Ηλεία

Γ.Ν. Πύργου: «Ανοίγουμε το τμήμα βραχείας νοσηλείας, θέλει χρόνο η λειτουργία της ογκολογικής»

Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να λειτουργήσει τμήμα βραχείας Νοσηλείας στη Νοσηλευτική μονάδα Πύργου, όπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος.

Το τμήμα αυτό θα είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, ενώ να τονισθεί πως ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες που υπάρχουν για αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, μετά την μεταφορά στον Πύργο 10 επικουρικών ιατρών από αυτό (και άλλων 4-5 από το Νοσοκομείο Κρεστένων) τονίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει, αφού δεν αφορά μόνιμους ιατρούς του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Επίσης ο κ. Χριστόπουλος ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πύργου 4 ύποπτα κρούσματα κορωνοιού, για τα οποία και αναμένονται οι εξετάσεις, ενώ στάθηκε για άλλη μια φορά στην απροθυμία των ιατρών να έρθουν να εργαστούν στα Νοσοκομεία της Ηλείας.

Τέλος έκανε και μια τοποθέτηση για την δημιουργία ογκολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Πύργου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει εύκολα αυτή την στιγμή και θα απαιτήσει αρκετό χρόνο ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της.

«Η δημιουργία του τμήματος βραχείας νοσηλείας δεν αποδυναμώνει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας»

Ο κ. Χριστόπουλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν για την μεταφορά ιατρών από την Αμαλιάδα στον Πύργο, για την δημιουργία του τμήματος βραχείας νοσηλείας, αναφέροντας σχετικά.

«Προς άρση κάθε παρεξηγήσεως, εγώ πήρα περί τα 10 άτομα από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, γιατί είχε ανάγκη το νοσοκομείο Πύργου να ανοίξει ένα καινούργιο τμήμα, το τμήμα βραχείας νοσηλείας, το οποίο αριθμεί 12 κλίνες. Έκανα μία πράξη λοιπόν και πήρα 10 άτομα περίπου. Η επιλογή που έγινε καταρχάς δεν στερεί τα κεκτημένα εργαζομένων, αφού όλο το μόνιμο προσωπικό που υπηρετούσε στην Αμαλιάδα δεν μετακινήθηκε. Ούτε ένας. Η επιλογή μεταξύ των νεοπροσληφθέντων ήταν ο τόπος κατοικίας τους και όλα τα άτομα τα οποία μετακινήθηκαν ήταν κάτοικοι Πύργου. Επομένως δεν ισχύει ότι εγώ παίρνω προσωπικό από την Αμαλιάδα και το μεταφέρω στον Πύργο για τους εξής λόγους. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι, υπάρχει ένα νοσοκομείο εδώ που δεν έχει την επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό που θα έπρεπε να έχει, λειτουργεί με ελλείψεις αυτή τη στιγμή και πρέπει να το υποστηρίξουμε, γι’ αυτό το λόγο 10 άτομα από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας και 4-5 από το νοσοκομείο Κρεστένων μεταφέρθηκαν στη Νοσηλευτική μονάδα Πύργου. Για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα ακόμη τμήμα, εκείνο της βραχείας νοσηλείας όπως τόνισα. Και να εκλείψει αυτό το αίσχος που υπάρχει με τα 6, 8, 10 κρεβάτια σε ένα πολύ μικρό χώρο. Επομένως η διαμαρτυρία είναι και άστοχη και άκαιρη ιδίως εν μέσω τέτοιων καιρών. Είμαστε στη φάση που περιμένουμε κύμα covid 19 και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αυτοί ήταν οι λόγοι της μετακίνησης, κανένας απολύτως άλλος».

«Όλο το μόνιμο προσωπικό παρέμεινε»

Σε ερώτηση για το αν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας για την εύρυθμη λειτουργία του ο κ. Χριστόπουλος τόνισε.

«Βεβαίως και επαρκεί, γιατί υπάρχει το προσωπικό το ήδη υπάρχον, το μόνιμο προσωπικό, από το οποίο δεν ακουμπήσαμε κανέναν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτιάξει τη ζωή τους, ζουν εκεί και δεν θεωρήσαμε σκόπιμο ότι θα έπρεπε να μετακινηθούν. Θα έπρεπε να έχουμε τα φαινόμενα της Ιταλίας για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε και άλλο προσωπικό. Επομένως είναι ατυχής η έκφραση ότι παίρνουμε το προσωπικό και αποδυναμώνουμε το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει το μόνιμο προσωπικό του το οποίο έμεινε εκεί και από τους επικουρικούς που ήρθαν τώρα για δύο χρόνια, μετακινήθηκαν μόνο οι κάτοικοι Πύργου. Κανένας κάτοικος άλλης περιοχής».

«Το τμήμα βραχείας νοσηλείας τώρα θα λειτουργήσει»

Όσον αφορά για το τμήμα βραχείας νοσηλείας ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα σας έλεγα ότι η βραχεία νοσηλεία, σαν βραχεία νοσηλεία, δεν είχε λειτουργήσει ποτέ. Οι προθέσεις μου είναι να λειτουργήσει το τμήμα, το οποίο κατασκευάστηκε σαν βραχεία νοσηλεία και για αυτό το λόγο έγινε και η μετακίνηση αυτού του προσωπικού. Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος».

«Ακατανόητο γιατί δεν έρχονται γιατροί στην Ηλεία»
Όσον αφορά τώρα την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο του Πύργου ο κύριος Χριστόπουλος τόνισε.
«Επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού αυτή τη στιγμή με τους μετακινηθέντες έχουμε. Επάρκεια ιατρικού προσωπικού δεν έχουμε και είναι παράξενο, κάτι που δεν μπορεί να είναι κατανοητό σε κανέναν που έχει ασχοληθεί με την υγεία, αυτή η άρνηση να έρθουν στα νοσοκομεία της Ηλείας γιατροί. Δύο γιατροί είχαν αποβάλει αίτηση και οι δύο την απέσυραν, μία παθολόγος και μία πνευμονολόγος της οποίας μάλιστα ο σύζυγός της εργάζεται στο νοσοκομείο του Πύργου. Όμως και αυτή απέρριψε την πρόταση μας και το διορισμό της. Η παθολόγος δε προτίμησε να πάει στο νοσοκομείο Πατρών. Προς το παρόν δεν υπάρχει στη λίστα της 6ης ΥΠΕ κάποιος άλλος γιατρός. Κανείς δεν κάνει αίτηση να έρθει εδώ και τους λόγους δεν τους ξέρω».

«Περιμένουμε αποτελέσματα για 4 ασθενείς»

Για τους ασθενείς που περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους για κορωνοιό τόνισε.
«Από τα 9 ύποπτα κρούσματα πήραν εξιτήριο τα πέντε που βγήκαν αρνητικά και οι άλλοι τέσσερις ασθενείς, δύο κατέβηκαν στην παθολογική γιατί χρειαζόντουσαν περαιτέρω νοσηλεία και οι άλλοι δύο παραμένουν ακόμη στον 3ο όροφο, μέχρι να βγούνε τα αποτελέσματα από το Ρίο.

«Θέλει χρόνο η λειτουργία της ογκολογικής κλινικής»

Τέλος για τις δυσκολίες που υπάρχουν για την άμεση λειτουργία ογκολογικής κλινικής στον Πύργο ο κ. Χριστόπουλος τόνισε.
«Δεν είναι θέμα οργανογράμματος, όμως πρέπει να ξέρετε ότι εάν είχαμε προσφορά γιατρών του ΕΣΥ για την ογκολογική κλινική, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να την κάνουμε. Όμως υπάρχει μία προσφορά αυτή τη στιγμή, ενός γιατρού που συνταξιοδοτήθηκε από το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, ο οποίος όμως στις συζητήσεις τις δικές μου και μετά με τους τοπικούς άρχοντες δήλωσε ότι χρειάζεται μια αμοιβή. Το νοσοκομείο δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν θα αναφερθώ στο ποσό, γιατί ο κάθε ένας μπορεί να εκτιμήσει τη δουλειά του, λέγοντας ότι η αμοιβή μου είναι αυτή σύμφωνα με τα όσα προσφέρω. Όμως δεν μπορούν να έρχονται και να λένε ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και να μην αναφέρουν το ύψος της αμοιβής που απαίτησαν. Η πρότασή μου ήταν ότι μπορώ να υποστηρίξω το τμήμα εάν οι δήμοι αναλάβουν τα έξοδα για τη μισθοδοσία. Εγώ μπορώ να την υποστηρίξω την ογκολογική με δύο νοσηλευτές και γραμματειακή υποστήριξη, καθώς και να βάλω τους χώρους. Όμως το να φτιαχτούν αυτοί οι χώροι δεν γίνεται έτσι απλά. Εκεί που γίνεται η ανάμιξη των φαρμάκων οι νοσηλεύτριες πρέπει να έχουν τα γάντια τους, να έχουν ένα προστατευτικό κάλυμμα, οπότε δεν είναι όλα απλά. Κατά την ανάμειξη των φαρμάκων βγαίνουνε αέρια τα οποία είναι επιβλαβή και αυτά τα αέρια από κάπου πρέπει να φύγουν. Χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται περιβαλλοντική Μελέτη, την οποία είπα να την αναλάβουν οι μηχανικοί των δήμων, εφόσον υπάρχουν εκεί περιβαλλοντολόγοι. Το σπουδαιότερο είναι ότι πρέπει να αναλάβουν και το κόστος για την κατασκευή ξεχωριστού εξαερισμού, αφού δεν μπορεί να μπει στο σύστημα εξαερισμού του νοσοκομείου. Για τα αέρια αυτά χρειάζεται ξεχωριστός εξαερισμός, εδώ πρόκειται για ζωές ανθρώπων. Αυτό χρειάζεται ειδική εγκατάσταση και δεν πρέπει να φεύγει τίποτα έξω το επιβλαβές. Γι’ αυτό χρειάζονται απόλυτα φίλτρα, και αυτό τόνισα και εγώ στους εκπροσώπους των δήμων. Εγώ είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω τους καρκινοπαθείς της περιοχής να κάνουν τις θεραπείες τους στον τόπο τους. Εφόσον όμως οι δήμοι αναλάβουν το κόστος. Απάντηση δεν έχω πάρει από πουθενά, μόνο δημοσιεύματα στις εφημερίδες βλέπω. Και τίποτα άλλο … Επισήμως κανείς δεν έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό. Βέβαια στις απώτερες σκέψεις μου είναι η δημιουργία τμήματος τέτοιου. Γιατί είναι πάρα πολλοί στο νομό Ηλείας που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλα. Για αυτό το λόγο λοιπόν έχω ήδη κάνει τις πρώτες συνομιλίες για να μπορέσω να προχωρήσω. Τώρα φτιάχνουμε τον κανονισμό λειτουργίας του νοσοκομείου και θα προβλεφτεί εκεί ειδικό τμήμα, αρκεί να βρεθούν οι γιατροί. Νοσηλευτικό προσωπικό έχω να δώσω, γραμματειακή υποστήριξη έχω, ενώ τα έξοδα θα μπουν σε κάποιο πρόγραμμα ή ΕΣΠΑ ή της περιφέρειας και θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Αλλά αυτά δεν γίνονται ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Το ξέρετε ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες».

Όλη η επικαιρότητα