Ηλεία Πολιτική

Γ. Κουτσούκος: «Η αντιφατική και αναποτελεσματική πολιτική του ΥΠΑΑΤ θέτει σε κίνδυνο την νέα καλλιεργητική περίοδο στις εκτάσεις των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας – Μουριάς»

Ακούστε το άρθρο

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Η συστηματική κωλυσιεργία του ΥΠΑΑΤ να εφαρμόσει τον Ν. 4061/2012 έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια στους αγρότες καλλιεργητές των πρώην λιμνών Αγουλινίτσας και Μουριάς, αλλά και τις εύλογες διαμαρτυρίες των νέων δικαιούχων.

Ενώ ο αρμόδιος Υπουργός δήλωνε στις επανειλημμένες μου Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις, το 2015, το 2016, το 2017 ότι θα βελτιώσει και θα εφαρμόσει τον Ν. 4061/2012, κατέφευγε κάθε χρόνο σε συνεχείς παρατάσεις της ΠΥΣ 97/95 προκειμένου να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος.

Στις 8-10-2018, ο κ. Αραχωβίτης αποφάσισε την εφαρμογή του Νόμου 4061/12 και έδωσε σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες της Χώρας.

Επειδή ο χρόνος πίεζε, καθώς δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα εφαρμογής του νόμου, ο κ. Αραχωβίτης και ο κ. Κόκκαλης σε ερωτήματα παραγωγών και σε συσκέψεις μαζί τους, δήλωσαν ότι θα δοθεί και πάλι παράταση στη ΠΥΣ 97/95, με σχετική εκκαθάριση του μητρώου των δικαιούχων από τους μη έχοντες το δικαίωμα συμμετοχής.

Μέχρι σήμερα όμως, η υστερόβουλη, αντιφατική και αναποτελεσματική συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ έχει οδηγήσει σε  μεγάλη αναταραχή τους ήδη καλλιεργητές και τους νέους δικαιούχους, μπροστά στον κίνδυνο απώλειας της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι πρόκειται να πράξει άμεσα, ώστε να μη συμβεί το πρωτοφανές, της απώλειας της καλλιεργητικής περιόδου με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των δικαιούχων καλλιεργητών στην πρώην λίμνη Αγουλινίτσας – Μουριάς.

Όλη η επικαιρότητα