Ηλεία

Γ. Γεωργιόπουλος: «Αφήνουμε θετικό αποτύπωμα στον Δήμο, παρά τις αντιξοότητες»

«Μας οπλίζει με δύναμη το γεγονός ότι οι δημότες μας αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειές μας»
Γιώργος Γεωργιόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Με σύνολο υποβληθέντων έργων ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ, με ήδη ενταγμένα έργα σε διάφορα προγράμματα πάνω από 12 εκ. € μόλις στα μισά της θητείας του, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του.

Αν και η μεγάλη πυρκαγιά δημιούργησε νέα δεδομένα στον Δήμο του, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα που προέκυψαν,ο Δήμαρχος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει, τόσο στην ανασυγκρότησητης πληγείσας περιοχής, όσο και στην ολοκλήρωση του προγράμματός του.

Δύο χρόνια στην ηγεσία της Δημοτικής Αρχής. Ποιο νομίζετε ότι είναι το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής που εφαρμόσατε;

Ο σωστός σχεδιασμός και η άρτια προετοιμασία των προτάσεων χρηματοδότησης για τα έργα υποδομής που διεκδικούμε, είναι θα έλεγα το βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας μας ως Δημοτική Αρχή. Έχοντας καταγράψει τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις ανάγκες του Δήμου, σχεδιάσαμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, τόσο σε υποδομές, όσο και σε ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους δημότες. Δουλεύουμε καθημερινά, αθόρυβα, μεθοδικά και με συνέπεια μέσα στην υπηρεσία και εξωτερικά με συμβούλους, για να προετοιμάσουμε μελέτες για έργα μεγαλύτερης και μεσαίας κλίμακας, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα των Υπουργείων και της Περιφέρειας. Πασχίζουμε να πετύχουμε όσα αξίζει αυτός ο τόπος και έχουν ανάγκη πρωτίστως οι δημότες του.

Μέχρι σήμερα, η δουλειά που κάνουμε, αποδίδει και αυτό φαίνεται από τα ποσά που εξασφαλίζουμε για έργα. Στα δύο αυτά χρόνια που έχουμε διανύσει ως Δημοτική Αρχή, νομίζω ότι έχουμε αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στον Δήμο, παρά τις αντιξοότητες που έχουμε αντιμετωπίσει.

Το γεγονός δε ότι οι δημότες μας αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν αυτές μας τις προσπάθειές, μας οπλίζει με δύναμη για να συνεχίσουμε.

All-focus

Ποιοι ήταν οι στόχοι και τι πετύχατε;

Παρά τα τεράστια προβλήματα που ενέσκηψαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε καιρό πανδημίας, χωρίς ίδιους πόρους και με τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, θεωρώ ότι το 2021 κλείνει θετικά, ως προς τους βασικούς μας στόχους.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το σύνολο των προτάσεων χρηματοδότησης που έχουμε υποβάλλει ξεπερνά τα 21 εκ. ευρώ. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για έργα ύψους πάνω από 17 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έχουμε πετύχει ήδη την ένταξη τριών μεγάλων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ (αποχέτευση Πελοπίου – Πλατάνου – Φλόκα Β΄ φάση, ενεργειακή αναβάθμιση και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης Βιολογικού Καθαρισμού, αντικατάσταση τμημάτων και επέκταση δικτύων ύδρευσης οικισμών, αγροτική οδοποιία).

Στα προβλήματα της καθημερινότητας, βελτιώσαμε την καθαριότητα με ελάχιστο μάλιστα προσωπικό και αυτό φαίνεται, βελτιώσαμε τον οδικό φωτισμό με φώτα παντού και με ταχύτατη αντικατάσταση των λαμπτήρων.

Βελτιώσαμε την αγροτική οδοποιία, μαζί με έργα για την πολιτική προστασία, αξιοποιώντας τα δικά μας μέσα αλλά και μισθώνοντας ιδιωτικά, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ εξασφαλίσαμε ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του Δήμου μας, ύψους 4 εκ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» για περαιτέρω βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Ξεκινήσαμε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που θα ανοίξει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες του Δήμου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Βελτιώνουμε τις αθλητικές υποδομές μας και δημιουργούμε νέους πιστοποιημένους χώρους άθλησης στην έδρα και στις Κοινότητες του Δήμου μας. Θέσαμε τις βάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου με πρόταση δράσεων «Smartcities» ύψους 1 εκ. ευρώ, με καινοτόμες λειτουργίες στα ΚΕΠ, με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω wi-fi, με έξυπνο τηλεχειριζόμενο φωτισμό που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, με βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου μας. Επίσης, για πρώτη φορά ο Δήμος έχει Επιτροπή Τουριστικής Προβολής αλλά και ένα σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε το έργο ανακαίνισης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, υλοποιούμε το έργο ανάπλασης της εισόδου πόλης, ξεκινάμε το έργο ανάπλασης της τουριστικής διαδρομής (Γέφυρα Κλαδέου – Ολυμπιακή Ακαδημία), έργα που βελτιώνουν την τουριστική φυσιογνωμία της Αρχαίας Ολυμπίας. Βεβαίως, έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας αλλά για το διάστημα των δύο μόλις χρόνων, θεωρώ ότι έχουμε κάνει ήδη αρκετά.

Μπόρεσε η Δημοτική Αρχή και γενικότερα η διοίκηση του δήμου να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία αλλά και η καταστροφική πυρκαγιά;

Υπήρξε πραγματικά ολέθριος ο συνδυασμός πανδημίας και τεράστιας φυσικής καταστροφής που ο Δήμος μας είχε την ατυχία να γνωρίσει φέτος. Εξαιτίας των δύο αυτών πληγμάτων, ο οικονομικός και παραγωγικός ιστός του Δήμου μας έχει αποσαθρωθεί. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στηρίζεται οικονομικά στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή. Η πανδημία έπληξε καίρια τον τουριστικό κλάδο, μειώνοντας τα έσοδα σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, σύμφωνα με τους πιο πρόχειρους υπολογισμούς. Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε η πυρκαγιά να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου, κυρίως την ελαιοπαραγωγή, αφανίζοντας 450.000 ελαιόδεντρα και στερώντας από χιλιάδες νοικοκυριά το βασικό τους εισόδημα. Η Δημοτική Αρχή και στις δύο περιπτώσεις δεν έμεινε απαθής. Ως προς την πανδημία, με παρεμβάσεις μας προς την Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, ζητήσαμε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, ενώ θεσπίσαμε μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των δημοτών στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο. Στο θέμα της πυρκαγιάς οι παρεμβάσεις μας υπήρξαν καθοριστικές για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία κατόπιν δικών μας προσκλήσεων, βάζοντας τις βάσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων αλλά και για ένα ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης του πυρόπληκτου Δήμου μας.Ήδη, μετά την ευρεία Κυβερνητική Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στην Αρχαία Ολυμπία, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, στην κατεύθυνση υλοποίησης των εξαγγελιών Μητσοτάκη για μέτρα αντίστοιχα με της Βόρειας Εύβοιας. Να μην παραλείψω, βεβαίως, και τα άμεσα μέτρα που πήραμε τις πρώτες δύσκολες ημέρες.Δουλέψαμε σκληρά για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, θέσαμε τον διοικητικό μηχανισμό του Δήμου μας σε κατάσταση επιφυλακής με διπλές βάρδιες, προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες παραγωγούς στις αιτήσεις τους προς τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, συντονίσαμε τις δυνάμεις περιφρούρησης και επιτήρησης των καμένων εκτάσεων και διαχειριστήκαμε υποδειγματικά την ανθρωπιστική βοήθεια που λάβαμε, προωθώντας την άμεσα στους πληγέντες.

Τι αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη μέρα;

Μέσα στην επόμενη διετία φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, δίνοντας έμφαση στη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων που εντάξαμε στην πρώτη μας διετία. Κατεπείγοντα χαρακτήρα έχει η ανάγκη εκπόνησης ενός Ειδικού Σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης ολόκληρου του Δήμου μας, ώστε να εκλείψουν μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Επίσης, θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τη διεθνή θέση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ως Ολυμπιακού Δήμου με ρόλο και συμμετοχή στα Ολυμπιακά πράγματα. Δεν νοείται η Ολυμπία να είναι αποκλεισμένη από τα διεθνή δρώμενα στον Ολυμπισμό, γι’ αυτό ταξιδέψαμε προ πανδημίας στη Λωζάνη και ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους του παγκόσμιου Ολυμπιακού κινήματος για μια στενή συνεργασία μαζί τους.

Διεκδικήσαμε ως Δήμος και πετύχαμε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με χρηματοδότηση 330.000 ευρώ για την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων της Αφής της Φλόγας αλλά και παρεμφερείς δράσεις πολιτισμού. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας έχει ένα αποκλειστικό ταμείο για εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού – ολυμπισμού κατά την Αφή αλλά και σε άλλες χρονικές περιόδους. Επίσης, θέλουμε να αναβαθμίσουμε περαιτέρω και το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, στο οποίο θέσαμε τις βάσεις ώστε να είναι πραγματικά διεθνές και διακεκριμένο φεστιβάλ και να βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με άλλα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο. Βεβαίως, στους μελλοντικούς μας στόχους συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε φροντίσει να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια δομή παιδείας που θα μπορούσε να στεγαστεί στο παλιό μοτέλ «Ξένιος Ζευς», το οποίο ζητήσαμε και μας παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ και σκοπεύουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανακαίνισή του. Ως κορυφαίο οραματικό μας στόχο έχουμε ορίσει το διεθνές αθλητικό κέντρο που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην ιδιόκτητη έκταση 120 στρεμμάτων του Δήμου, στην περιοχή Πλατάνου.

Μπορεί να είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο που απαιτεί ιδιαίτερους και προσεκτικούς χειρισμούς, όμως, αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικά αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και για διεθνή προσανατολισμό του τόπου με το ισχυρότερο brandname παγκοσμίως, πρέπει να επενδύσουμε σ’ ένα τέτοιο εμβληματικό έργο που θα φέρει κόσμο στην περιοχή μας και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Όλη η επικαιρότητα