Ελλάδα Πολιτική

Γ. Κουτσούκος: Ερώτηση για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ακούστε το άρθρο

“Χωρίς πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας η Εγκύκλιος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από 1-5-2018”, είναι το βασικό θέμα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Ηλείος Βουλευτής, Γιάννης Κουτσούκος. 

Ο κ. Κουτσούκος στην ερώτησή του ζητά διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία της πρώτης κατοικίας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα το κείμενο της ερώτησης αναφέρει ότι:

“Η Α.Α.Δ.Ε. με Εγκύκλιο της (ΠΟΛ. 1017/1-2-2018) κοινοποίησε στις Δ.Ο.Υ. τις διατάξεις του Ν. 4512/2018 και έδωσε οδηγίες για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 1-5-2018.

Η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και μέχρι σήμερα, δεν έχει φέρει για συζήτηση στη Βουλή την σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Είναι όμως χαρακτηριστικό, σε σχέση με την άρνηση της Κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ότι στην προαναφερθείσα Εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1017/1-2-2018) δεν γίνεται ουδεμία αναφορά στην υποχρέωση της αρμόδιας υπηρεσίας να μην προβεί στην διαδικασία του πλειστηριασμού,εφόσον πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του,όπως προέβλεπε η ΠΟΛ. 1055/12-5-2010.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ή παραλείψεων της Κυβέρνησης, με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 1-5-2018, θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τους οφειλέτες, κατόχους κύριας και μοναδικής κατοικίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Γιατί, με δεδομένη μέχρι σήμερα την άρνηση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, δε μερίμνησε τουλάχιστον να επαναλάβει τις οδηγίες προς τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. της ΠΟΛ.1055/12-5-2010, ώστε να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας;”

Όλη η επικαιρότητα