Ηλεία

Φόβος και τρόμος τα αδέσποτα στη Βροχίτσα

Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Βροχίτσας η ανεξέλεγκτη παρουσία αδέσποτων σκυλιών στην περιοχή. Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί δυο περιστατικά επιθέσεων σε χωριανούς. Το πρώτο εξ αυτών σε ηλικιωμένο, στον οποίο επιτέθηκαν 3 σκυλιά και τον δάγκωσαν στο μηρό και το δεύτερο σε ένα μικρό κοριτσάκι, το οποίο γλίτωσε τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση μιας συγχωριανής του.

Του Αντώνη Φώτη

«Κάθε μέρα γίνεται χαμός. Έχω δει επίθεση σε παιδί. Το περικύκλωσαν σκυλιά και αν δεν έβγαινα από το μαγαζί να το γλιτώσω, θα το δάγκωναν. Κάθε βράδυ δεν μπορούμε να κινηθούμε. Έχουμε μικρά παιδιά. Πρέπει να είμαστε από πίσω τους να τα φυλάμε. Έχουμε ενημερώσει παντού αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεν είναι ότι δεν τα αγαπάμε. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει», τονίζει η κ. Βίκυ Γαλάνη, ιδιοκτήτρια του καφενείου.

Από την πλευρά του, ο Ευστάθιος Γεωργόπουλος, που είχε δεχθεί προ ολίγων ημερών την επίθεση δήλωσε: «Παρασκευή βράδυ, είχα πάει μπακάλικο να πάρω τσιγάρα και μου επιτέθηκαν τρία σκυλιά, ένα εκ των οποίων με δάγκωσε στο μπούτι και μου έσκισε το παντελόνι. Αν ήταν ένα παιδάκι αντί για μένα, τι θα γινόταν; Όταν πήρα την αστυνομία, μου απάντησε να κάνω μήνυση. Που; Σε σκυλιά; Πήγα στον πρόεδρο, του το είπα και έκανε τις απαραίτητες ενέργειες. Αυτό είναι πρόβλημα του χωριού κάθε βράδυ. Τα παιδιά φοβούνται να περπατήσουν. Αγαπάμε τα σκυλιά και δεν θέλουμε να τα σκοτώσουμε, αλλά κάτι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Ανδρέας Κοτσιλίμπας, κάτοικος της Βροχίτσας, είπε τα εξής: «Προ 15 ημερών, ένα κοριτσάκι πέρναγε το δρόμο και επιτέθηκαν 3-4 σκυλιά. Όσο φοβόταν το παιδάκι, τόσο περισσότερο ορμούσαν. Επιπλέον, έχουν βρωμίσει το χωριό. Το βράδυ δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνθρωπος. Είναι πληγή για το χωριό. Αρμόδιος δεν υπάρχει.»

Ο πρόεδρος της Βροχίτσας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ερωτώμενος για το ζήτημα και τι μπορεί να γίνει, ανέφερε: «Αυτοί που έχουν δίκιο, είναι οι δημότες της Βροχίτσας. Ο κόσμος, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, κάθε βράδυ κάνουν τη βόλτα τους. Τα μαγαζιά σε μια εβδομάδα θα βγάλουν τραπεζοκαθίσματα για να κάθεται ο κόσμος. Το πρόβλημα προέκυψε πριν τα Χριστούγεννα. Είχα ενημερώσει τη δημοτική αρχή, ότι υπάρχει θέμα με αδέσποτα. Εγώ στις 12 Γενάρη έστειλα επιστολή στο δήμο και μου έστειλε πίσω επιστολή που ανέφερε ότι θα έρθει επιστημονική ομάδα, θα καταγράψει τα ζώα, θα κάνει στειρώσεις. Επιθυμία των κατοίκων είναι να φύγουν τα σκυλιά, γιατί υπάρχει κίνδυνος. Σχηματίζουν αγέλες, κυνηγάνε μικρά παιδιά, φάγανε το δημότη».

Η απάντηση του Δήμου

Ο Αντιδήμαρχος Πύργου και υπεύθυνος για το θέμα των αδέσποτων, Βασίλης Σεϊντής, μιλώντας για το θέμα ανέφερε τα εξής: «Για πρώτη φορά ο δήμος Πύργου, το 2016, μπήκε σε πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων του δήμου. Έχω όλα τα στοιχεία εγγράφως και είναι στη διάθεση κάθε πολίτη. Με 8000 ευρώ, ήδη 40 σκυλιά αδέσποτα είναι τσιπαρισμένα και ελεγμένα. Έχουμε κινηθεί για δημοτικό κυνοτροφείο. Περιμένουμε απάντηση της Κτηματικής Υπηρεσίας. Έχουμε κάνει μελέτη για τα πρώην σφαγεία του Πύργου. Οι δυο φιλοζωικές του Πύργου, έχουν κινηθεί σε ιδιοκτησία δική τους που έχουν προς την περιοχή της Αλκυώνας Κατακόλου, για να δημιουργήσουν χώρο φύλαξης των ήδη υπαρχόντων 120 περίπου σκύλων που είναι στη Συντριάδα, που κρατούνται παράνομα εκεί. Ο δήμος Πύργου δε είχε καμία δομή στο συγκεκριμένο θέμα και προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε όλα τα όρια της νομοθεσίας. Ήδη έχει συσταθεί ειδική πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και σύμφωνα με τη νομοθεσία, προχωρούμε στη σύνταξη αυτής της προγραμματικής. Ο σκοπός λειτουργίας της επιτροπής, είναι να καταγράφει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τον αριθμό, τη θέση και ποιοι ασχολούνται με τα συγκεκριμένα αδέσποτα. Ο δήμος Πύργου θα δέχεται σε συγκεκριμένη 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, παράπονα και υποδείξεις συμπολιτών και θα παρεμβαίνει η συγκεκριμένη επιτροπή, που θα αξιολογεί την επικινδυνότητά του, αν χρίζει ιατρικής φροντίδας, αν θέλει στείρωση και όλα θα τσιπάρονται. Η προγραμματική σύμβαση που έχουμε έτοιμη, της τάξεως του προϋπολογισμού που θα είναι και από ίδια έξοδα του δήμου, 24800 ευρώ, είναι ενίσχυση τεχνικής υποστήριξης και φροντίδας αδέσποτων».

Όλη η επικαιρότητα