Categories: Κόσμος

«Γαμψό Ξίφος»: Η Τουρκία έπληξε 89 στόχους σε Ιράκ και Συρία

Share

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, σκοτώθηκαν από τις τουρκικές επιδρομές στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε χθες βράδυ και σήμερα πριν από την αυγή ο τουρκικός στρατός στις επαρχίες Ράκα και Χασάκε (βορειοανατολικά) και Χαλέπι (βόρεια) κόστισαν τη ζωή σε 18 Κούρδους μαχητές και μέλη τοπικών συμμαχικών δυνάμεων, 12 Σύρους στρατιώτες καθώς και σε έναν άμαχο, ανέφερε το Παρατηρητήριο που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία. Τραυματίστηκαν επίσης 40 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ότι 89 στόχοι, περιλαμβανομένων καταφυγίων και αποθηκών πυρομαχικών, καταστράφηκαν σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία.

Οι επιδρομές είχαν στόχο το Καντίλ, το Άσος και το Χακούρκ στο Ιράκ και το Κομπάνι, το Ταλ Ρίφατ, το Τσίζρε και το Ντέρικ στη βόρεια Συρία, ανέφερε και πρόσθεσε πως οι «λεγόμενοι διευθυντές της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξουδετερώθηκαν».

Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει για πιθανή επίθεση, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί συριακές δυνάμεις στη Συρία.

Με αντίποινα προειδοποιούν οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας
Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας δήλωσαν ότι θα ανταποδώσουν μια σειρά επιδρομών τουρκικών μαχητικών που έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη βορειοανατολική Συρία.

Ακάρ: «Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους»
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε η Τουρκία σε κουρδικούς στόχους στη βόρεια Συρία μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 13η Νοεμβρίου, είπε ότι «ήρθε η ώρα να λογοδοτήσουν».

Ο Χουλουσί Ακάρ, γράφει στο Twitter πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση:

«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.

ΠΗΓΗ: cnn.gr