Οικονομία

Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή: Ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από την άνοιξη

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, μέσα στην διάρκεια του επόμενου έτους θα έχουμε πέσει σε επίπεδα πληθωρισμού από 1,5% έως 2%»
Ακούστε το άρθρο

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, μέσα στην διάρκεια του επόμενου έτους θα έχουμε πέσει σε επίπεδα πληθωρισμού από 1,5% έως 2%. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά τον Μάρτιο, Απρίλιο με το πέρας και του χειμώνα, που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα παίζει λιγότερο ρόλο στις τιμές» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Υπάρχουν πάντα και οι απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις, επεσήμανε, από τις οποίες εξαρτώνται οι τιμές των καυσίμων που με την σειρά τους παίζουν ρόλο στις τιμές των αγαθών.

«Οι πληθωριστικές ανοδικές πιέσεις είναι ένα διεθνές φαινόμενο, μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες που έχουν από τον χαμηλότερο πληθωρισμό συγκριτικά με άλλες αντίστοιχου επιπέδου οικονομίες, χωρίς να είμαστε βέβαια πολύ μακριά. Είμαστε κοντά στον μέσο όρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι και αυτό το κομμάτι, του πληθωρισμού, έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται στο εξωτερικό. Το μόνο κομμάτι το οποίο δεν έχει ακόμα αποκλιμάκωση και προβληματίζει και εμάς και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών είναι το ενεργειακό και κυρίως το θέμα του φυσικού αερίου. Εκεί εστιάζουν πιο πολύ οι ανατιμήσεις που τις περισσότερες φορές οφείλονται και σε αυτό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους κατασκευής όλων αυτών των αγαθών που προμηθευόμαστε είτε από σουπερμάρκετ είτε από το λιανεμπόριο έχει ένα ενεργειακό κόστος» εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ποτέ δεν υπήρξε αύξηση πληθωρισμού για πάντα, επεσήμανε, κάποια στιγμή θα σταματήσει το φαινόμενο, το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη της πανδημίας. «Εμφανίζεται με μια διαφορά φάσης, δηλαδή η οξεία φάση της πανδημίας σε σχέση με τις νοσηλείες και την πίεση στο σύστημα υγείας βρίσκεται αρκετά πίσω μας, παρά τα αρκετά κρούσματα που έχουμε».

Στις ανατιμήσεις που έχουμε στα χέρια μας υπάρχει ένα κομμάτι που είναι παραμένον και ένα που φεύγει μαζί με το μεγάλο κύμα του πληθωρισμού. Άλλωστε, ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, πριν από 1,5 έτος είχαμε αποπληθωρισμό και κατά μέσο όρο οι αξίες των αγαθών τα οποία προμηθευόμαστε είχαν πέσει σε ένα ποσοστό.

«Τα σουπερμάρκετ κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις τιμές τους όχι γιατί τους το υπαγορεύει η κυβέρνηση ή γιατί τους οδηγεί κάποια ηθική σκέψη να το κάνουν αυτό, αλλά για να προστατέψουν το μερίδιο αγοράς το οποίο έχουν, το οποίο δεν θα προστατέψουν αν αυξήσουν υπερβολικά τις τιμές τους. Φυσικά δέχονται και αυτοί πιέσεις και στο ενεργειακό τους κόστος αλλά και στο κόστος προμηθειών των αγαθών που βάζουν στα ράφια τους. Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό, υπάρχει επιδότηση του ενεργειακού κόστους τόσο για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Συγκρατείται όσο γίνεται το κύμα των ανατιμήσεων σε αυτά τα προϊόντα, από την άλλη, ενισχύεται το εισόδημα των καταναλωτών και κυρίως όσων έχουν χαμηλότερα εισοδήματα» είπε καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα