Ηλεία

Φοβίζει και υποχωρώντας ο Αλφειός – Πάνω από το ανάχωμα τα νερά στη ζώνη Παπαδού-Δαφνούλα-Καλλιθέα

Ακούστε το άρθρο

Σε επαγρύπνηση είναι οι κάτοικοι στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού, ιδιαίτερα στη ζώνη από τη Δαφνούλα και ως την Καλλιθέα, στον κάμπο της Παπαδούς και στη Φρίξα.

Τα νερά πέρασαν πάνω από τα αναχώματα και «μπήκαν» στις καλλιέργειες, ενώ χαμηλότερα σημειώθηκαν μερικές διαρροές κάτω  από το ανάχωμα. Από νωρίς το πρωί, συνεργεία του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και της περιφέρειας δουλεύουν σε πλήρη ρυθμό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα

Από χθες το απόγευμα η στάθμη του νερού έδειξε σημάδια υποχώρησης, όμως αυτό είναι που ανησυχεί τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή.

«Αυτό που μας ανησυχεί και μας κρατά σε εγρήγορση, είναι τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά την υποχώρηση των υδάτων. Παίζει ρόλο η και η φορά που θα έχει, ειδικά αν έχουν σωρώσει αδρανή υλικά,  διότι μπορεί να χτυπήσουν κατάστηθα το ανάχωμα και να έχουμε πρόβλημα. Ανησυχώ για την εικόνα που θα δω αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, ειδικά στη ζώνη Καλλιθέα-Δαφνούλα, στο κέντρο της Παπαδούς μην κάνει τομή, όπως και τη Φρίξα», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος χθες μετέβη στα επίμαχα σημεία.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι σε αυτά τα σημεία έχει καθυστερήσει η έναρξη των κατάλληλων παρεμβάσεων, λόγω δικαστικής εμπλοκής στη διαγωνιστική διαδικασία της εργολαβίας των 5 εκατ. ευρώ, και πρόσθεσε ότι σε Μακρίσια και Καλυβάκια το ανάχωμα άντεξε πλην μικρών διαρροών που μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες.

Δηλώσεις:

Παναγιώτης Νικολακόπουλος, παραγωγός Μακρισίων

«Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο πρόβλημα μόλις ανεβαίνει το ποτάμι. Κάπου βρήκε από τους ογκόλιθους, πέρασε το ανάχωμα και πλημμύρισε όλος ο κάμπος. Ρίχνουν χαλίκια από το πρωί, αλλά το νερό έχει βρει πέρασμα και περνάει. Είναι το ίδιο σημείο που είχε σπάσει παλιά το ποτάμι. Είναι τα περιβόλια και όλος ο κάμπος. Είναι όλο πορτοκάλια και ήταν άκοπα. Πριν μερικές μέρες είχαμε τον πάγο τώρα έχουμε την πλημμύρα τελειώσαμε. Τώρα θα τελειώσει και ο κάμπος των Μακρισίων. Είναι οικονομική η καταστροφή.

Αθανάσιος Γεωργόπουλος, παραγωγός Μακρισίων

«Έχει πολλά νερά. Έλιωσαν τα χιόνια και ήρθαν όλα τα νερά κάτω. Οι πόρτες στη γέφυρα είναι ανοιχτές. Μία μπομπίνα δουλεύει και είναι όλη μέσα στο νερό. Έχει χώσει όλο το περιβόλι μέσα το ποτάμι. Πορτοκάλια και σταφίδες είναι μέσα στα νερά»

Γιώργος Χατζόπουλος, παραγωγός

Δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Άλλη μία χρονιά χαμένη για τους παραγωγούς και μετά τις συνεχιζόμενες ζημιές παγετό και χαλάζι βλέπουμε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση με τον Αλφειό. Δυστυχώς η περιφέρεια για 4η χρονιά μας αγνοεί παρότι εδώ και χρόνια λέμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την κατασκευή του φράγματος. Τώρα έχουμε και πάλι σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει το ανάχωμα όπως είχε σπάσει το 2003. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και υπάρχουν ευθύνες, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη δημοτική αρχή.

Μιχ. Πυρλής, πρόεδρος ΤΚ Πλουτοχωρίου

«Περιμένουμε να δούμε το νερό να φύγει για να δούμε τι προβλήματα θα έχουμε. Ο Αλφειός υποχωρεί σιγά σιγά, για αυτό και ανησυχούμε μήπως προκαλέσει ζημιά τώρα στα σημεία όπου δεν προλάβαμε να κάνουμε παρέμβαση»

Αθαν. Τζίβας, πρόεδρος Τρυπητής

«Σε μερικά σημεία έχει μπει το νερό και περιμένουμε να δούμε τι ζημιά εχουμε πάθει στις πορτοκαλιές και στα ελαιόδεντρα. Μας έπληξε και ο πάγος προ ημερών και το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί στην περιοχή μας. Τώρα ελπίζουμε τα νερά να μη φύγουν με ορμή και προκαλέσουν ζημιά στο ανάχωμα»

Δ. Μπίθας, πρόεδρος ΔΚ Καλλιθέας

«Έχει φουσκώσει το ποτάμι και είμαστε σε επιφυλακή. Αύριο (σ.σ. σήμερα) πιστεύουμε ότι θα υποχωρήσουν τα νερά και θα δούμε πού μπορεί να έχουμε ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί για κάποιες αγροικίες και θέλουμε πάνω από όλα να μην κινδυνεύσει άνθρωπος. Ελπίζουμε ότι τα νερά θα υποχωρήσουν ομαλά και όχι με ταχύτητα»

Όλη η επικαιρότητα