Ηλεία

Γ. Πλεμμενός: Στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία- Για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμα καλύτερο αύριο

Μήνυμα του Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Πύργου Γιάννη Πλεμμένου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ακούστε το άρθρο

Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται  ουσιαστικά για μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1992 για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και τον οικογενειών τους αλλά και δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  της κοινωνίας μας.

Το κείμενο της σύμβασης του ΟΗΕ όπως κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 10 Απριλίου του 2012 ως σύνολο, αλλά και το περιεχόμενο των επιμέρους άρθρων της, διέπονται από οκτώ κατευθυντήριες αρχές τις οποίες όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε και να τηρούμε απαρέγκλιτα:

  • Απαγόρευση των διακρίσεων.
  • Η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία.
  • Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας.
  • Ισότητα των ευκαιριών.
  • Προσβασιμότητα.
  • Ισότητα μεταξύ των φύλων
  • Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Τα μηνύματα αυτά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Ο σεβασμός προς τους συμπολίτες μας, οφείλει να πηγάζει από τον σεβασμό προς τον ίδιο μας τον εαυτό, από την ίδια την παιδεία που έχουμε σαν άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και τα αδιέξοδα όλων των προηγούμενων χρόνων που οδηγούσαν στην συστηματική απομόνωση των ατόμων με αναπηρία, ωστόσο δεν είναι αρκετά προκειμένου να υπάρξει ισότητα μεταξύ του συνόλου των πολιτών. Είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία… Για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμα καλύτερο αύριο. 

Όλη η επικαιρότητα