Ζώα Μεσσηνία

Γαργαλιάνοι: Πρόστιμο 26.000 ευρώ για παθητική κακοποίηση σκύλων

Ακούστε το άρθρο

Η ιδιοκτήτρια 24 σκύλων στην περιοχή της Χοχλαστής Γαργαλιάνων τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθη για παθητική κακοποίηση ζώων και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κυπαρισσίας.

Η σύλληψή της αλλοδαπής, υπηκόου Βουλγαρίας, που φέρεται να είναι η ιδιοκτήτρια των 24 σκύλων, έγινε ύστερα από καταγγελία που έγινε στο Α.Τ. Γαργαλιάνων. Η καταγγελία ανέφερε ότι τα σκυλιά υποσιτίζονται, είναι εκτεθειμένα χωρίς νερό και δεμένα με μικρού μήκους αλυσίδες.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Γαργαλιάνων όταν επισκέφθηκαν το κτήμα διαπίστωσαν τα καταγγελλόμενα και προχωρήσαν στην βεβαίωση προστίμου ύψους 26.000 ευρώ για παθητική κακοποίηση ζωών, η οποία αφορά την έλλειψη βιβλιαρίου υγείας και ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ).

Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερη την γυναίκα, ενώ θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Επίσης, διέταξε την απομάκρυνση των σκύλων από το κτήμα.

Η κακοποίηση μπορεί να έχει δύο μορφές: Την ενεργητική, δηλαδή την άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα. Και την παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει. Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.

Για παράδειγμα, το μόνιμο δέσιμο ενός σκύλου σε ένα δέντρο αποτελεί κακοποίηση. Η έλλειψη καταλύματος και ο εξαναγκασμός του κατοικίδιου να ζει σε αντίξοες συνθήκες επίσης. Ακόμη και ο μη εμβολιασμός ή η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και σωστής τροφής επίσης ορίζονται από το νόμο ως κακοποίηση.

ΠΗΓΗ: gargalianoionline

Όλη η επικαιρότητα