Αγροτικά Ηλεία

Γ. Καλλιμώρος: Η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ για προκαταβολή επιδοτήσεων

Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ από τις Βρυξέλλες θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων τον Ιούλιο, ως μέτρο στήριξης των παραγωγών. Με το ΟΣΔΕ του 2019, οι Έλληνες αγρότες….μένουν εκτός!

Η σκέψη να δοθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, όσο οι επιπτώσεις απ’ τον κορωνοϊό γίνονται όλο και πιο ορατές. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΕΓΕΣ, η πρόταση αυτή συζητείται πλέον σοβαρά και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις.

Άλλωστε, η παράταση ενός μηνός, που ούτως ή άλλως θα δινόταν, όπως και ορισμένα παράλληλα μέτρα, που αφορούν τη ροή προϊόντων διατροφής και τις κρατικές ενισχύσεις, είναι σαφές ότι δεν δύνανται να απαντήσουν αξιόπιστα στα μεγάλα ερωτήματα της περιόδου, ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ρεαλιστικές λύσεις στα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα που ήδη φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Η πληρωμή της προκαταβολής νωρίτερα, συνδυαστικά με μια σειρά από άλλα μέτρα, θα μπορούσε πράγματι να ανακουφίσει τον παραγωγό, τουλάχιστον ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.

Ωστόσο, η λύση αυτή φαντάζει αξιόπιστη για τους παραγωγούς της Ευρώπης, …πλην της Ελλάδος!

Τοποθέτηση Καλλιμώρου για στήριξη των αγροτών

Πάνω στο συγκεκριμενό ζήτημα αλλά και καταθέτοντας προτάσεις για την στήριξη των αγροτών αναφέρεται και το μέλος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΕΓΕΣ  Γεράσιμος Καλλιμώρος.

Όπως χαραχτηριστηκα αναφέρει «οι μικροαγρότες που παράγουν για την ελληνική αγορά δεν έλαβαν το επίδομα των  800 ευρώ που πολύ σωστά έδωσε η κυβέρνηση  σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονωιό.   Οι συγκεκριμένοι δεν είναι δυνατόν να ανταγωνισθούν τις τιμές των διατροφικών αλυσίδων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να μην μπαίνουν στα σουπερ μάρκετ, και να προωθούνται μόνο στις λαϊκές αγορές. Αλλά και εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν την μειωμένη προσέλευση σε αγοραστικό κοινό λόγο κορονωιού.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο παράγοντες, πρώτον   το βιοποριστικό πρόβλημα που προκύπτει άμεσα  σε αυτούς και τις οικογένειες τους και δεύτερον την συνέχιση της καλλιέργειας ώστε να υπάρχουν προϊόντα όταν εξέλθουμε από την παρούσα κατάσταση.

Είναι είδη γνωστό στις μεταξύ μας συνομιλίες ότι σχεδόν όλοι, είτε δεν έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν για το καλοκαίρι, είτε φοβούνται για την διάθεση των προϊόντων που θα καλλιεργήσουν.

Οι σκέψεις που γίνονται για επίσπευση της προκαταβολής της επιδότησης τον Ιούλιο και η άμεση ενεργοποίηση της Κάρτας  Αγρότη είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά δεν λύνει  το άμεσο βιοποριστικό τους πρόβλημα, δίνει όμως την δυνατότητα να καλλιεργήσουν.

Η άμεση καταβολή επιδόματος διαβίωσης σε αυτούς είναι επιτακτική για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους και η χώρα να έχει διατροφική επάρκεια.

Οι αγρότες που καλλιεργούν εκτατικά και εξαγόμενα προϊόντα  αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την διάθεση των προϊόντων τους ειδικότερα στα κηπευτικά έχουμε  παραδείγματα και στο νομό μας.

Με δεδομένο ότι δεν ξέρουμε πότε θα αρθούν οι γενικότερες απαγορεύσεις και ο φόβος  μετακίνησης μεταξύ των κρατών (είναι γνωστό ότι πολλοί ιδιοκτήτες φορτηγών από την Ελλάδα που ταξίδευαν για τη γειτονική χώρα έχουν σταματήσει πλέον να κάνουν μεταφορές προς την Ιταλία λόγω του φόβου του νέου ιού)   για να υπάρχει εύκολη δυνατότητα εξαγωγής πρέπει να βρεθεί λύση σε συνεργασία και με την παρότρυνση του υπουργείου μεταξύ μεταφορικών εταιριών Ελλάδας και Ιταλίας ακόμα και με επιδότηση των μεταφορών. Μην ξεχνάμε ότι η κύρια πύλη εξαγωγών στην Ευρώπη   είναι το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό λιμάνια της Ιταλίας.

Σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση της πορείας εμπορίας κάθε προϊόντος και η άμεση παρέμβαση σε αυτό εφόσον χρειάζεται με την ένταξή του στo πρόγραμμα της χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) είναι αναγκαία .

Η αναστολή πληρωμών ενήμερων δανείων είναι ένα μέτρο που έχει αναγγελθεί και θα βοηθήσει,  όμως θα πρέπει να επανεξεταστεί με την διεύρυνση σε όλα τα δάνεια των αγροτών και  επιχειρήσεων ανάλογα με την πορεία της εμπορίας των προϊόντων που καλλιεργούν ή επεξεργάζονται.

Επίσης, οι  κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις αγοροπωλησίες αμνοεριφίων να έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό ενώ οι προσφερόμενες τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων στην εσωτερική αγορά είναι ήδη πολύ χαμηλές. Το Πάσχα που όλοι περίμεναν ότι θα εισπράξουν,  με τις παρούσες συνθήκες δεν τους δίνει καμιά ελπίδα.

Πρέπει άμεσα  ληφθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών γάλακτος και κρέατος.

Πρώτο μας μέλημα είναι να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή την επίπονη διαδικασία   και σε αυτό πρέπει όλοι να συμβάλουμε ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, οι συνέπειες όμως θα είναι εξίσου δυσβάστακτες και για των αγροτικό – επιχειρηματικό χώρο.

Εμείς είμαστε στα χωράφια και παράγουμε κάνοντας το χρέος μας.

Το Κράτος πρέπει να φροντίσει για τον ισομερή καταμερισμό των ποσών που θα διαθέσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της και σε εμάς» αναφέρει ο κ Καλλιμώρος.

Όλη η επικαιρότητα