Ηλεία

Γ.Ν.Ηλείας: Νέος ιατροτεχνολογικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός

Ακούστε το άρθρο

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εντάχθηκε η προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 340.000 ευρώ, για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη.

Η προμήθεια του, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διοίκησης για την αντικατάσταση του παλαιωμένου και «κουρασμένου» εξοπλισμου.

Η προμήθεια, αφορά ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη Ν.Μ Πύργου, προϋπολογισμού 299.900 ευρώ και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού 41.000 ευρώ για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Αναλυτικά η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου θα προμηθευτεί:

  1. Έναν κεντρικό σταθμό με πέντε μόνιτορ για τη Μονάδα Εμφραγμάτων, προϋπολογισμού 75.000 ευρώ.
  2. Δέκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού , προϋπολογισμού 000 ευρώ.
  3. Ουρολογική κάμερα προϋπολογισμού 900 ευρώ.

Στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μονάδα ψύξης (ψύκτης), η οποία δε λειτουργεί από το 2012 και βρίσκεται λεηλατημένη στον περιβάλλοντα χώρο. Η καινούργια μονάδα (αντλία θερμότητας) θα λύσει τόσο το πρόβλημα της ψύξης όσο και της θέρμανσης στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, στο οποίο σήμερα παρέχονται υπηρεσίες σε περίπου εκατό (100) ωφελούμενους. Για το ΚΕΦΙΑΠ, όπως εξήγησε ο Διοικητής Κώστας Διαμαντόπουλος, «αυτή την περίοδο ¨δουλεύουμε¨ την πρότασή μας για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ, η οποία θα κατατεθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξ稻.

Και ακτινογραφικό μηχάνημα

Παράλληλα, γνωστοποίησε ο κ.Διαμαντόπουλος πως «στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη SIEMENS, η  Ν.Μ Πύργου θα προμηθευτεί μετά από Ανοιχτό Δημόσιο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό ¨Ψηφιακό ακτινογραφικό μηχάνημα με ανάρτηση οροφής¨, προϋπολογισμού 362.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και της συντήρησης για μια πενταετία)». Αξίζει δε, να σημειωθεί πως, συνολικά, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας θα κατανεμηθούν 23,6 εκατ. Ευρώ στα πλαίσια της Συμφωνίας Συμβιβασμού.

Ο νέος εξοπλισμός, σε αριθμούς

«Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας «σκοντάψαμε» στο πρόβλημα του ¨κουρασμένου¨ ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, υλοποιούμε συντεταγμένα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σταδιακής ανανέωσης του εξοπλισμού μας για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του Νοσοκομείου Πύργου», δήλωσε ο κ.Διαμαντόπουλος.

Κάνοντας λοιπόν έναν μικρό απολογισμό, τη διετία 2017-2018 η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείο Ηλείας, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1.329.400 ευρώ για ιατροτεχνολογικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, 557.400 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 410.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» και 362.000 ευρώ από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS. «Αν προσθέσουμε και τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης τότε έχουμε εξασφαλίσει συνολικά 2,8 εκατομμύρια ευρώ πέραν των ορίων του συμβατικού προϋπολογισμού μας. Ενώ αν, συνυπολογίσουμε και τον καινούργιο αξονικό τομογράφο 16 τομών που έρχεται την Άνοιξη, είναι προφανές ότι πολύ σύντομα θα μιλάμε για ένα εντελώς μεταμορφωμένο τεχνολογικά νοσοκομείο φιλικό στο περιβάλλον», καταλήγει ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας κ.Διαμαντόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα