Ηλεία Οικονομία

Φτωχικό και πολύ ακριβό το φετινό Πασχαλινό τραπέζι – Τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς στην Ηλεία

Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των προέδρων των εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση.
Ακούστε το άρθρο

Πολύ φτωχό θα είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι για όλους τους πολίτες της Ηλείας και της Ελλάδας γενικότερα, αφού οι αυξήσεις σε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα, που ψώνιζαν αυτές τις γιορτινές ημέρες, είναι σημαντικές και σε κάποια από αυτά φτάνουν ακόμη και το 50%.

Δυστυχώς η μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα, η οικονομική κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά παράλληλα και η αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους Έλληνες πολίτες, θα οδηγήσουν πολλές οικογένειες, να μην έχουν στο πασχαλινό τραπέζι τους όλα τα προϊόντα τα οποία θα ήθελαν.

Η τιμή για τα αμνοερίφια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, το ίδιο και στο ψωμί, στα γλυκίσματα, στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και στα χορταρικά, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος και ο μισθωτός των 500, 600 και 700 ευρώ να μην μπορεί να τα αγοράσει και να περιοριστεί σε άλλα είδη πιο φθηνά, όπως είναι το κοτόπουλο ή το χοιρινό, που και αυτά πάντως έχουν αυξηθεί αρκετά. Απλώς είναι πιο φθηνά από το αρνί και το κατσίκι και θα προτιμηθούν από πολλές οικογένειες.

Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της αύξησης της τιμής των προϊόντων, λόγω όλων των παραπάνω λόγων που παραθέσαμε, κάνει τους επαγγελματίες της Ηλείας να αγωνιούν για το μέλλον, αφού βλέπουν ότι ο τζίρος τους πέφτει, ιδίως σε μία περίοδο όπου περίμεναν να βγάλουν κάποια από τα … σπασμένα των προηγούμενων μηνών.

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των προέδρων των εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την υπάρχουσα κατάσταση και ζητούν από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα κυρίως όσον αφορά την τιθάσευση της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται στην ενέργεια και στα καύσιμα, που επηρεάζει όλα τα προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Ηλίας Ξανθούλης: «Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβό λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια»

Ο κ. Ηλίας Ξανθούλης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου τόνισε χαρακτηριστικά πως το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβό λόγω της αύξησης στην ενέργεια.

«Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβό, αφού δυστυχώς έχει μεταφερθεί λίγο από το κόστος της ενέργειας στα προϊόντα τα οποία αποτελούν και το πασχαλινό τραπέζι. Επίσης υπάρχουν και οι ελλείψεις, τεχνητές και μη, που ανεβάζουν τις τιμές, από κάποιους επιτήδειους. Οπότε ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει καλή έρευνα αγοράς για να καταλήξει σε αυτά τα οποία πρέπει να πάρει για το πασχαλινό τραπέζι.

Για το ψωμί είναι λογικό να υπάρχει αύξηση, αφού έχουν ανέβει τα άλευρα. Το ίδιο ισχύει και για τα ζαχαροπλαστεία, αφού και εκεί έχουν αυξηθεί όλες οι πρώτες ύλες, όπως η ζάχαρη. Αύξηση στην τιμή υπάρχει και στα αμνοερίφια και γενικά σε όλα τα προϊόντα. Οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πολλά προϊόντα στο τραπέζι για το Πάσχα.

Η αγορά μέχρι και την περασμένη Δευτέρα ήταν νεκρή. Πλέον έχει αρχίσει λίγο και κινείται, όχι όμως στα επίπεδα τα περσινά και τα προπέρσινα, παρότι είχαμε lockdown. Δυστυχώς η αύξηση της ενέργειας με τους μισθούς καθηλωμένους, φέρνει όλες αυτές τις αυξήσεις στα προϊόντα.

Η μόνη λύση είναι αυτό που έχουμε πει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή να μειωθεί το ΦΠΑ σε πάρα πολλά προϊόντα. Όταν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις και ο πληθωρισμός ανεβαίνει, αυτό που κάνεις είναι να μειώσεις τους φόρους. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Αν δεν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη και γενικά στα καύσιμα, δεν πρόκειται να πέσει η τιμή τους. Αν δεν μπει μέτρο στην ρήτρα προσαρμογής που βάζουν οι εταιρείες ενέργειας, πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μετά ο πολίτης; Θα πρέπει να επέμβει το κράτος.

Όταν μια οικογένεια πλήρωνε 150 ευρώ ρεύμα και τώρα έρχεται 400 ευρώ, αυτά τα χρήματα θα λείψουν. Οι μισθοί είναι στάσιμοι, η αγορά έχει να δουλέψει από τις 15 Φλεβάρη. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με το lockdown, είναι κατά της αγοράς και του πασχαλινού τραπεζιού.

Μία ανάσα είναι η πρώιμη πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου, αλλά αυτό θα το πληρώσουμε τον Μάιο. Μεταθέτουμε το πρόβλημα δυστυχώς. Εδώ θέλω να κάνω και μία έκκληση στους πολίτες να προτιμήσουν τα τοπικά καταστήματα και να κάνουν μία καλή έρευνα αγοράς».

Νίκος Σιαψάλης: «Υπάρχει ακρίβεια, ο κόσμος να προτιμήσει τα ποιοτικά και ελληνικά προϊόντα»

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σιαψάλης πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αμαλιάδας στάθηκε και αυτός στην μεγάλη αύξηση που υπάρχει σε όλα τα προϊόντα.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών. Ο σκοπός είναι όμως να φάει ο κόσμος ποιοτικά και ελληνικά προϊόντα και να μην μπλέξει με τα εισαγόμενα και αμφιβόλου ποιότητας. Θα είναι λίγο ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι να πάρουν μικρότερες ποσότητες.

Πρέπει λοιπόν να προτιμήσουν τα ντόπια ελληνικά προϊόντα και όχι κατεψυγμένα και εισαγόμενα τα οποία δεν ξέρουν τι ποιότητας είναι. Στο αρνί και στο κατσίκι υπάρχει μία αύξηση που φτάνει το 25% περίπου και γενικά όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί. Και αυτό λόγω της ακρίβειας που υπάρχει στο ρεύμα, στο πετρέλαιο.

Επίσης μπορεί να μην πάρουν φέτος κάποιες οικογένειες αρνί, και να πάρουν κοτόπουλο ή χοιρινό που είναι πιο οικονομικά. Δεν νομίζω όμως ότι θα υπάρχει έλλειψη προϊόντων αφού υπάρχει επάρκεια στην αγορά».

Νίκος Ζαρόκωστας: «Θα είναι σίγουρα ένα Πάσχα διαφορετικό από τα άλλα»

Ο κ. Νίκος Ζαρόκωστας πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και πολλές οικογένειες δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν όπως γινόταν παλιά τον οβελία.
«Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια αυτή τη στιγμή και πολλές οικογένειες δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν όπως γινόταν παλιά τον οβελία και δεν θα μπορούν να ψωνίσουν όπως παλιότερες χρονιές.

Μην ξεχνάμε ότι η τιμή της βενζίνης βρίσκεται τόσο ψηλά και γενικά τα καύσιμα είναι πολύ ανεβασμένα φέτος. Υπάρχει μεγάλη αύξηση και στο ρεύμα. Φανταστείτε ότι όσοι είναι συνταξιούχοι στο πρώτο δεκαπενθήμερο έχουν τελειώσει τα χρήματα τα οποία έχουν λάβει. Οπότε βλέπω ένα Πάσχα δύσκολο, θα υπάρχει μεγάλη ανέχεια από δω και πέρα και θα είναι σίγουρα ένα Πάσχα διαφορετικό από τα άλλα. Μεγάλη αύξηση έχουν πάρει όλα τα προϊόντα, όχι μόνο τα κρέατα, αλλά και αυτά της μαναβικής, του φούρνου, όλα.

Στο ψωμί έχουμε αύξηση διότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ η τιμή στο αλεύρι και αυτό αφού ο σιτοβολώνας της Ευρώπης πού ήταν η Ουκρανία, λόγω του πολέμου έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές. Και όταν είναι πιο ακριβό το σιτάρι και το αλεύρι καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα είναι πιο ακριβό και το ψωμί. Όπως και τα είδη του φούρνου και του ζαχαροπλαστείου.

Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και σε αυτούς που έχουν ζώα, κοτόπουλα, οι οποίοι πλέον δεν ξέρω αν είναι εφικτό να τα διατηρούν, να τα τρέφουν προκειμένου μετά να τα πουλήσουν στην αγορά. Μιλάμε για μία οικονομική λαίλαπα που έχει έρθει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις που ταλανίζονται από την οικονομική κρίση και τις αυξήσεις στην ενέργεια. Τα μηνύματα που έρχονται είναι δυστυχώς απαισιόδοξα. Θα είναι λοιπόν ένα δύσκολο Πάσχα με ντόμινο αρνητικών εκπλήξεων».

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος: «Ο κόσμος πρώτα κοιτάζει να πληρώσει το ρεύμα του και μετά να δει τι θα του μείνει για να ψωνίσει»

Ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ζαχάρως μας τόνισε ότι ο κόσμος πρώτα κοιτάζει να πληρώσει το ρεύμα του και μετά να δει τι θα του μείνει για να ψωνίσει από την τοπική αγορά.

«Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι για όλες τις οικογένειες φτωχό και δύσκολο. Όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Και τα κρέατα και το ψωμί και όλα όσα χρειάζονται για ένα πασχαλινό τραπέζι έχουνε αυξηθεί και αυτό το νιώθει δυστυχώς ο κόσμος που δεν έχει τα χρήματα για να κάνει τις αγορές που θα ήθελε να κάνει.

Έχει αυξηθεί ακόμα και η σούβλα για να ψήσουμε το αρνί. Από 12 ευρώ που ήταν πέρσι τώρα έχει πάει στα 22 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η κίνηση στη Ζαχάρω είναι υποτονική. Ακόμη δεν έχουν κατέβει οι ετεροδημότες, αλλά και ο ντόπιος ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος. Κοιτάζει πρώτα να πληρώσει το ρεύμα του και μετά να δει τι θα του μείνει για να ψωνίσει από την τοπική αγορά».

Αναστάσιος Καρνάρος: «Οι αυξήσεις προσεγγίζουν  το 30% – 50% σε όλα τα προϊόντα»

Ο κ. Αναστάσιος Καρνάρος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κρεστένων, τόνισε πως το φετινό ΠΑΣΧΑ θα κοστίσει ακριβότερα  στους καταναλωτές δεδομένων των ανατιμήσεων και της αύξησης του κόστους σε όλα τα προϊόντα .

«Το Πάσχα παραδοσιακά θεωρείται ως μία περίοδος ιδιαίτερα προσοδοφόρα, που τα εμπορικά και τα καταστήματα τροφίμων  περιμένουν με μεγάλη  προσμονή, για να καλύψουν πολλές από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Αυτό το Πάσχα όμως, αν και θα έχουμε σημαντική κάθοδο ετεροδημοτών λόγω της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό και θα υπάρξει κίνηση στην περιοχή μας, δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να προσδοκούμε αυξημένη κίνηση στα καταστήματά μας, αφού η ακρίβεια θα έχει κακό αντίκτυπο στην αγορά. Οι καταναλωτές θα αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης καταβάλλοντας “καπέλο” της τάξης του 30% με 50%. Ευχόμαστε όμως  να υπάρχει διάθεση για αγορές, γιατί όλοι έχουν συνηθίσει να ξοδεύουν χρήματα τις ημέρες των εορτών.  Έχουμε την πίστη ότι θα είναι ένα Πάσχα με θετικό πρόσημο για  το σύνολο των επαγγελματιών.

Οι αυξήσεις είναι μεγάλες, οι τιμές έχουν … απογειωθεί και παρατηρούνται ανατιμήσεις – αυξήσεις σε όλα τα είδη της διατροφής. Αν λοιπόν συνολικά το πασχαλινό τραπέζι θα είναι πιο ακριβό κατά 50%, καταλαβαίνουμε ότι τα χρήματα που περισσεύουν για άλλες αγορές θα είναι πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές».

Ανδρέας Τσίρος: «Δεν θα υπάρχει δυστυχώς φέτος πασχαλινό τραπέζι, γιατί πρέπει να πληρώσουμε τους «νταβατζήδες» της Κυβέρνησης»

Ο κ. Ανδρέας Τσίρος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βάρδας επισήμανε πως ο κόσμος πληρώνει την ακρίβεια του ρεύματος και των «νταβατζήδων» της κυβέρνησης.

«Δεν θα υπάρχει δυστυχώς φέτος πασχαλινό τραπέζι, γιατί πρέπει να πληρώσουμε τη ΔΕΗ, τους «νταβατζήδες» της Κυβέρνησης που με τις αυξήσεις τις οποίες έχουν βάλει δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει περίσσευμα χρημάτων, ούτε για να πάρει ο κόσμος κουλούρια. Αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα είναι το ρεύμα. Αν βάλουμε και τα καύσιμα για πιο πασχαλινό τραπέζι μιλάμε; Θα είναι λοιπόν πάρα πολύ φτωχό, γιατί ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να αγοράσει αυτά που θα έπρεπε να αγοράσει για αυτές τις μέρες.

Οι τιμές που υπάρχουν δεν καλύπτουν ούτε τους παραγωγούς και φυσικά και τους καταναλωτές. Πρέπει λοιπόν να γίνει άμεσα ρύθμιση όσον αφορά το θέμα του ρεύματος, γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις αυξήσεις. Όταν ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος παίρνει 500, 600 ή ακόμη και 1.000 ευρώ και του έρχεται 700 ευρώ η διαφορά στο ρεύμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής που λένε, τι θα μείνει μετά για την τοπική αγορά;

Για να κινηθούν τα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχει ρευστότητα και αυτή τη ρευστότητά την απορροφούν δυστυχώς οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα».

Κωνσταντίνος Μανωλάτος: «Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι πανάκριβο και φυσικά φτωχό»

Ακόμη ο κ. Κωνσταντίνος Μανωλάτος πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Γαστούνης τόνισε και αυτός πως το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι πανάκριβο και φυσικά φτωχό.

«Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι πανάκριβο και φυσικά φτωχό. Λογικό δεν είναι αυτό; Τα πάντα είναι πλέον ακριβά. Δεν είναι μόνο τα καύσιμα και η ενέργεια. Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν ακριβύνει. Υπάρχουν οι ζωοτροφές που έχουν ακριβύνει και έχουν ήδη επηρεάσει κατ’ επέκταση τα γαλακτοκομικά, το κρέας. Υπάρχει αύξηση στο ψωμί και σε όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αλεύρι. Παντού βλέπεις αυξήσεις.

Το χειρότερο είναι ότι έχουν μείνει στάσιμοι και οι μισθοί και οι συντάξεις εδώ και πολλά χρόνια, από που λοιπόν θα εισρεύσει χρήμα στην αγορά; Πώς θα έχουν χρήματα οι καταναλωτές να ψωνίσουν αυτά που θέλουν; Ο αγροτικός κόσμος έχει πρόβλημα, οι συνταξιούχοι έχουν πρόβλημα, οι μισθωτοί έχουν πρόβλημα. Άρα όλη η αγορά …λούζεται το πρόβλημα όλων αυτών των  ανθρώπων».

Όλη η επικαιρότητα