Κόσμος

Γαλλία: Στη φυλακή στενός συνεργάτης του Σαρκοζί

Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και δεξί χέρι του Νικολά Σαρκοζί, ο Κλοντ Γκεάν, καταδικάσθηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό από τη γαλλική δικαιοσύνη σε φυλάκιση δύο ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης κατάχρησης χρημάτων.

Το εφετείο του Παρισιού σκλήρυνε την πρωτόδικη καταδίκη, που ήταν δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Η καταδίκη αυτή σε φυλάκιση χωρίς αναστολή δεν σημαίνει πάντως ότι ο Γκεάν θα κλειστεί στη φυλακή: οι ποινές φυλάκισης κάτω των δύο ετών είναι συνήθως μετατρέψιμες.

Το εφετείο επικύρωσε αντίθετα το πρόστιμο των 75.000 ευρώ και την απαγόρευση στον 72χρονο Γκεάν να ασκήσει για πέντε χρόνια οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί, όταν αυτός ο τελευταίος ήταν υπουργός Εσωτερικών, διωκόταν επειδή είχε οικειοποιηθεί πριμ σε μετρητά που προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό και προορίζονταν για τα έξοδα ερευνών των αστυνομικών.

Τα περιστατικά αυτά ανάγονται στα έτη 2002 έως 2004 και στη συνέχεια ο Κλοντ Γκεάν έγινε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας μετά την εκλογή, το 2007, στη θέση αυτή του Σαρκοζί, ο οποίος το διάστημα 2011-2012 τον έκανε υπουργό του επί των Εσωτερικών.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν συνολικά την ίδια μεταχείριση, δηλαδή λίγο βαρύτερες καταδίκες όσον αφορά τη φυλάκιση ή το καθεστώς αναστολής, αλλά ίδια πρόστιμα με αυτά που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Μισέλ Γκοντέν καταδικάσθηκε έτσι σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Η δικαστική διαδικασία αφορούσε συνολικό ποσό 210.000 ευρώ (10.000 ευρώ τον μήνα) που είχε δοθεί από το 2002 έως το 2004 από τον Μισέλ Γκοντέν στον Κλοντ Γκεάν, ο οποίος κράτησε τα μισά και κατέβαλε τα υπόλοιπα σε τρεις συνεργάτες.

Ο Γκεάν εμπλέκεται επίσης σε μια άλλη έρευνα σχετικά με υποψίες ότι η προεδρική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007 είχε χρηματοδοτηθεί από τη Λιβύη.

Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί επίσης κατηγορίες για ξέπλυμα και φορολογική απάτη σχετικά με την πώληση δύο πινάκων σε έναν δικηγόρο από τη Μαλαισία σε τιμή πολύ ανώτερη από την εκτιμηθείσα αξία τους.

newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα