Ηλεία

Φτώχεια και πείνα για πέντε αδέλφια στα Μακρίσια – Ζουν στοιβαγμένοι σε τρώγλη, δίχως ρεύμα και με ετοιμόρροπη σκεπή

Ακούστε το άρθρο

Κορόνα γράμματα παίζουν τη ζωή τους καθημερινά πέντε αδέλφια στα Μακρίσια, καθώς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, με μισοπλημμυρισμένο σπίτι, ετοιμόρροπη σκεπή και «κομμένο» ρεύμα εδώ και δύο χρόνια.

Ο ένας από τους πέντε, ο 56χρονος Γρηγόρης Γιαννόπουλος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου λόγω υποσιτισμού, όπως διαβάσατε χθες στο πρωτοσέλιδο της εφ. «Πατρίς», ενώ οι υπόλοιποι ζουν στοιβαγμένοι σε μια μικρή καλύβα στα Μακρίσια, δίχως ρεύμα και θέρμανση, με ένα πιάτο φαΐ από τους γείτονες.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η εφ. «Πατρίς», ύστερα από επιτόπια αυτοψία, οι συνθήκες διαβίωσης μόνο ανθρώπινες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της στέγης από μια ισχυρή βροχόπτωση είναι αυξημένος και μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές.

«Είναι άθλια η κατάσταση. Ζει μια πολυμελής οικογένεια δίχως ρεύμα, με σκεπή ακατάλληλη και έτοιμη να πέσει από μια θεομηνία και να τους πλακώσει. Δεν ξέρω ποια διαδικασία πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά εδώ πρέπει να παρέμβει η Πρόνοια και να βοηθήσει τα παιδιά. Δεν ξέρουν γράμματα και πρέπει κάποιος να τους καθοδηγήσει να βγάλουν χαρτιά για να ενταχθούν στο ΚΕΑ και να πάρουν ένα επίδομα για να ζήσουν», τόνισε ο πρ. πρόεδρος των Μακρισίων, Θανάσης Δάγλαρης.

«Προλάβαμε τον Γρηγόρη λίγο πριν πεθάνει»

Η Χριστίνα Χατζοπούλου, γειτόνισσα των παιδιών, ζήτησε μέσω της εφ. «Πατρίς» να παρέμβουν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς αυτή τη στιγμή τα αδέλφια ζουν από τη βοήθεια που προσφέρουν οι κάτοικοι των Μακρισίων.

«Τους βοηθάμε όσο μπορούμε, εγώ μάζευα κάθε μέρα τον Γρηγόρη και τον τάιζα. Έκανε θελήματα και πάλευε να ζήσει. Δεν είχε να πλυθεί και αρρώστησε. Τον βρήκαμε σε άθλια κατάσταση και βοηθήσαμε να πάει στο Νοσοκομείο. Κρίμα είναι να πεθάνει από την πείνα και το κρύο. Ζητάμε από την Πρόνοια να βοηθήσει», είπε η κα Χατζοπούλου.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, με τρεμάμενη φωνή, περιέγραψε την κατάσταση την οποία βιώνει καθημερινά με τα αδέλφια του και ζήτησε από την πολιτεία να τους βοηθήσει να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

«Έχουμε δύο χρόνια κομμένο ρεύμα γιατί δεν μπορούσαμε να το πληρώσαμε, είναι περίπου 1500 ευρώ οφειλή. Η σκεπή κοντεύει να πέσει. Είμαστε σε χάλια κατάσταση και ο κόσμος μάς βοηθάει όσο μπορεί, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν έχουν και λεφτά, είναι δύσκολες οι εποχές. Ο αδελφός μου είναι χάλια και μόνος μου βοηθάω και είμαι δίπλα του, γιατί τα άλλα αδέρφια δεν έχουν λεφτά να έρθουν μέχρι το νοσοκομείο», μα είπε…

Ο Θανάσης Καπένης, συγγενής της οικογένειας, ενημέρωσε τη δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία, κάνοντας λόγο για οριακέ καταστάσεις.

«Ντρέπεσαι να μπεις στο σπίτι. Κάποια στιγμή η στέγη θα πέσει άμα βρέξει κι άλλο και θα σκοτωθούν. Το σπίτι είναι γεμάτο νερά παντού, όσο μπορούμε βοηθάμε με φαγητό. Πρέπει να παρέμβει η Πρόνοια γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να συντηρηθούν. Ειδοποίησα να έρθουν, γιατί η κατάσταση είναι οριακή», ανέφερε.

Όλη η επικαιρότητα