Παιδί

Φτιάξτε το ιδανικό δωμάτιο για το παιδί σας

Ακούστε το άρθρο

Είναι ο χώρος που τα παιδιά θα παίξουν, θα διαβάσουν, θα ξεκουραστούν. Είναι σημαντικό, επίσης, πριν φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο, να ρωτήσετε και τη γνώμη του παιδιού σας.

Ζητήστε του να σας πει ποια χρώματα του αρέσουν, δώστε του τη δυνατότητα της επιλογής και βάλτε το να συμμετάσχει ενεργά τόσο στην επιλογή αντικειμένων όσο και στη διακόσμηση. Δεν πειράζει αν δεν ταιριάζουν όλα μεταξύ τους, το θέμα είναι να εξυπηρετούν τον μικρό ένοικο του δωματίου.

Το κρεβάτι του

Στο παιδικό κρεβάτι μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο στρώμα. Ιδανικό στρώμα είναι αυτό το οποίο είναι ορθοπεδικό, μέτριας σκληρότητας και κατασκευασμένο από ομοιογενές βαμβακερό και υποαλλεργικό υλικό. Η επιφάνειά του πρέπει να είναι από ύφασμα που «αναπνέει». Οι ελικοειδείς σούστες του στρώματος πρέπει να στηρίζουν κάθε σημείο του παιδικού σώματος. Ένα ακατάλληλο παιδικό στρώμα (π.χ. πολύ μαλακό, μη ομοιογενές) δυσχεραίνει την ανάπαυση και τον ύπνο του παιδιού.

Το γραφείο του

Όταν υπάρχει στο υπνοδωμάτιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, το γραφείο καλό είναι να είναι τοποθετημένο μπροστά. Το φως της ημέρας πρέπει να λούζει το γραφείο ή να το φωτίζει από την αριστερή πλευρά. Στην αριστερή πλευρά πρέπει να είναι τοποθετημένο και το πορτατίφ (εφόσον το παιδί είναι δεξιόχειρας), το οποίο καλό είναι να είναι ευλύγιστο και το φως να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που διαβάζει ή γράφει. Ο φωτισμός που θα δίνει πρέπει να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τις λευκές κλασικές λάμπες που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι κίτρινο φως.

Η καρέκλα του

Η καρέκλα του παιδιού πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να μη δημιουργεί προβλήματα παραμόρφωσης του σκελετού του και φυσικά να μην κουράζονται τα πόδια,
η πλάτη και ο αυχένας του.

Συγκεκριμένα, πρέπει:  

  • Να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να προσαρμόζεται με το ύψος του παιδιού.
  • Το κάθισμα να είναι μαλακό και ευρύχωρο, προσαρμοσμένο στη σωματική του διάπλαση.
  • Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα γόνατα του παιδιού σε κάμψη να σχηματίζουν ορθή γωνία.
  • Η πλάτη του καθίσματος να είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Η βιβλιοθήκη

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε βιβλιοθήκη για το παιδικό δωμάτιο είναι η ευστάθεια και το ύψος της. Πρέπει, λοιπόν, να είναι γερή, ώστε να αντέχει στις υπερβολές της παιδικής ηλικίας, και  τόσο ψηλή ώστε το παιδί να φτάνει άνετα τα βιβλία σε όλα τα ράφια της.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα