Ηλεία Πολιτική

Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης: «Η απασχόληση επιστρέφει…»

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας μέσα στο 2017 εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» υποστηρίζει ότι η απασχόληση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από την περασμένη χρονιά, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, στον νέο τομέα της κοινωνικής οικονομίας κ.α. Ο κ. Νεφελούδης  επισημαίνει ακόμη ότι στο πεδίο της μαύρης εργασίας τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα το 2017 με εντατικοποίηση των ελέγχων και με μια δέσμη μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για την πλήρη εξαφάνισή της.

   – Η πρόσφατη επίσκεψή σας στον Πύργο έγινε με σκοπό να ενημερώσετε τους κατόχους εργατικών κατοικιών για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που τους  απασχολούσε επί χρόνια. Έτσι δεν είναι;

– Κατόχους! Ο Θεός να τους κάνει μέχρι τώρα. Ο τέως ΟΕΚ είχε φτιάξει από το 1954 μέχρι πρότινος 52.000 κατοικίες. Από αυτές, οι 32.000 ήταν σε εκκρεμότητα και σε ένα καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Αυτό το πρόβλημα λύνουμε τώρα, μειώνοντας την τιμή θεαματικά και δίνοντας πολύ μεγάλες  δυνατότητες για τον τρόπο αποπληρωμής.

– Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί, μένουν σε σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν είναι δικά τους;

–  Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς, από τις 32.000 οικογένειες, δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια. Αυτό λύνεται. Έχουμε αφαιρέσει από την τιμή που είχε καθοριστεί παλιά τα υπερβάλλοντα κόστη, οπότε θα αποπληρώσουν με βάση την αντικειμενική τιμή που είναι πολύ χαμηλότερη.

Γι’ αυτούς που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια μέσω του ΟΕΚ υπάρχει κάποια μέριμνα;

– Είναι άλλες 75.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, που έχουν πάρει δάνεια από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, χωρίς να υπάρχουν τραπεζικές εμπλοκές. Υπολογίζω ότι σε 2-3 μήνες, θα κάνουμε συνολικές ρυθμίσεις για αυτούς, οι οποίες θα είναι εξίσου καλές, όπως και αυτές εδώ που ανακοινώσαμε τώρα.

–  Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στο Υπουργείο, για την κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών;

–  Ακόμα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει όχι γιατί δεν θέλουμε. Απλά πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ένα νέο πεδίο στεγαστικής πολιτικής. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ο ΟΕΚ, το 1954 που συστάθηκε, αμέσως λίγο καιρό μετά έκλεισαν όλοι οι αντίστοιχοι οργανισμοί ΟΕΚ στην Ευρώπη. Άρα, ακολουθούσε παρωχημένες πολιτικές. Εμείς πρέπει να βρούμε τι συμβαίνει στη νέα περίοδο. Πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε.

– Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2016 είχαμε μια αύξηση στις θέσεις εργασίας, η οποία μάλλον προήλθε λόγω της αύξησης του τουρισμού. Το σχόλιο σας.

– Τα στοιχεία της Εργάνης για το 2016 είναι πράγματι πρώτη φορά τόσο εντυπωσιακά θετικά. Πέραν του -κατά 136.000 θέσεις- θετικού ισοζυγίου της μισθωτής εργασίας, παρουσιάζονται και άλλα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Όπως ότι υπάρχει μια αύξηση κατά 5% του αριθμού των επιχειρήσεων που δηλώνουν στοιχεία στο σύστημα, ότι το 98% των επιχειρήσεων απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους, ότι αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούν το 56% των εργαζομένων, ενώ όλο το υπόλοιπο 44% απασχολείται στο 2% των επιχειρήσεων. Το 45% των επιχειρήσεων κινούνται στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο, στον χώρο της εστίασης και της υγείας. Και τέλος επιβεβαιώνεται αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή, ότι υπάρχει μια σταθερή αύξηση της απασχόλησης σε σχέση με το 2015.

–  Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που, κατά τη γνώμη σας, συνέβαλαν σ’ αυτό;

–  Κατά την εκτίμησή μου, το βασικό γεγονός που επηρέασε αυτές τις μεταβολές, σε συνθήκες κρίσης, κατά κύριο λόγο είναι η ένταση των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία και η ανάπτυξη της δραστηριότητας σε ορισμένους κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Το εντυπωσιακό με τη συστηματοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ έρχεται να επιβεβαιώσει η αύξηση του μέσου όρου των μέσων μηνιαίων αποδοχών, πράγμα που σημαίνει ότι άρχισε να αντιμετωπίζεται και το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας. Στο πεδίο αυτό τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα το 2017 με την εντατικοποίηση των ελέγχων, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ που θα αυτοματοποιήσει τους ελέγχους, αλλά και με την ένταση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με την ενίσχυση της δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας, όπως και με μια δέσμη μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για την πλήρη εξαφάνιση της μαύρης και της απλήρωτης εργασίας.

–  Σε ποιους τομείς μπορούμε να περιμένουμε αύξηση της απασχόλησης το 2017 και πως μπορεί να περιοριστεί η ανεργία και μέσω άλλων παρεμβάσεων;

–  Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί βρίσκεται στον πυρήνα των απόψεων της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκτός από τον κλάδο του τουρισμού, όπου αναμένεται πάλι ραγδαία αύξηση, παράλληλα με την απομείωση λόγω των ελέγχων της μαύρης εργασίας στον χώρο, θα μπορούσε κάποιος με βεβαιότητα να μιλήσει για αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας (αν ληφθούν υπόψη οι 870 αιτήσεις υπαγωγής στο νέο αναπτυξιακό νόμο), στο νέο τομέα της κοινωνικής οικονομίας και γενικότερα στον τομέα των λοιπών πλην τουρισμού υπηρεσιών. Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζουν και οι εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναχαίτιση φαινομένων κλεισίματος επιχειρήσεων όπως έγινε με την υπόθεση της «Μαρινόπουλος», όπου, αν δεν παρεμβαίναμε, θα είχαμε άλλους 20.000 εργαζόμενους στον δρόμο.

–  Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος σε όλα αυτά. Αν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή θα ήταν σε εξέλιξη η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

–  Με το άμα και το θα, δεν κάνουμε πολιτική. Και ξέρετε κάτι; Εμείς είπαμε ότι αλλάζουμε τα πάντα σε σχέση με τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είπαμε ότι δεν θα γίνει το Ελληνικό. Θα γίνει το Ελληνικό βεβαίως και θα γίνει με φιλικές προς το περιβάλλον και την εργασία προδιαγραφές. Καταλαβαίνετε ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλη την παθογένεια που μας έχουν κληρονομήσει οι προηγούμενοι, με ένα τρόπο φιλικό όπως σας είπα προς το περιβάλλον και την εργασία. Άρα ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Τσάκισαν την αγορά εργασίας πραγματικά, φέρανε στο 28% την ανεργία. Ε ας μην μιλάμε για αυτά τα πράγματα. Εκτός έδρας παίζουμε.

Έχει αναστραφεί η καθοδική πορεία στον χώρο της εργασίας

–  Πάντως, όσον αφορά τις νέες προσλήψεις, οι ευέλικτες μορφές εργασίας κυριαρχούν. Μπορεί να αναστραφεί αυτή η εικόνα;

–  Πράγματι οι ευέλικτες, ελαστικές μορφές εργασίας παρουσιάζουν αυξητική τάση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ανάλγητων πολιτικών απορρύθμισης που ξεκίνησαν την περίοδο του 2000 με την απασχολησιμότητα και κορυφώθηκαν την πενταετία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Παρουσιάζεται όμως και μια περιοδικότητα του φαινομένου, διότι για παράδειγμα τον μήνα Οκτώβριο εμφανίζεται μια αύξηση της αποχώρησης από την εργασία στα καταλύματα και την εστίαση ακριβώς επειδή αποχωρούν όσοι δούλευαν με σχέσεις ορισμένου χρόνου στον τουρισμό, ενώ εμφανίζεται μια αύξηση του ίδιου τύπου εργασίας στην εκπαίδευση λόγω δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων στον χώρο, κυρίως, της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η πλήρης απασχόληση, από το δελτίο της Εργάνης για το 2016, παρουσιάζει μια επικράτηση της πλήρους απασχόλησης που βρίσκεται στο 77,5% στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ η μερική ή η εκ περιτροπής απασχόληση βρίσκεται στο 22,5%. Εμείς βέβαια θέλουμε το ποσοστό αυτό της μερικής απασχόλησης να βαίνει απομειούμενο και γι’ αυτό εργαζόμαστε. Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο είναι αυτό που αποδεικνύει ότι έχουμε αύξηση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά 5% σε σχέση με το 2015. Κατά συνέπεια όλοι οι δείκτες αποδεικνύουν ότι έχει αναστραφεί πλήρως η καθοδική πορεία στον χώρο της εργασίας.

–  Για το 2017 τι πιστεύετε;

–  Ελπίζουμε ότι το 2017 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά, όταν θα επαναφέρουμε τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την επικυριαρχία των κλαδικών στις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όσοι ένθεν κακείθεν επενδύουν στην καταστροφή διαψεύδονται καθημερινά. Επίσης πιστεύω πως είναι απολύτως εφικτό να επιβεβαιώσουμε και να αυξήσουμε τα ποσοστά της εργασίας με τη μορφή της πλήρους απασχόλησης. Μια σειρά από μέτρα που επαναρυθμίζουν τη μορφή της «ενοικίασης» των εργαζομένων, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τους εργολαβικά εργαζόμενους, η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι στοιχεία που μπορεί να θέσουν ξανά την αγορά εργασίας στον ρυθμό της κανονικότητας. Νομίζω πως το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2000, και κυρίως μετά τη δραματική πενταετία των ανάλγητων πολιτικών απορρύθμισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που θα θέσουν σε τροχιά το καθεστώς της πλήρους προστασίας της εργασίας με την αύξηση της πλήρους και σταθερής εργασίας στην Ελλάδα.

 

Όλη η επικαιρότητα