος. «Ενημερωθήκαμε ότι ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω στους πιστούς τη ώρα που έβγαιναν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ. Προσευχόμαστε για τα θύματα», έγραψε το MCB στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Χαρούν Καν, επικεφαλής του Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι το όχημα έπεσε «σκοπίμως» πάνω στους πιστούς που έβγαιναν από το τέμενος και σχολίασε ότι πρόκειται για «μια βίαιη εκδήλωση ισλαμοφοβίας». Ζήτησε μάλιστα να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τεμένη. Και η μουσουλμανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Homme Cage κατήγγειλε «την αύξηση της ισλαμοφοβίας» και ζήτησε να επικρατήσει «ηρεμία».  Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει στην κατοχή του το AFP φαίνονται τρεις άνθρωποι στο έδαφος, σε έναν από τους οποίους γίνονται προσπάθειες ανάνηψης.

Όπως μετέδωσε το “Skynews”, ο ίδιος ο ιμάμης του τζαμιού προστάτεψε τον 48χρονο μέχρι να έρθει η αστυνομία. Αργότερα, το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας ευχαρίστησε τον ιμάμη Μοχάμεντ Μαχμούντ για το θάρρος και το κουράγιο του, καθώς βοήθησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο “CNN”, ιμάμης στο τζαμί, το οποίο μπήκε στο στόχαστρο του δράστη, ήταν από το 1997 έως το 2003, ο Αιγύπτιος Αμπού Χαμζά αλ Μάσρι. Πρόκειται για έναν ριζοσπάστη μουσουλμάνο κληρικό, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2015 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προέτρεπε σε δολοφονίες μέσω του κηρύγματός του, στηρίζοντας την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που ήταν ιμάμης στο τζαμί, προσεύχονταν ο επονομαζόμενος “βομβιστής με το παπούτσι”, Ρίτσαρντ Ράις και ο Ζακαρίας Μουσάουι, ο επονομαζόμενος «20ος αεροπειρατής» της 11ης Σεπτεμβρίου.

 
 
 
 
 
 
 
 
o 48χρονος δράστης
o 48χρονος δράστης
 
 
 
 
Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα