Κόσμος

G7: Όλοι πιέζουν τον Τραμπ να σεβαστεί τη συμφωνία για το κλίμα

Ακούστε το άρθρο

Το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της Συνόδου των G7 στην Ιταλία: όλοι κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Την έλλειψη προόδου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα […] Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία. Από την πλευρά μας επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας» υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Μετά την εκλογή του εμφανίστηκε πιο ανοιχτός στην ιδέα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει αν θα κάνει πράξη την απειλή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.

Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα