Αγροτικά

Γ. Τσιρώνης: «Θα προκηρυχθούν και νέα μέτρα μέσα στο 2017, για τους νέους αγρότες»

«Παρά πολλά μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν τους νέους αγρότες» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση για την είσοδο νέων στη γεωργική παραγωγή ο κ. Τσιρώνης τονίζει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι για να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

«Είχαμε προϋπολογίσει χρήματα για περίπου 12 χιλιάδες ανθρώπους κι έχουμε περίπου 15 χιλιάδες αιτήσεις. Το συνολικό ποσό είναι γύρω στα 241 εκατ. ευρώ, έχουμε όμως τη δυνατότητα σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση να μπορούμε να κάνουμε μια υπέρβαση της τάξης του 20% -για τη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχουν πολλές αιτήσεις», εξηγεί ο κ. Τσιρώνης.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τεράστιο το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι νέοι για την ένταξή τους και στη βιολογική παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία): «Το ποσό που είχαμε υπολογίσει ήταν για περίπου 20 χιλιάδες ανθρώπους και αυτή τη στιγμή έχουμε 65 χιλιάδες αιτήσεις. Επαναπροσδιορίζουμε το πρόγραμμα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη αξιολόγηση», είπε. «Θα προκηρυχθούν και νέα μέτρα μέσα στο 2017, οπότε θα πούμε και περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα στηριχθούν οι νέοι αγρότες» επισημαίνει ο κ Τσιρώνης και προσθέτει: «Δίνονται πολύ σημαντικά ποσά.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι το μέλλον της Ελλάδας. Υπάρχουν περιοχές που όλο το στρατηγικό τους πλεονέκτημα είναι η πρωτογενής παραγωγή. Και οι βασικοί μας πυλώνες πρέπει να είναι η πρωτογενής παραγωγή, ο τουρισμός και η ενέργεια με τις ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε πολύ μεγάλο πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στη συνεργασία που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, προκειμένου «να βάλουμε στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας και την πρωτογενή παραγωγή». «Η αγροτική παραγωγή προϋποθέτει μια γνώση, μια επιχειρηματικότητα. Δεν είναι εύκολο κάποιος ξαφνικά να γίνει κτηνοτρόφος ή παραγωγός» τονίζει, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις σχολάζουσες γαίες.

«Η Ελλάδα έχει πολλές σχολάζουσες γαίες, και ιδιωτικές και δημόσιες και δημοτικές. Υπάρχει θετική ανταπόκριση και από την Εκκλησία, από τον Αρχιεπίσκοπο, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις σχολάζουσες γαίες και να βελτιώσουμε πολύ το κομμάτι των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα