Κόσμος

Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό – Νέα σοβαρά επεισόδια σε Νάντη και Ρεν

Στη Νάντη ένα υποκατάστημα της BNP Paribas και ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκαν και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, ενώ επίθεση δέχτηκε και το διοικητικό δικαστήριο.
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» είναι η κατάσταση στη Γαλλία με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο περιθώριο των σημερινών κινητοποιήσεων ξέσπασαν και τα πρώτα επεισόδια, με τον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, Μακρόν και συνδικάτων να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στη Νάντη ένα υποκατάστημα της BNP Paribas και ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκαν και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, ενώ επίθεση δέχτηκε και το διοικητικό δικαστήριο.

Σημαντικές είναι οι καταστροφές στην πόλη Ρεν, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον περιφερειακό και έκαψαν ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Παρίσι και τη Μασσαλία, οι διαδηλωτές απέκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων για τη σημερινή, δέκατη ημέρα διαδηλώσεων, θα είναι «πρωτοφανής», με 13.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 5.500 στο Παρίσι.

Οι αποκλεισμοί, οι πικετοφορίες, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και ημέρες, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ορισμένων περιφερειών με καύσιμα.

Πάνω από το 15% των βενζινάδικων αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ιδίως στη νότια και δυτική Γαλλία, καθώς και στην περιοχή του Παρισιού. Σήμερα, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην κυκλοφορία των τρένων. Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν ορισμένες πτήσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, κυρίως από το αεροδρόμιο του Ορλί, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός λόγω της γενικής απεργίας.

Η φοιτητική ένωση UNEF ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί η είσοδος περίπου 20 Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης και της Σορβόνης.

Όλη η επικαιρότητα