Ενέργεια Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Γ. Σταθάκης: Αισιοδοξία για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους».

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης σχετικά με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Οι συμβάσεις που κατατίθενται σήμερα γίνονται με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως: τη γαλλική Total και την ιταλική Edison. Παράλληλα ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil. Πρόκειται για ενεργειακούς ομίλους διεθνούς βεληνεκούς που διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία. Η παρουσία τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Παράλληλα, προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσης του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία και ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, η οποία μέχρι το 2016 ήταν ουσιαστικά ανενεργή.

Κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει η προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Υπουργός. Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς. «Ειδική έμφαση δίνουμε στις προστατευόμενες περιοχές Natura, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η πλέον προικισμένη χώρα της ΕΕ. Στη σύμβαση που αφορά το θαλάσσιο «οικόπεδο 2» επιμείναμε ώστε η ΣΜΠΕ να εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα να προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking», ανέφερε ο Υπουργός

Όλη η επικαιρότητα