Κόσμος

G7: Ουκρανία, Ρωσία, οικονομική, προσφυγική και υγειονομική κρίση στην ατζέντα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι απών από την τριήμερη Σύνοδο της Βαυαρίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις εμπιστευτικές συνομιλίες.
Ακούστε το άρθρο

Οι διάσημες φωτογραφίες του Μίχαελ Κάπελερ για το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας το 2015, εικονίζουν την τότε οικοδέσποινα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να συζητά χαλαρά, χειρονομώντας με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος κάθεται με τα χέρια ορθάνοιχτα σε παγκάκι.

Πίσω τους, το ειδυλλιακό τοπίο των βαυαρικών Άλπεων. Στο ίδιο σκηνικό θα βρεθούν από αύριο, Δευτέρα, έως την Τρίτη και οι σημερινοί ηγέτες των χωρών της G7. Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν η ατμόσφαιρα θα επιτρέψει ανάλογες εικόνες.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που είχε θέσει η Γερμανία για την προεδρία της ήταν η οικονομική σταθερότητα, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, οι βιώσιμες επενδύσεις και οι συνεργασίες για ένα βιώσιμο πλανήτη. Είναι προφανές ότι πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του 2022, η πραγματικότητα έχει αναδείξει διαφορετικές ανάγκες – ακόμη και μια νέα τάξη πραγμάτων.

Το μόνο που παραμένει ίδιο και στις δύο γερμανικές Συνόδους είναι το… πνεύμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αποκλείστηκε από την G8 το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τώρα η εισβολή του στην Ουκρανία έχει ανατρέψει κάθε προγραμματισμό, επηρεάζοντας την παγκόσμια πολιτική.

Στη φετινή Σύνοδο ωστόσο η γερμανική προεδρία, εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει προσκαλέσει επίσης ηγέτες χωρών που πατούν σε… δύο βάρκες, λόγω των οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία, όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία. Οι δύο χώρες απείχαν στο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη Ρωσία. Το γερμανικό σκεπτικό λέει όμως ότι αυτές οι χώρες δεν πρέπει να οδηγηθούν ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του Κρεμλίνου, αλλά και ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος. Στη συνάντηση έχουν ακόμη προσκληθεί η Αργεντινή, η Ινδονησία – προεδρεύουσα της G20 –  και η Σενεγάλη, προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης.

Απών αλλά… πανταχού παρών ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι λοιπόν απών από την τριήμερη Σύνοδο της Βαυαρίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις εμπιστευτικές συνομιλίες. Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, η μάχη των εξοπλισμών, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η στάση του ΝΑΤΟ και κυρίως οι κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, θα απασχολήσουν τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Μ.Βρετανίας, σε μια συνάντηση που έχει συγκεντρώσει μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστικά και όχι μόνο επικοινωνιακά αποτελέσματα.

Για την ασφάλεια των υψηλών αξιωματούχων, το Σλος Ελμάου και η γύρω περιοχή έχουν μετατραπεί σε φρούριο: Φράχτης μήκους 16 χιλιομέτρων, ελικοδρόμιο, στο οποίο θα φτάσουν οι ηγέτες από το αεροδρόμιο του Μονάχου με ελικόπτερα της αστυνομίας, 18.000 αστυνομικοί, συνοριακοί έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος ακραίων διαδηλωτών και παρακολούθηση του εναέριου χώρου, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί και θα κοστίσουν στους διοργανωτές περισσότερο από 180 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον 50 περισσότερα από ό,τι είχαν διατεθεί για την ασφάλεια το 2015.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ολυμπιακή πίστα του σκι στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν έχουν στηθεί 260 κοντέινερ, τα οποία χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, 25 εισαγγελείς και επτά δικαστές. Τα 50 από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κελιά. Οι διοργανωτές δεν ξεχνούν προφανώς τα βίαια γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής της G20, το 2017, στο Αμβούργο.

Η αστυνομία έχει ήδη από την περασμένη Κυριακή αποκλείσει έκταση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων γύρω από το ξενοδοχείο, ενώ διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι σε οδηγούς και πεζούς. Οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν εγκαίρως για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ακόμη και για το ποια αντικείμενα έπρεπε να απομακρύνουν από τις αυλές τους, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.

Διαδικτυακά βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και η ίδια η Σύνοδος Κορυφής, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας. Ή θα μπορούσε έστω να διοργανωθεί στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο. «Μετά τα χρόνια της πανδημίας ωστόσο είναι σημαντικό να συναντηθούμε προσωπικά και να μιλήσουμε ο ένας με τον άλλον σε μια οικεία ατμόσφαιρα, όπως το Σλος Ελμάου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν η προσπάθεια και το κόστος άξιζαν τελικά τον κόπο – για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μέτρα κατά της πανδημίας, την οικονομική, ενεργειακή, κλιματική και προσφυγική κρίση. Εάν, αντί για δηλώσεις προθέσεων, υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις ή συμφωνίες, η συνάντηση στην Άνω Βαυαρία θα αποδειχθεί πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα