Κόσμος

Γαλλία: Στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες θα αρχίσουν να προσέρχονται από τις 8 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) οι Γάλλοι ψηφοφόροι καθώς ξεκινάει ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών, που αναμένεται να δώσουν στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σταθερή πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

Μόλις ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του 39χρονου πρώην τραπεζίτη ο οποίος εξελέγη στη θέση του προέδρου και ανέλαβε τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κίνημά του «La République en Marche!» θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνει το Reuters.

«Θέλουμε μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διοίκηση της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο ο Μουνίρ Μαχτζούμπι, αναπληρωτής υπουργός στην κυβέρνηση του Μακρόν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Μακρόν θα λάβει τουλάχιστον το 30% των ψήφων σήμερα Κυριακή, με το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» και τους συμμάχους του να βρίσκονται περίπου στο 20%. Σε χαμηλότερο ποσοστό εμφανίζεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν που φαίνεται να λαμβάνει το 17%.

Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό.

Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα