Categories: Αποδράσεις

«Απόδραση» στο οροπέδιο των Κενταύρων

Share

Από την Ολυμπία, ακολουθώντας την παλαιά Εθνική Οδό Πύργου – Τρίπολης που διέρχεται από την κοιλάδα του Αλφειού και σχεδόν εφάπτεται της αριστερής όχθης του ποταμού, θα συναντήσετε τη Λιναριά, ένα χωριό φημισμένο για τις ταβέρνες του.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας και αφού περάσετε τα χωριά Μουριά, Κάμενα και Λούβρο φθάνετε στο Βασιλάκι και από εκεί στη γέφυρα του Ερύμανθου.

Συνεχίστε την περιήγησή σας συνεχίζοντας βόρεια προς Ξηρόκαμπο. Από εκεί μέσα από μια θαυμάσια χωμάτινη διαδρομή θα περάσετε στο χωριό Νεμούτα και στο κατάφυτο από κερασιές οροπέδιο του Λάλα.

Βορειότερα θα βρεθείτε στην Εθνική Οδό 111 Πάτρας – Τρίπολης που θα σας οδηγήσει στη Δίβρη.

Η Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής ή Μονή Άνω Δίβρης είναι ένα μνημείο που πρέπει να επισκεφθείτε. Πρόκειται για ένα πραγματικό ησυχαστήριο που κτίστηκε το 1667, κρυμμένο μέσα στα έλατα.

Επισκεφθείτε επίσης και τη Μονή Κάτω Δίβρης που βρίσκεται στην είσοδο του γραφικού χωριού. Από τη Δίβρη μπορείτε να συνεχίσετε βόρεια στα Τριπόταμα και από εκεί να ανεβείτε στον Αστρά, ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο σε μια ψηλή κορυφή του Ερυμάνθου, απ’ όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε μικρούς περιπάτους στα Λάμπεια Όρη.

Στην επιστροφή σας για Ολυμπία, θα περάσετε ξανά από το γεμάτο μύθους και παραδόσεις δρυοδάσος της Φολόης και το Λάλα. Εκεί αξίζει να επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης το οποίο βρίσκεται στην τοποθεσία, Λούτσα, στο δημοτικό διαμέρισμα Κούμανι και εκεί να κάνετε μικρές εξερευνήσεις στη γύρω περιοχή χρησιμοποιώντας τα κιάλια και τις πυξίδες που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Από το χωριό Λάλα, ακολουθείστε ίσια το δρόμο νοτιοδυτικά κατεβαίνοντας από το οροπέδιο.

Λίγο πριν φτάσετε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία θα συναντήσετε μπροστά σας το χωριό Μιράκα (Αρχαία Πίσσα) όπου μπορείτε να απολαύσετε την Ελληνική κουζίνα στα παραδοσιακά πετρόκτιστα ταβερνάκια του.