Categories: Ηλεία

«Φτερά» στα αναδρομικά και η «τρέλα» της γραφειοκρατίας: Πρωτοφανής ταλαιπωρία για την οικογένεια ανάπηρης γυναίκας στα Μακρίσια

Share

Πρωτοφανή ταλαιπωρία υφίσταται η οικογένεια   72χρονης   γυναίκας με αναπηρία στα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων,  τα μέλη της οποίας έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των ΕΦΚΑ και τραπεζών, προκειμένου να  λάβουν  τα αναδρομικά χρήματα που δικαιούται από τη χορήγηση της  αναπηρικής της  σύνταξης,  τα οποία  φτάνουν περίπου τις 10.000 ευρώ!

Πρόκειται για εξόφθαλμη περίπτωση  γραφειοκρατικής «τρέλας», που βιώνουν  πολλοί ασφαλισμένοι  οι οποίοι μάταια προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους, σε έναν κυκεώνα άστοχων ενεργειών και   παραλείψεων, αλλά  και  …ωχαδερφισμού από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες,  που συχνά δεν ανταποκρίνονται  στις  υποχρεώσεις τους.

Η ατελείωτη ταλαιπωρία της οικογένειας  της Ελένης Τσανέ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2020, οπότε  εκ μέρους του ΕΦΚΑ δόθηκε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των  αναδρομικών  από τη σύνταξη λόγω προβλημάτων ακοής που εγκρίθηκε   το 2018, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε  εκδόθηκε τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα  έμπαιναν τα χρήματα της σύνταξης.

Ωστόσο  τα  μέλη της οικογένειας όταν πήγαν να ενημερωθούν για την πορεία των χρημάτων  της σύνταξης,   με έκπληξή τους διαπίστωσαν  ότι  ο τραπεζικός λογαριασμός  είχε «κλειδώσει» με το αιτιολογικό της μη ύπαρξης χρημάτων σε αυτόν,  αν και σύμφωνα με  τον γιο της 72χρονης,  κ. Αθαν. Τσανέ, αρχικά  οι υπεύθυνοι της τράπεζας  του είχαν αναφέρει ότι δεν χρειάζεται η κατάθεση χρημάτων …

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στην «Π» ο κ. Τσανές, στο διάστημα  που ο λογαριασμός  δεν ήταν ενεργός εκταμιεύτηκαν τα αναδρομικά ύψους  9.605 ευρώ, τα οποία όμως είχαν γίνει …άφαντα,  όταν  άλλο στενό του συγγενικό πρόσωπο πήγε λίγες ημέρες αργότερα και  τον ενεργοποίησε  εκ νέου, προκειμένου να μπαίνει σε αυτόν η σύνταξη  της ανάπηρης γυναίκας.

Μάλιστα το παραπάνω διάστημα (2020) ο επικεφαλής  τράπεζας στην Κρέστενα, σε έγγραφό του προς την οικογένεια ανέφερε πως  «σε απάντηση του αιτήματός σας  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι,  όπως προκύπτει από τα αρχεία της τράπεζάς μας,  το έμβασμα του ποσού των 9. 605, 93 που αφορούσε τα αναδρομικά της σύνταξής σας,    παρελήφθη από την τράπεζα στις 21-4-2020 και επεστράφη στις 22-4-20 καθώς ο λογαριασμός σας είχε κλείσει προσωρινά…», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά που πήγαν τα χρήματα!

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία της οικογένειας
Τσανέ στα Μακρίσια, για τα αναδρομικά της ανάπηρης 72χρονης τα οποία εδώ και τρία χρόνια έκαναν
«φτερά»

Ο «Γολγοθάς»

της οικογένειας

Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο «Γολγοθάς»  της οικογένειας της Ελένης Τσανέ στα Μακρίσια, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες  που έγιναν τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και στην εν λόγω τράπεζα, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν τα χρήματα, για τα οποία  υπήρχαν αμφιβολίες ακόμα και για το που κατέληξαν…

Μάλιστα προκειμένου να βρεθεί άκρη, από μέλη της οικογένειας έγιναν αλλεπάλληλες επισκέψεις τόσο στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, όσο και  στο τραπεζικό κατάστημα στον Πύργο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα  για την «τύχη» των αναδρομικών, τα οποία  να σημειωθεί φορολογήθηκαν … κανονικά και μάλιστα  η δικαιούχος έλαβε  επιστροφή φόρου γι’ αυτά!

Η απάντηση που έστειλε η τράπεζα το τελευταίο διάστημα
προς την οικογένεια, ότι τα χρήματα από την αρχή έχουν
μεταφερθεί σε άλλη τράπεζα που συνεργάζεται ο ΕΦΚΑ, ο
οποίος ωστόσο τηρεί σιγή ιχθύος…

Όπως καταγγέλλει εξάλλου ο κ. Αθ. Τσανές δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος   έγινε αποδέκτης  ειρωνικής συμπεριφοράς και σχολίων  από εμπλεκόμενους  στο συγκεκριμένο ζήτημα, στην προσπάθειά του να βρει άκρη  για το που πήγαν τα χρήματα της μητέρας του…

Το τελευταίο διάστημα  ωστόσο το …μυστήριο των  αναδρομικών φαίνεται ότι -εν μέρει- ξεδιαλύθηκε, μετά από την απάντηση που δόθηκε εκ μέρους της τράπεζας, ότι  την 21-04-2020  έγινε προσπάθεια πίστωσης του ποσού στον λογαριασμό της κ. Ελένης Τσανέ, αλλά ακολούθως λόγω του κλειστού λογαριασμού τα χρήματα επεστράφησαν εξ ολοκλήρου στον λογαριασμό άλλης τράπεζας, με την οποία συνεργάζεται ο ΕΦΚΑ για τις συντάξεις.

Μετά από την απάντηση αυτή  ο κ. Αθαν. Τσανές-ως πληρεξούσιος της μητέρας του- απέστειλε αίτημα στις αρχές του περ. Νοέμβρη προς τον ΕΦΚΑ, με το οποίο  γνωστοποιεί την προαναφερόμενη απάντηση της τράπεζας, ζητώντας συγχρόνως να αποδοθούν  στην ανάπηρη  72χρονη τα χρήματα από τα αναδρομικά.

Έκτοτε, όπως επισημαίνει,   δεν υπάρχει «ούτε φωνή,  ούτε ακρόαση» εκ μέρους του ΕΦΚΑ, γεγονός που τον οδηγεί  στην προσφυγή δια της νομικής οδού, προκειμένου να λάβει τα χρήματα που ανήκουν στη  μητέρα του, για τα οποία  τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με το «τέρας» της γραφειοκρατίας, κάνοντας  και πολλαπλά έξοδα, προκειμένου  να βρει το ξεκάθαρο  δίκιο του.

Για την πρωτοφανή αυτή ταλαιπωρία που υφίσταται η ανάπηρη μητέρα του, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του, ο κ. Τσανές προέβη πρόσφατα σε αναφορά και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Δηλώσεις  για

τα …χαμένα αναδρομικά

Αθ. Τσανές, γιος και πληρεξούσιος  γυναίκας με αναπηρία:

«Παρότι έχω απευθυνθεί πολλές  φορές στον ΕΦΚΑ δεν έχω λάβει απάντηση για τα χρήματα, ενώ καλώντας το  1555  στο τέλος μου λένε πως είναι κέντρο πληροφοριών και δηλώνουν αναρμόδιοι. Την ίδια ώρα ο υπουργός κ. Χατζηδάκης  δηλώνει ότι το νούμερο αυτό  λύνει όλα τα προβλήματα… Παρεμπιπτόντως όμως μου έδωσαν έγγραφο που λέει ότι έχουμε λάβει τα χρήματα και γι’ αυτό το λόγο έχουν φορολογηθεί και μάλιστα πήραμε την επιστροφή φόρου!  Μας λένε μάλιστα να τα βρούμε με την τράπεζα , η οποία από την πλευρά της ρίχνει το μπαλάκι στον ΕΦΚΑ…».

Γιώργος Τσανές, σύζυγος της δικαιούχου των αναδρομικών:

«Είναι πολλά αυτά τα χρήματα για εμάς, αφού αντιμετωπίζουμε οικογενειακά και οικονομικά  προβλήματα και  έχουμε μεγάλη αγωνία αν θα τα πάρουμε τελικά .Δυστυχώς συχνά το  κράτος δεν  λειτουργεί υπέρ των αδύναμων  πολιτών, που  προσπαθούν  να βρουν το δίκιο τους χωρίς  να τα καταφέρνουν».