Κόσμος

Φραγκίσκος: «Ανοιχτή η πόρτα» για παραίτηση- «Δεν είναι καταστροφή, μπορείτε να αλλάξετε τον πάπα»

«Πρέπει να κρατάω την ενέργειά μου ή να σκεφτώ την πιθανότητα να κάνω στην άκρη»
Ακούστε το άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι πλέον δεν μπορεί να ταξιδεύει όπως παλιότερα, λόγω του καταπονημένου γονάτου του και χαρακτήρισε «τεστ» την επίσκεψή του στον Καναδά, το οποίο έδειξε ότι πρέπει να ρίξει ρυθμούς και πιθανώς μια μέρα να αποσυρθεί. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά το ταξίδι της επιστροφής, ο 85χρονος ποντίφικας τόνισε ότι δεν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί. Αλλά, συμπλήρωσε, «η πόρτα είναι ανοιχτή» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι κακό με την παραίτηση ενός πάπα.

«Δεν είναι παράξενο. Δεν είναι καταστροφή. Μπορείτε να αλλάξετε τον πάπα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Guardian.

«Πιστεύω ότι στην ηλικία μου και με αυτούς τους περιορισμούς πρέπει να κρατάω (την ενέργειά μου) για να μπορώ να υπηρετώ την εκκλησία ή, αντιθέτως, να σκεφτώ την πιθανότητα να κάνω στην άκρη», δήλωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι- εάν το απαιτήσει η υγεία του- θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του, Βενέδικτου. Ο τελευταίος έγραψε ιστορία το 2013, όταν παραιτήθηκε λόγω της φθίνουσας υγείας του.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στον Καναδά, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αμαξίδιο, περιπατητήρα και μπαστούνι. Τραυμάτισε τους συνδέσμους του δεξιού γονάτου του φέτος και συνεχίζει να κάνει θεραπείες, κάτι που τον ανάγκασε να ακυρώσει μια επίσκεψη στην Αφρική, που είχε προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Το ταξίδι του στον Καναδά ήταν δύσκολο και αρκετές στιγμές ο πάπας Φραγκίσκος πονούσε εμφανώς, καθώς προσπαθούσε να σηκωθεί ή να καθίσει. Ο 85χρονος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε επέμβαση στο γόνατο, λέγοντας ότι αυτό δεν θα βοηθούσε απαραίτητα και ότι ακόμη «υπάρχουν ίχνη» από το γεγονός ότι ήταν πάνω από 6 ώρες σε αναισθησία τον Ιούλιο του 2021, στη επέμβαση για την αφαίρεση εντέρου.

«Θα προσπαθήσω να κάνω ταξίδια και να είμαι κοντά στον κόσμο. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι περισσότερο», δήλωσε.

πηγή:lifo

Όλη η επικαιρότητα