Φυσικό αέριο: Σοκ και δέος με τιμές σε ιστορικά υψηλά για τον… «γαλάζιο χρυσό»

Share

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι ενεργειακές αγορές σε όλη την Ευρώπη καθώς η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε χθες σε επίπεδα εξωπραγματικά, φλερτάροντας με τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτι που αποτελεί φυσικά ιστορικό υψηλό.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατούν λόγω των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Μόσχας, η οποία ανοιγοκλείνει τις κάνουλες, αποτυπώνεται στις έντονες διακυμάνσεις της τιμής του επονομαζόμενου και «γαλάζιου χρυσού». Χαρακτηρισμός που το τελευταίο διάστημα δικαιώνεται πανηγυρικά…

Έτσι μετά την προχθεσινή μικρή υποχώρηση της τιμής στα 269,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το peak των 291 ευρώ προ ημερών, το φυσικό αέριο ξανά προς τη…δόξα τραβά.

Χθες στην ολλανδική αγορά (TTF), που είναι το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης Νοεμβρίου έφτασαν ελάχιστα κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, στα 298,6 ευρώ, –σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 302 ευρώ-, ενώ για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου έκλεισαν στα 290,9 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι όλα συνηγορούν πως δεν υπάρχει κάτι που θα ανατρέψει αυτή την τρελή πορεία του φυσικού αερίου. Έτσι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στην περιοχή των 272 ευρώ/MWh, ενώ σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα έχει εκτοξευθεί στα 372 ευρώ/MWh, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

πηγή:πρώτο θέμα