Ηλεία

Φράγμα Αλφειού: Εικόνες ντροπής πριν την Ολυμπία

Είναι η τόπος που γέννησε ιδέες αξίες και ιδανικά. Είναι ο τόπος που χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο αλλά και από την χώρα μας θέλουν να επισκεφτούν και να νιώσουν λίγη από την λάμψη του. Ο λόγος φυσικά για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.


Ας δούμε όμως πως τους υποδεχόμαστε, ποια είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν όταν φτάνουν στην περιοχή από την δυτική πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα από την περιοχή του φράγματος του Αλφειού.

Θέλετε να «μπούμε» λίγο στην ψυχολογία του τουρίστα αλλοδαπού ή Έλληνα.

Έχετε επιλέξει τον προορισμό σας για διακοπές, έχετε προετοιμάσει την διαμονή σας και όλες τις δραστηριότητες και επισκέψεις  που θέλετε να κάνατε εκεί.

Μετά από ένα κουραστικό ταξίδι στο οδικό μας δίκτυο πλησιάζεται στον προορισμό σας.

Φτάνετε στην Παγκόσμια Πόλη όπως συχνά την αποκαλούμε, στον τόπο που γέννησε τις ιδέες του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Και τότε ξαφνικά όταν βλέπετε την πρώτη ταμπέλα που σας καλωσορίζει σε αυτήν έρχεται αυθόρμητα το πρώτο ξάφνιασμα. Μία εικόνα που σε καμία των περιπτώσεων δεν συνάδει με όλα αυτά που έχετε κατά καιρούς δει ή διαβάσει για την Αρχαία Ολυμπία.

Μία εικόνα καλωσόρισμα στον επισκέπτη που δεν αντιστοιχεί σε  οργανωμένη χώρα.

Πόσο μάλλον για μία χώρα και περιοχή που θέλει να επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού της προϊόντος.

Το φράγμα
της εγκατάλειψης…

Αφού λοιπόν είδατε την ταμπέλα που σας καλοσωρίζει στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και καταφέρατε να αποφύγετε τους τεράστιους όγκους χωμάτων και βράχων που βρίσκονται στην μέση του δρόμου, χωρίς μάλιστα καμία προειδοποιητική σήμανση, εισέρχεστε στο φράγμα του Αλφειού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα τεχνητά φράγματα στο εξωτερικό αλλά και στην χώρα μας έχουν αναδειχτεί και αποτελούν   σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Φυσικά μιλάμε για άλλες χώρες και άλλες περιοχές αφού οποιαδήποτε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στο δικό μας φράγμα, στο φράγμα του ιστορικού ποταμού Αλφειού μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει.

Αν λοιπόν ο επισκέπτης κάνει το λάθος να σταματήσει για να φωτογραφήσει ή απλώς να δεί το φράγμα έρχεται το δεύτερο αρνητικό ξάφνιασμα.

Εικόνες πλήρης εγκατάλειψης τόσο πάνω στην γέφυρα όσο και στις δύο πλευρές του φράγματος.

Εικόνες που σίγουρα δεν δημιουργούν τις καλύτερες εντυπώσεις αντιθέτως φέρνουν απογοήτευση.

Οι φωτογραφίες άλλωστε το αποδεικνύουν περίτρανα.

Μας ξέχασαν
και έρχεται χειμώνας

Περά από τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλούνται στους επισκέπτες της περιοχής, όλη αυτή η κατάσταση εγκατάλειψης και αδιαφορίας από τους αρμοδίους  που επικρατεί στο φράγμα του Αλφειού και ειδικά η μεγάλη κατολίσθηση που έχει προκληθεί, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, αφού η σήμανση και ειδικά τις βραδινές ώρες είναι ανύπαρκτη.

Αυτό άλλωστε μας επισήμανε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα κ Γιώργος Βλάχος.

«Δυστυχώς τόσους μήνες δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς τόσο για την απομάκρυνση του βράχου και των χωμάτων όσο και για την σήμανση στο σημείο.

Είναι καθαρά θέμα τύχης που δεν έχει προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα».

Μάλιστα όπως επισήμανε ό κ Βλάχος «υπάρχει έντονη  ανησυχία στους  κατοίκους ότι τον χειμώνα τα φαινόμενο των κατολισθήσεων θα επαναληφθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».

Δεχόμαστε
αρνητικά σχόλια

Δέκτες αρνητικών σχολίων από τουρίστες γίνονται οι επαγγελματίες της Αρχαίας Ολυμπίας όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ Νίκος Ζαρόκωστας.

«Οι ξένοι τουρίστες κυρίως που έρχονται στην περιοχή μας από την πλευρά του φράγματος του Αλφειού, μας μεταφέρουν την απόρροια τους  πως ένα τόσο όμορφο σημείο, ουσιαστικά είσοδο για την πόλη μας βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση.

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση δεν μας τιμά και περισσότερο δεν τιμά όλους αυτούς τους αρμόδιους που δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για την συντήρηση, τον καθαρισμό  και την αποκατάσταση του σημείου. Δυστυχώς όλοι αναφέρονται στην Αρχαία Ολυμπία μόνο με λόγια και όχι με έργα.

Ευελπιστούμε ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και θα προβούν στις αναγκαίες εργασίες. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί τα φαινόμενα ειδικά των κατολισθήσεων θα επαναληφτούν.

Όλη η επικαιρότητα