Ηλεία

Γαρύφαλλος: SOS για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Με έγγραφη ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Χρήστος Γαρύφαλλος -και κοινοποιείται στον δήμο Πύργου, τους αντιδημάρχους, τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την ΠΟΕ ΟΤΑ- ο Σύλλογος Εργαζομένων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, χτυπά καμπανάκι για την λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών…

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

«Στις 28/9/2017 δημοσιεύτηκε το Π/Δ 99/17 (ΦΕΚ 141/28-9/2017 ΤΕΥΧΟΣ Α) καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός Νομικών Προσώπων των Δήμων ή υπηρεσιών των Δήμων. Δύο χρόνια τώρα το τμήμα βρεφονηπιακών σταθμών της Δ/νσης κοινωνικής προστασίας και υγείας του Δήμου και ο Σύλλογός μας έχουν «βομβαρδίσει» με άπειρα έγγραφα τη Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας – αδειοδότησης – ασφάλειας των κτιρίων των παιδικών σταθμών αλλά και τους φόβους και την αγωνία τους για την επόμενη μέρα εάν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί. Η Δημοτική Αρχή δεν έκανε όμως τίποτα ως όφειλε και δεν συμμορφώθηκε στις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και κτιριακών υποδομών. Το μόνο που καταφέραμε με τους αγώνες μας ήταν κάθε φορά να παίρνουμε και μια παράταση. Ήδη καταφέραμε με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Κυβερνησιμότητα των Δήμων» να πάρουμε μία τελευταία παράταση έως 31/12/2019 ώστε να μην χαθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Ο Δήμος Πύργου έχει πέντε παιδικούς σταθμούς. Ο Α’ παιδικός σταθμός (Λιούρδειος) ιδιόκτητος, ο παιδικός σταθμός Επιταλίου ιδιόκτητος και ο παιδικός σταθμός Καράτουλα ιδιόκτητος. Ο Β’ παιδικός σταθμός (Ρήγα Φεραίου και Αμαλίας 6) και ο Γ’ παιδικός σταθμός (Γυμνασιάρχου Δούκα –πρώην Ζαΐμη και Κονδύλη) είναι μισθωμένοι.

Στον Β’ παιδικό σταθμό φιλοξενούνται έως τώρα 50 παιδιά από τα οποία 26 με ΕΣΠΑ και εκκρεμούν αρκετές αιτήσεις εγγραφών παιδιών που συμπληρώνουν την απαιτούμενη ηλικία (2,5 ετών) στο αμέσως προσεχές διάστημα. Στον συγκεκριμένο σταθμό υπηρετούν τρεις παιδαγωγοί από τις οποίες οι δύο είναι ΙΔΟΧ  ΕΣΠΑ και μία μαγείρισσα ΙΔΟΧ  ΕΣΠΑ. Επίσης απασχολείται προσωπικό κοινωφελούς εργασίας, ένα άτομο ΤΕ βρεφονηπιοκόμων, ένα άτομο ΔΕ βρεφονηπιοκόμων, ένα άτομο ΔΕ βρεφοκόμων, ένα άτομο ΥΕ βοηθ. εργ. καθαριότητας και ένα άτομο ΔΕ μαγείρων.

Στον Γ’ παιδικό σταθμό Πύργου φιλοξενούνται έως τώρα 24 παιδιά από τα οποία τα 10 με ΕΣΠΑ. Στον συγκεκριμένο σταθμό υπηρετούν δύο μόνιμοι παιδαγωγοί, μία βοηθός παιδαγωγού ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ, μία μαγείρισσα ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ και μία καθαρίστρια ΙΔΟΧ ΕΣΠΑ. Επίσης απασχολείται προσωπικό κοινωφελούς εργασίας, ένα άτομο ΤΕ νοσηλευτικής, ένα άτομο ΔΕ βρεφοκόμων, ένα άτομο ΥΕ βοηθ. εργ. καθαριότητας.

Ακόμα και να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε άδεια για τους τρεις ιδιόκτητους παιδικούς σταθμούς έως 31/12/2019 (πράγμα δύσκολο) για τους άλλους δύο μισθωμένους είναι αδύνατον. Τι γίνεται τότε; Κλείνουν οι παιδικοί, 12 εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο χωρίς δουλειά, χάνεται το ΕΣΠΑ, ένα σημαντικό πρόγραμμα που χάρις σε αυτό εργάζονται έξι χρόνια οι συνάδελφοι, αγορές τροφίμων και άλλων δαπανών και το σημαντικότερο που θα πάνε 75 παιδιά στη μέση της περιόδου, που οι γονείς τους εργάζονται και εάν υπάρξει η πιθανότητα κάποια από αυτά να φιλοξενηθούν σε Ιδιωτικούς Σταθμούς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κ.Δήμαρχε, παιδικοί σταθμοί πρέπει να ανοίγουν, όχι να κλείνουν. Πιστεύουμε ότι με την δική σας πρωτοβουλία μπορούν όλα να αλλάξουν. Δείτε σοβαρά και άμεσα το θέμα, διότι ο ρόλος των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών δεν αφορά τη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονέων, ούτε περιορίζεται στη στοιχειώδη προνοιακή φροντίδα όπως είναι η παροχή ενός πιάτου φαγητού, στο πλαίσιο της διαχείρισης της φτώχειας των λαϊκών οικογενειών και των συνεπειών που έχει στα παιδιά της. Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική ανάγκη πρώτα απ’ όλα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού αλλά και βασική ανάγκη της οικογένειας του νέου ζευγαριού και ιδιαίτερα της μητέρας.

Κ.Δήμαρχε,

  • Ζητάμε να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός.
  • Να μην γίνει καμία απόλυση προσωπικού και βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι.
  • Να μην χαθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που τόσα χρόνια στηρίζει οικονομικά τους παιδικούς.
  • Να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτούς.
  • Ζητάμε ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, εξειδίκευση και επαρκές προσωπικό.

Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι δεν θα το θέλατε να κλείσει επί των ημερών σας κανένας παιδικός σταθμός μετά από 50 χρόνια λειτουργίας».

Όλη η επικαιρότητα