Ηλεία

Γ. Τσούλας: Ο παλιός γυρολόγος από τη Βάρδα θυμάται…

Δύο φορές το μήνα, στο σπίτι του παλιού γυρολόγου στη Βάρδα, που είναι ένα «μουσείο αναμνήσεων», συγκεντρώνονται 10-15 άτομα και συζητούν θέματα επικαιρότητας ενώ θυμούνται και τα παλιά…

Ο Γιάννης Τσούλας γεννήθηκε στη Βάρδα το 1945, από φτωχούς γονείς αλλά νοικοκυραίους.  Ο πατέρας του είχε υπηρετήσει στη Χωροφυλακή  τη δεκαετία του 1930, αλλά ένα σοβαρό πρόβλημα τον καθήλωσε και  αργότερα άνοιξε ένα μικρό ψιλικατζίδικο στη Βάρδα. Οι αδελφές του Γιάννη η κ. Σοφία έγινε δασκάλα και η κ. Ευγενία μοδίστρα. Ο Γιάννης ήταν 13 ετών  και από νωρίς μπήκε στο στίβο για να αγωνιστεί για τη ζωή του. Το επάγγελμα που επέλεξε ήταν να γίνει ένας από τους δεκάδες γυρολόγους της εποχής και να πουλά μικρο-αν σε διάφορες περιοχές.

Ο 74χρονος Γιάννης Τσούλας

Η «Ζωίτσα» και ο «Μανώλης»

«Το αυτοκίνητο εκείνη την εποχή ήταν πολυτέλεια. Τα γαϊδουράκια ήταν το όχημά μας», λέει ο κυρ Γιάννης. Η Ζωίτσα ήταν το πρώτο γαϊδουράκι στις μεγάλες του εμπορικές διαδρομές.  Λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε τον Μανώλη, ένα πιο δυνατό γαϊδούρι αφού οι επαγγελματικές απαιτήσεις μεγάλωναν και οι δουλειές πήγαιναν καλύτερα. Λίγο πριν την ηλικία των 20 ετών ο Γιάννης Τσούλας κατατάσσεται στην Αεροπορία. Υπηρέτησε 39 μήνες την πατρίδα στην 116 ΠΜ. «Αν και ο πατέρας μου ήταν ανάπηρος και μπορούσα να μην πάω στρατό ως προστάτης, εγώ επέλεξα να υπηρετήσω την πατρίδα και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό»

Όταν απολύθηκε από την Αεροπορία, αγόρασε ένα μικρό φορτηγό και με αυτό ως γυρολόγος γύρισε όλη την Ελλάδα. «Με το αυτοκίνητο γύρισα σχεδόν όλη την Ελλάδα και οι αναμνήσεις είναι πολλές και όλες βρίσκονται μέσα στην ψυχή μου» μας λέει με περηφάνεια ο κυρ Γιάννης που δεν είχε την τύχη να παντρευτεί αλλά δεν το μετάνιωσε.

Το 1958 όταν ο 13χρονος Γιάννης ξεκινούσε με την “Ζωίτσα” για δουλειά

Συγκέντρωση φίλων

«Από τη δουλειά μου κέρδισα και δεν αισχροκέρδησα» λέει με περηφάνεια ο κυρ Γιάννης που κάθε δεκαπέντε μέρες μαζί με 10-15 καλούς φίλους από τη Βουπρασία, ανοίγει το σπίτι του που είναι ένα «μουσείο», πίνουν ένα ποτήρι τσίπουρο, τσιμπολογάνε και συζητάνε θέματα επικαιρότητας. Στο σπίτι του ο κυρ Γιάννης έχει δεκάδες παλιά αντικείμενα: κομπολόγια, μαγκούρες, φωτογραφίες, ζωγραφιές, όλα γεμάτα αναμνήσεις.  «Μου αρέσει που συναντιέμαι δύο φορές το μήνα με καλούς φίλους  στο σπίτι μου και συζητάμε σοβαρά θέματα. Σήμερα βλέπεις εδώ στη Βάρδα νέους ανθρώπους που αντί να μιλάνε και να ανησυχούν για το μέλλον τους  να κάθονται στα καφενεία και να παίζουν με τα κινητά τους…Κρίμα!» «Με τον Γιάννη χαίρεσαι να συζητάς. Σε κερδίζει με την σκέψη του, απόσταγμα εμπειρίας . Είναι ένας πολύ καλός φίλος με τον οποίο συναντιόμαστε συχνά και τα λέμε», λέει στην «Πατρίς» ο πρόεδρος των Ξωμάχων Γιώργος Καρβουνιάρης.

Στο σπίτι του Γιάννη Τσούλα υπάρχουν παλιά αντικείμενα γεμάτα αναμνήσεις:

Όλη η επικαιρότητα