Εκλογές Ηλεία Πολιτική

Γ. Κοντογιάννης: Η κτηνοτροφία μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση- επαφές με παραγωγούς και κτηνιάτρους

Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός κ. Γιώργος Κοντογιάννης συναντήθηκε με τον κτηνίατρο κ. Γιώργο Χατζηπανταζή, στο κτηνιατρείο της Ανδραβίδας και επισκέφθηκε στάβλους στην περιοχή του κάμπου της Ηλείας,  προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Στις συναντήσεις ετέθη το πρόβλημα συρρίκνωσης του κτηνοτροφικού κλάδου με δεδομένο ότι οι παραγωγοί σφάζουν τα κοπάδια τους καθώς έχει καταστεί πλέον ασύμφορη η εκτροφή, αφού οι τιμές του γάλακτος έχουν κατρακυλήσει και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει ή τουλάχιστον να ελέγξει τις εισαγωγές.

Ετέθη ακόμη το πρόβλημα της μη αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και της συμβολαιακής κτηνοτροφίας, όπως επίσης και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων του δημοσίου, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα (λόγω της χρησιμοποίησης ιδιωτών κτηνιάτρων).

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων ο κ. Κοντογιάννης ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι η ΝΔ έχει έτοιμη πρόταση νόμου που επιλύει το πρόβλημα. Δεσμεύθηκε δε να μεταφέρει όλα τα προβλήματα που του ετέθησαν τόσο στην αρμόδια γραμματεία της ΝΔ όσο και στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο  Μητσοτάκη.

Υπενθύμισε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνονται σειρά μέτρων που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης της φορολογίας, όπως επί παραδείγματι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος  από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εξισωτικής αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους η πολιτική της ΝΔ είναι αντίθετη με τη μετατροπή της από σημαντικό βοήθημα σε απλό φιλοδώρημα, σημείωσε ο κ. Κοντογιάννης και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου περιλαμβάνεται και η εξισωτική αποζημίωση, η πολιτική της ΝΔ είναι να επαναφέρει τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής των πραγματικών δικαιούχων κτηνοτρόφων»

Σε κάθε περίπτωση η πεποίθηση που εξέφρασε ο κ. Κοντογιάννης είναι ότι η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και σε συνδυασμό με τα προϊόντα που προωθεί προς μεταποίηση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην προσπάθεια για πραγματική έξοδο από την κρίση.

Όλη η επικαιρότητα