Γ. Ευθυμίου: «Σημαντικό κεφάλαιο η Κουρούτα!»

ΣΤΟ «ΕΝ ΟΙΚΩ» ΜΙΛΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΚΟΥΡΟΥΤΑΣ Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ..

 

Είναι μόνιμος κάτοικος Κουρούτας και δεν διανοείται αυτό ποτέ να αλλάξει… Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις ώστε η Κουρούτα να αποτελέσει «δυνατό» τουριστικό προορισμό, ενώ ζητά από οικιστές και παραθεριστές να βάζουν το δικό τους «λιθαράκι» για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

«Εν Οίκω», στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών «Άγιος Αθανάσιος» Κουρούτας κ. Γιώργος Ευθυμίου.

Μένετε χρόνια στην Κουρούτα και δραστηριοποιείστε ενεργά με τον σύλλογο οικιστών.

Τι σημαίνει για εσάς η Κουρούτα;

Από το 1986 είμαι μόνιμος κάτοικος Κουρούτας και 5 χρόνια είμαι πρόεδρος του συλλόγου.  Αγαπάω  πολύ την Κουρούτα. Δεν μπορώ να βγάλω από τη ζωή μου την Κουρούτα. Δεν θα μπορούσα να έμενα δηλαδή στην Αμαλιάδα ή σε άλλο παραλιακό σημείο του νομού, που σίγουρα όλα έχουν τις ομορφιές τους.

Μου αρέσει η τοποθεσία της Κουρούτας, ο κόσμος της, το περιβάλλον και όλα αυτά συνέβαλλαν να με κρατήσουν στην Κουρούτα μόνιμα. Και όσο μπορώ από όποιο πόστο, θα μπορώ να προσφέρω είτε είμαι πρόεδρος είτε δεν είμαι.

Την τελευταία 20ετία έχει υπάρξει μια ώθηση της Κουρούτας προς το τουριστικό «κομμάτι» με υποδομές και καταστήματα.

Τι χρειάζεται για τα επόμενα χρόνια η Κουρούτα, με δεδομένο ότι αποτελεί έναν αξιόλογο προορισμό της Δυτ. Ελλάδας;

Πρέπει να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις. Έχουμε τα καταστήματα στην Κουρούτα, τα οποία δίνουν σημαντική ώθηση στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες και προσελκύουν χιλιάδες κόσμου.

Είμαστε μια σημαντική τουριστική περιοχή όχι μόνο στην Δυτ. Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, όμως πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες που θέτει η Πολιτεία. Δηλαδή, και για τους κατοίκους και για τους παραθεριστές θα πρέπει να κοιτάμε να περνάνε όμορφα, ο καθένας με τον τρόπο του.

Η Κουρούτα πρέπει να προσεχθεί για να εξελιχθεί μελλοντικά. Ακόμα χαρακτηρίζεται αγροτική περιοχή, δεν είναι τουριστική ουσιαστικά. Αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα. Είναι μεν εδώ και κάποια χρόνια χαρακτηρισμένη ως οικισμός, όμως η Κουρούτα πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης. Υπάρχει μια γραφειοκρατία σε αυτό, που θα πρέπει σιγά – σιγά να ξεπεραστεί.

Οι υπόνομοι, τα όμβρια νερά δεν πρέπει να πέφτουν στην θάλασσα. Πρέπει η νέα δημοτική αρχή να μεριμνήσει και να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης. Η υδροδότηση «προχώρησε» και με το νερό είμαστε εντάξει, αλλά με την αποχέτευση πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία. Υπήρχαν θέματα με εργολάβο και χρηματοδότηση, αλλά σημασία έχει ότι είμαστε στο τέλος. Αυτό έχει σημασία.

Ο φωτισμός στην Κουρούτα είναι ανεπαρκής. Πρέπει να γίνει ανανέωση. Να μπουν λάμπες ledπου δεν θα έχουμε συνέχεια αλλαγές και θα είναι και πιο οικονομική λύση. Οι δρόμοι πρέπει να φτιαχτούν με τον τρόπο που γνωρίζουν οι ειδικοί.

Υπάρχει ενδιαφέρον για την Κουρούτα, μια αντίληψη, μια νοοτροπία συλλογικής  συμμετοχής σε δράσεις όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, της ακτής;

Ο κόσμος ο ίδιος, οικιστές και παραθεριστές θα πρέπει να ενδιαφέρονται πραγματικά για την Κουρούτα. Να την νοιώθουν σαν το σπίτι τους, να νοιάζονται για ότι βλέπουν ή συμβαίνει που θα πρέπει να λυθεί και να αλλάξει, για το καλό του περιβάλλοντος και των ίδιων που ζουν και περνάνε τις διακοπές τους στον οικισμό. Όλοι μας να βάζουμε ένα «λιθαράκι» για την Κουρούτα. Πρέπει να κάνουμε μια μεγαλύτερη προσπάθεια για όλα αυτά όλοι μας.

Η Κουρούτα είναι σημαντικό «κεφάλαιο»: Ζει ένα μεγάλο μέρος της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής. Εκεί κάθε χρόνο εργάζονται δεκάδες άνθρωποι και μέσω της Κουρούτας δουλεύουν και τα καταστήματα της Αμαλιάδας. Είναι μια «αλυσίδα».

Θα πρέπει να αξιοποιηθεί φυσικά και το Παλούκι. Διαθέτει ένα πολύ ωραίο λιμανάκι, που πραγματικά μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Να πέσουν κονδύλια και να γίνει εκβάθυνση και να μεγαλώσει για να έρχονται ιδιωτικά σκάφη για βόλτες και γιατί όχι να μην υπάρχει και ιδιώτης που θα πηγαίνει κόσμο βόλτες τους καλοκαιρινούς μήνες τους επισκέπτες ακόμη και στην Ζάκυνθο.

Ένα χρόνιο ζήτημα εδώ και χρόνια είναι η λειτουργία του Δημοτικού Κάμπινγκ Κουρούτας, που προσέλκυε χιλιάδες κόσμου απ’ όλο τον κόσμο.

Πέρυσι δεν λειτούργησε, λόγω του ότι δεν ανήκει στον δήμο και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον του.

Το Κάμπινγκ πρέπει να το πάρει ο δήμος για 20 – 30 χρόνια. Δεν μπορεί να το παίρνει ένας επενδυτής για 2 μήνες και μετά πάλι άλλος. Τι να κάνει κι αυτός; Ότι λεφτά θα βγάλει θα τα χαλάσει για υποδομές κλπ.

Αν το έχει ο δήμος θα μπορεί να το δώσει με δημοπρασία για 4 – 5 χρόνια σε έναν επενδυτή να του δουλέψει και να μπορεί να κάνει μια πραγματική επένδυση για την περιοχή και για τον κόσμο που την επισκέπτεται.

Ξεκινά η καλοκαιρινή περίοδος. Ο Σύλλογος Οικιστών, τι ενέργειες έχει κάνει ενόψει των επόμενων 3 μηνών;

Έχουμε κάνει εξόρμηση στην καθαριότητα. Με τον πρόεδρο του  Συμβουλίου Κοινότητας Αμαλιάδας κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα, αλλά και με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου φτιάξαμε τα φώτα στο πάρκινγκ που δεν άναβαν. Καθαρίστηκαν τα καλάμια και η τάφρος στο πάρκινγκ και οι καθαρισμοί συνεχίζονται παντού.

Ο σύλλογος μας, όπως κάθε χρόνο, θα βάλει δύο μηχανήματα να καθαρίσει δρόμους και παράδρομους.

Η περιοχή της Κουρούτας μπορούμε να πούμε ότι υστερεί σε αριθμό καταλυμάτων σε σχέση με τον αριθμό τουριστών που εκδηλώνει ενδιαφέρον  να διαμένει στην περιοχή για τις διακοπές του;

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη από καταλύματα. Λίγος είναι ο κόσμος που μπορεί να μείνει μέρες στην Κουρούτα, γιατί είναι και λίγα τα δωμάτια. Οι περισσότεροι έρχονται για μπάνιο και για μια έξοδο.

Το παλιό ξενοδοχείο που υπάρχει ανακατασκευάζεται και θα είναι έτοιμο, απ’ ότι φαίνεται από του χρόνου και σίγουρα θα αποτελέσει μια «ανάσα» για τον τομέα της διαμονής.

Καλώ τους φίλους επαγγελματίες, που αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρονται για την περιοχή, να δώσουν το «βάρος» στον πελάτη, ειδικά φέτος που έχουμε όλη αυτή την κρίση και με τον κορονοϊό. Δηλαδή στην καθαριότητα, στο service, στις τιμές.