Επιστήμη

Φυσητήρες κάνουν πίλινγκ σε μοναδικές υποβρύχιες εικόνες (PHOTO)

Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει με ύφασμα πεταμένο στη θάλασσα, είναι όμως κάτι πολύ πιο ασυνήθιστο: ένα μεγάλο κομμάτι νεκρού δέρματος που κατάφερε να ξύσει από πάνω του ένας φυσητήρας στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι φυσητήρες (που συχνά αποκαλούνται φάλαινες αν και συγγενεύουν πιο πολύ με τα δελφίνια) ζουν συνήθως σε ομάδες των έξι έως 12 ατόμων. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, έως και 70 φυσητήρες μαζεύονται στο ίδιο σημείο για ώρες ή και μέρες.

Στη διάρκεια αυτών των συνευρέσεων, τα κήτη κοινωνικοποιούνται και ταυτόχρονα καθαρίζονται: τρίβουν τα γιγάντια σώματά τους το ένα πάνω στο άλλο για να απαλλαγούν από το νεκρό δέρμα.

«Είναι ένα μεγάλο κομμάτι δέρμα που έπεσε από έναν ενήλικο θηλυκό φυσητήρα, μέλος μιας οικογενειακής ομάδας των 9 ατόμων» εξηγεί στο περιοδικό New Scientist ο Τόνι Γου, ο οποίος φωτογράφησε τη σπάνια συνάντηση.


Στην εικόνα αυτή είναι εμφανές ότι οι φυσητήρες αλλάζουν δέρμα. Το νερό είναι θολό στο φόντο από τα κόπρανά τους (Πηγή: Tony Wu/naturepl.com)

Όπως αναφέρει ο Λουκ Ρέντελ, βιολόγος του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους στη Βρετανία, «η απόρριψη του δέρματος αποτελεί μέρος ενός μηχανισμού καθαρισμού προκειμένου να μην καλυφθούν εντελώς από θαλάσσια ζώα και παράσιτα».

«Τρελαίνονται να τρίβονται ο ένας πάνω στον άλλο, και η απολέπιση ίσως είναι μία από τις επιβραβεύσεις τους».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα