Ηλεία

Γ. Μπίρμπας: «Είμαστε δίπλα στους μαθητές του Εσπερινού, όχι απέναντί τους…»

Τόνισε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου Γιώργος Μπίρμπας, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αίθουσες για να μεταστεγαστεί σε αυτό το Εσπερινό
Ακούστε το άρθρο

Να ακουστεί και η δική τους άποψη και να μην οδηγηθούμε σε μία αναίτια αντιπαράθεση μεταξύ δύο σχολείων, χωρίς να υπάρχει ο οποιοσδήποτε λόγος, ζητούν ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του 1ου  γυμνασίου Πύργου.

Τόσο o κ. Γιώργος Μπίρμπας, όσο και οι εκπαιδευτικοί του 1ου γυμνασίου, τόνισαν χθες στην εφημερίδα «Πατρίς», μετά την σύσκεψη που είχαν σχετικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν τη πιθανή μεταστέγαση του Εσπερινού σχολείου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, ότι θέλουν και αυτοί επιτέλους οι μαθητές του Εσπερινού να μπορούν να κάνουν το μάθημα τους σε ανθρώπινες συνθήκες, όμως επισήμαναν ότι είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξουν τα δυο σχολεία στους χώρους του 1ου γυμνασίου, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αίθουσες τις οποίες ζητάει ο διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Εσπερινού.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μπίρμπας, μπορεί τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του Εσπερινού να έρθουν να επιθεωρήσουν το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, για να διαπιστώσουν και αυτοί με τα ίδια τους τα μάτια, ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες αίθουσες προκειμένου να συστεγαστούν τα δύο σχολεία.

Γεώργιος Μπίρμπας: «Δεν θα απαντήσουμε στα παιδιά του Εσπερινού μέσω επιστολών»

Χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος Μπίρμπας διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου τόνισε στην εφημ. «Πατρίς» για το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Για το ότι το Εσπερινό είναι 11 χρόνια σε λυόμενα, οφείλεται πράγματι το 1ο Γυμνάσιο Πύργου; Το 1ο Γυμνάσιο είναι πολυπληθές, λειτουργεί με 15 έως 16 μεγάλα τμήματα ετησίως. Οι αίθουσες όμως που είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη κατασκευής του σχολείου, έχουν πλήρως καλυφθεί. Επιμένουμε να λάβουν οι αρμόδιοι τα κλειδιά κάθε χώρου του σχολείου μας και να μας υποδείξουν τους κατάλληλους κενούς χώρους που ζητάει η διεύθυνση του εσπερινού για τη λειτουργία του. Ο επιτόπου έλεγχος έχει ήδη προταθεί από εμάς επανειλημμένως. Για ποιο λόγο καθυστερεί; Ζητάμε επίσης να αξιολογηθούν τεκμηριωμένα όλες οι διαφορετικές ενδεχόμενες λύσεις για τη μεταστέγαση του εσπερινού και να ληφθεί με διαφάνεια η καλύτερη, προς όφελος και των δύο εκπαιδευτικών κοινοτήτων, λύση. Αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, χωρίς εντάσεις και με βάση τον ορθολογισμό. Αποστείλαμε μία επιστολή η οποία εκ των πραγμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει απορίες και να περιέχει ασάφειες. Η επιστολή αφορούσε τους προβληματισμούς μας για τη μεταστέγαση του εσπερινού στο σχολείο μας. Από αυτή την επιστολή, χαρακτηρίστηκε απαξιωτικά ένα σύλλογος, ένα σχολείο ολόκληρο, χωρίς να προβληθεί περαιτέρω η θέση του. Ο σύλλογός μας καθυβρίστηκε και απαξιώθηκε. Δεν απαντάμε στα παιδιά μέσω επιστολών. Τα εκτιμάμε και κατανοούμε τις ενέργειες τους. Είμαστε ανοιχτοί πάντοτε σε διάλογο και παράθεση επιχειρημάτων για τις θέσεις μας. Προσωπικά θα περιμένω να μου πουν τα ίδια, πότε επιθυμούν να έχουμε από κάθε άποψη ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και να απαντήσουμε αν μπορούμε για τις θέσεις μας. Δείχνουμε εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές και ανοίγουμε ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου και επικοινωνίας με το εσπερινό και κάθε σχολείο. Ζητάμε να ακουστούμε και απαντάμε αποκλειστικά με το έργο μας».

Νικόλαος Δημόπουλος: «Εμείς απλά εκφράσαμε τον προβληματισμό μας, χωρίς να θίγουμε άλλα σχολεία»

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Δημόπουλος υποδιευθυντής του 1ου  Γυμνασίου Πύργου ανέφερε σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα.

«Νιώθουμε βαθύτατη θλίψη, στενοχώρια και αγανάκτηση μαζί, σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, τόσο στον ηλεκτρονικό, όσο και στον έντυπο τύπο, με αφορμή την μεταστέγαση του εσπερινού γυμνασίου – λυκείου Πύργου. Έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη την αλληλεγγύη μας και την συμπαράστασή μας στο δίκαιο αίτημα, όχι μόνο του Εσπερινού, αλλά και άλλων σχολείων, όπως το 1ο ΓΕΛ Πύργου, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο εδώ και μία δεκαετία και παραπάνω. Εμείς απλά εκφράσαμε τον προβληματισμό μας, χωρίς να θίγουμε άλλα σχολεία, με απόλυτο σεβασμό και χωρίς να χρησιμοποιούμε αυτή την αήθη επιχειρηματολογία και στοχευμένη αν θέλετε επίθεση εναντίον ενός Συλλόγου, με τέτοια ιστορία σαν το δικό μας, επειδή προσπαθήσαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας, κατά πόσο θα επιβαρύνει η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας την άλλη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε μας υπάρχει ο τελευταίος λόγος, για την απόφαση που θα βρίσκεται το κάθε σχολείο. Απλά δεν μπορεί να γίνει μια ενδεχόμενη μεταστέγαση, χωρίς να έχουμε ερωτηθεί για το πόσες κενές αίθουσες υπάρχουν, αν μπορούν με σύγχρονους όρους Παιδαγωγικής να συλλειτουργήσουν στους ίδιους χώρους δυο σχολεία. Το κτίριο αυτό μπορεί να είναι νεόδμητο, αλλά δεν χτίστηκε με προδιαγραφές να φιλοξενήσει δύο αυθύπαρκτες και αυτόνομες σχολικές μονάδες. Έτσι λοιπόν ο δικός μας ο προβληματισμός, ήταν ότι θα έπρεπε να ερωτηθούμε, να συμμετέχουμε σε ένα δημόσιο διάλογο και όχι να μαθαίνουμε εκ των υστέρων και να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων, δημιουργώντας στους μαθητές του Εσπερινού ένα κλίμα προσδοκιών και ότι ο σύλλογος του 1ου Γυμνασίου ευθύνεται για τα δικά τους προβλήματα. Αν είναι δυνατόν. Ας αναζητήσουν αλλού τις ευθύνες. Εμείς από την αρχή εκφράσαμε την πρόθεση μας για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, κοινής αποδοχής, για όλα τα σχολεία. Όχι όμως έτσι άκριτα, πρόχειρα, προσπαθώντας να λύσουμε προβλήματα του τώρα, επιβαρύνοντας την λειτουργία και των δύο σχολικών μονάδων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να συλλειτουργούμε στους χώρους του σχολείου μας. Που θα βρεθούν οι τέσσερις χώροι που ζητά ο διευθυντής του Εσπερινού για δική τους αποκλειστικά χρήση;».

Σοφία Μάλλεση: «Θα πρέπει η απόφαση να είναι Δημοκρατική, που θα παρθεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»

Ακόμη η κα Σοφία Μάλλεση εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρώτα από όλα θα ήθελα να ρωτήσω γιατί επιλέχθηκε το δικό μας σχολείο. Φαντάζομαι ότι αυτή η απόφαση, είναι μία απόφαση που αφορά όλη την πόλη. Φυσικά στηρίζουμε και εμείς το αίτημα των παιδιών, τα οποία βασανίζονται, αλλά θα πρέπει να είναι μία απόφαση Δημοκρατική, που θα παρθεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι μία απόφαση που θα επιβληθεί με κάποιον τρόπο. Υπάρχουν πολλά σχολεία στην πόλη, να συζητήσουμε μεταξύ μας και η διοίκηση της πόλης να δώσει μία λύση που θα είναι δίκαιη, αρκεί να μας ακούσει όμως. Εμείς αισθανόμαστε σαν 1ο Γυμνάσιο, ότι έχουμε βγει έξω από το διάλογο αυτό και αποφασίζουν πράγματα ερήμην μας. Το θεωρούμε απαράδεκτο και θέλω να το τονίσω αυτό».

Όλη η επικαιρότητα